retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Sertésérmék magyarosan x

Ételkülönlegességek

2020. február 29. - Házi praktikák

         

          15 db sertésérem, 1 kg krumpli, 6 db  zöldpaprika, 4 db paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg Bacon-szalonna, só, erős paprika, pirospaprika, zsír, petrezselyem zöldje. 

A krumplit héjában feltesszük főzni. Ha megfőtt, megtisztítjuk és karikára vágjuk. Közben elkészítjük a lecsót. 

A szalonnát finomra vágjuk, megpirítjuk rajta a kari­kára vágott vöröshagymát, majd a felszeletelt zöldpaprikát. Együtt addig pároljuk, míg a paprika megpuhul. Ekkor a zsírjára hintünk egy kevés pirospaprikát, majd rögtön hozzáadjuk a feldarabolt pa­radicsomokat. Egy csomag petrezselyem zöldjét is dobjunk bele, és még egy rövid ideig pároljuk. 

Vigyázzunk, hogy ne legyen híg a leve. A már kihűlt, karikára vágott krumplit kevés zsíron megpirítjuk, közben sózzuk. Amíg a krumpli sül, az érméket is kiveregetjük, mindkét oldalát sózzuk, kevés lisztbe mártjuk és hirtelen mindkét oldalát pirosra sütjük. A tálalás pillanatában egy nagyobb serpenyőben összepirítjuk a húst, a lecsót és a pirított krumplit. Finomra vágott petrezselyem zöldjével megszóljuk és tálra borítjuk. Forrón tálaljuk. 

 

magyaros_sertesermek.jpg

Borban párolt pulykamell xx

Ételkülönlegességek

1 db pulykamell,10 dkg sonka, 10 dkg sajt, 1 db tojás, 1 db alma,2 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem zöldje, 2 dl fehér bor, só, bors, zsír.

A kicsontozott pulykamellet négy szeletre vágjuk, húsverővel kissé ellapítjuk, megsózzuk.

A töltelékhez a sonkát apróra vágjuk, a meghámozott almát lereszeljük, beleütünk egy tojást, sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel összedolgozzuk.

A hússzeletek széleit felhajtjuk, beletesszük a tölteléket, szorosan összetekerjük, és cérnával bekötjük. A tekercseket lisztben megforgatjuk, forró zsírban megsütjük, közben  aláöntjük a bort, és puhára pároljuk.

Mielőtt a megpuhult húst tálra tennénk, a cérnát eltávolítjuk. Rizzsel kínáljuk.

borban_pacolt_pulyka.jpg

Amerikai saláta x

A világ legjobb ételei/retró

50 dkg paradicsom, 30 dkg zöldpaprika, 2 közepes nagyságú uborka, 1 fej vöröshagyma, só, törött bors, ecet, olaj, 2 dl tejföl, 20 dkg rokfort, 0,5 dl whisky, bazsalikom.

Karikára vágjuk a paradicsomot, a hagymát, és a megmosott, héjas uborkát, majd összekeverjük őket a kicsumázott, laskára vágott zöldpaprikával. Megsózzuk, egy kevés ecettel,  olajjal meglocsoljuk, megborsozzuk, és egy óra hosszat állni hagyjuk. Kívánság szerint whiskyvel is megöntözhetjük.

Tálaláskor a levét leöntjük, és ráöntjük a tejföl és az összemorzsolt rokfort keverékét. Tetejét megszórjuk finomra vágott bazsalikommal. A 17 ezres receptgyűjteményből.

 amerikai_salata.jpg

Angol nyúlgerinc mártással

A világ legjobb ételei/retró

3 db megtisztított nyúlgerinc, 30 dkg gomba, petrezselyem zöldje, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 1 dl vörös bor, 1 fej vöröshagyma, kevés konyak, só, bors, babérlevél, koriander, csombor.
A megtisztított nyúlgerincet sózzuk, borsozzuk és a fűszerekkel (babérlevél, koriander, petrezselyem zöldje, csombor) alaposan bedörzsöljük: Közben a gombát, a vöröshagymát és a petrezselyem zöldet finomra vágjuk. Egy serpenyőben a hús mindkét oldalát egy kevés zsíron pirosra sütjük, majd forró sütőben még 20 percig pirítjuk.
A sütőből kivéve hozzáadjuk a konyakot és meggyújtjuk; amíg a konyak ég, a húst forgatjuk. Ezután kivesszük a gerincet a serpenyőből, beletesszük a vajat, a finomra vágott vöröshagymát, a gombát, a petrezselyem zöldjét, mindezt addig pirítjuk, amíg a gomba leve elfő, közben sóval, borssal fűszerezzük. Végül hozzáadjuk a vörösbort. A húst lefejtjük a gerincről, felszeleteljük és a mártással tálaljuk Köretnek adjunk hozzá sült almát, burgonyafánkot. A 17 ezres receptgyűjteményből

angol_nyulgerinc.jpg

Sertésjava jóasszony módra (256)

Ételkülönlegességek

5 db  sertésszelet, felsálból, 60 dkg krumpli, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg Bacon-szalonna, 20 dkg gomba, 20 dkg zöldborsó, 1 csomó petrezselyemzöld, 10 dkg vaj, só, bors, liszt, kevés olaj vagy zsír.

A krumplit meghámozzuk és apró kockára vágjuk. Bő zsírban ropogósra sütjük.

A vajon megpirítjuk a kockára vágott Bacon-szalon­nát, rátesszük a kockára vágott vöröshagymát, egy rövid ideig pároljuk. Majd a kockára vágott gombát tesszük bele és ezzel is pároljuk egy rövid ideig. Vé­gül beleszórjuk a  zöldborsót. Sózzuk, borsozzuk és meg­hintjük a finomra vágott petrezselyem zöldjével. Az egész műveletet erős tűzön végezzük, hogy a gombá­ból, hagymából keletkezett lé mihamarabb elpáro­logjon. Amikor kész vagyunk összeforgatjuk a kisült krumplival.

A húsokat kiveregetjük, sózzuk, lisztbe mártjuk és kevés zsíron mindkét oldalát pirosra sütjük, majd tálalótálba téve a fenti raguval beborítjuk. Azonnal tálaljuk.

sertesjava_joasszony.jpg

Angolnapörkölt xx

Ételkülönlegességek

        1 kg angolna, 1 fej vöröshagyma, egy evőkanál pirospaprika, 10 dkg füstölt szalonna, 2 db zöldpaprika, 1 d paradicsom, só, zsír, 2 dl vörösbor, 2 db gomba, liszt, 2 dl tejföl.

A bőrétől, fejétől, belső részeitől megtisztított angolnát 10 centis darabokra vágjuk és megsózzuk.

Zsírban aranysárgára pirítjuk a hagymát és az apró kockára vágott szalonnát, megszórjuk pirospaprikával, liszttel és a borral felengedjük. hozzátesszük az angolnát, alá kevés vizet öntünk és letakarva pároljuk. A felszeletelt zöldpaprikát, paradicsomot is beletesszük, majd  az egészet a hallal együtt a puhulásig pároljuk.

A főtt angolnát tálra tesszük, leöntjük a forró szafttal, galuskával tálaljuk.

angolnaporkolt.jpg

 

Tengeri tál xx

Ételkülönlegességek

           1 csomag mirelit leveles tészta, 1 doboz rákkonzerv, 1 doboz  kagylókonzerv, 1 evőkanál konyak, 1 nagy szál póréhagyma, 3 dkg vaj, 1/2 tubus majonéz, 1 dl tejföl, 1 kiskanál mus­tár, 1/2 csokor petrezselyem, 2  db para­dicsom, só, őrölt fehérbors.

A leveles vajas tésztát egy-másfél ujj­nyi vastagra nyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk, tepsire fektetjük, a forró sütőbe toljuk, és erős lánggal aranysárgára sütjük.

A rákkonzervet a dobozból kiemeljük, alaposan lecsöpögtetjük, szétmorzsol­juk, és a konyakkal leöntve, fél óráig áll­ni hagyjuk. A kagylókonzervet is lecsö­pögtetjük, és a rákkal összekeverjük.

A majonézt, a tejfölt, a mustárt, a finomra vágott petrezselymet alaposan kikever­jük, és a késhegynyi őrölt fehérborssal fűszerezzük.

A póréhagymát a zöldjének egy részével ujjnyi vastag karikákra vág­juk, a vajban megpároljuk, és megsózva, megborsozva, egy tálba terítjük. A meg­sült tésztakockákat ráfektetjük, erre a rák és kagyló keveréke kerül, és a tartármártással meglocsolva kínáljuk.

A tetejét paradicsomszeletekkel is díszít­hetjük.

tengeri_tal.jpg

 

Egyszerű bécsi hús (245)

Ételkülönlegességek

       1 kg marhafartő, 40 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, gyökér, zeller), 50 dkg burgonya, 20 dkg kelvirág, 10 dkg  torma, só, bors, szemes feketebors, 1 fej vöröshagyma.

A húst kevés, forrásban levő vízbe tesszük, hozzáad­juk a tisztított leveszöldséget, egy kis fej vöröshagy­mát, majd sózzuk, pár szem feketeborsot teszünk be­le, mindezt együtt fedő alatt, lassan puhára főzzük. Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a burgonyát nagyobb kockára vágva, a kelvirágot rózsáira szed­ve.

A húst levéből kivéve felszeleteljük, egy mélyebb tál­ba helyezzük, rászűrjük a levest és köré rendezzük a főtt zöldségeket, kelvirágot, burgonyát. Végül fris­sen reszelt tormát adunk hozzá.

becsi_hus_egyszeruen_1.jpg

Kolbászos sertéskaraj

Tgy recept

     

1 kg sertéskaraj, 25 dkg sütni való kolbász, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, só, köménymag, kevés olaj.  

A karajt egyben hagyjuk, majd hosszában egy vékony pengéjű késsel lyukat fúrunk, az így kapott résbe dugjuk bele a kolbászt. Minden oldalát bedörzsöljük sóval, borssal, pirospaprikával, és egy kevés köményma­got is ráhintünk. A húst beletesszük egy tepsibe, kevés zsírt és vizet öntünk alá.  Mellé tesszük a vöröshagymát, a fokhagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot. Betoljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe. Amíg sül, a saját zsírjával többször locsoljuk meg.  Ha szép piros, ellenőrizzük, hogy mennyire puhult meg. Általában 1,5 óra sül át, és lesz puha. Sütés után szeleteljük fel, locsoljuk meg a saját szaftjával. Krumplival és párolt ká­posztával tálaljuk. 

 

debreceni_serteskaraj.jpg

Cukkinilecsó xx

Ételkülönlegességek

         70 dkg cukkini, 2 fej vöröshagyma, pirospaprika, 2 db paradicsom, 2 db zöldpaprika, 4 db tojás, 2 evőkanál olaj, só, petrezselyem zöldje.

 A hagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk, serpenyőben üvegesre pároljuk, meghintjük pirospaprikával.

Közben meghámozzuk, kimagozzuk, és ujjnyi darabokra szeleteljük a cukkinit. Hozzáadjuk a hámozott, karikákra vágott paradicsomot, a kicsumázott, felszeletelt zöldpaprikát, sózzuk, és fedő alatt saját levében puhára pároljuk.

Belekeverjük a tojásokat és addig hagyjuk kis lángon, amíg meg nem kocsonyásodik.

Finomra vágott petrezselyemmel meghintjük, pirított kenyérrel tálaljuk. Köretnek is felhasználhatjuk.

cukkini_lecso.jpg

süti beállítások módosítása