retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Orosz piroski

2019. augusztus 27. - Házi praktikák

Kelt tésztából készül különféle töltelékkel. Oroszországon kívül a többi szláv konyhában is ismert étel. Készíthetik édesen vagy sósan, a tölteléktől függően. Ha sós tésztát készítenek, a töltelék lehet bármilyen zöldség vagy hús, az édes tésztába pedig általában gyümölcsfélék kerülnek.

A kéz meleg tejet, vizet, élesztőt, cukrot, sót és a lisztet összekeverjük, a masszát hagyjuk felfutni. Ha felfutott, beleütünk egy tojást, hozzáadjuk a szükséges liszt mennyiséget, és simára dagasztjuk, majd meleg helyen, lefedve duplájára kelesztjük. Ezután vékonyra kinyújtjuk, és 10 centis korongokat vágunk ki belőle.

Közben elkészítjük a tölteléket. A húst apró kockákra vágjuk, feltesszük húst főni vízben a fűszerekkel. Ha már majdnem szétfőtt, villával, késsel felaprítjuk. Rádobjuk a hagymás zsírra, pár percig együtt pirítjuk. Összegyúrjuk a kemény tojással, a főtt káposztával, a finomra vágott kaporral, uborkával. Egy napig hagyjuk pihenni, hogy összeérjenek.

Másnap mindegyik korongot megtöltjük egy adag töltelékkel. A tésztákat félbehajtjuk, a széleit összenyomkodjuk. Tepsibe tesszük egymás mellé, majd a sütőben szép pirosra sütjük.

Főleg húsleves mellé tálalhatjuk, de teához is fogyasztható. Kedvelt európai kaják c. könyvből, recept: Tausz

orosz_pirog.jpg

Norvég pácolt lazac

Tgy recept

Először elkészítjük a pácnak valót : a sót, a cukrot és a borsot és a finomra vágott kaprot. Belereszeljük a narancshéjat, majd az egészet jól elkeverjük.

Ezután a félbevágott konyhakész lazacokat leöblítjük, szárazra töröljük, majd a bőrével lefelé tálra fektetjük, és majdnem légmentesen bekenjük a páccal. A lazac másik felét a bőrével felfelé ráhelyezzük. Fóliával szorosan becsomagoljuk, és a hűtőbe tesszük. Érleljük egy napig. Közben a halat egyszer-kétszer forgatjuk. A lazacot másnap kivesszük a pácból, egy késsel lekapargatjuk róla a megmaradt sós, cukros bevonatot, majd  hideg víz alatt lemossuk, szárazra töröljük.  Deszkán átlósan vékony szeletekre szeljük. Közben elkészített mártással (mustárból, sóból, ecetből, cukorból, tojássárgájából és olajból) tálaljuk. Pirítóst és salátát adunk hozzá.  Kedvelt európai kaják c. könyvből, recept: Tausz

 lazac_1.jpg

Olasz fekete kagylós penne xx

Egy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, a fokhagymát aranyszínűre pirítjuk benne.

Közben  a kagylókat áztatás után megtisztítjuk, ha kell, jól lesikáljuk, és beletesszük a felforrósított olajba, addig főzzük, amíg mindegyik ki nem nyílt. A zártakat dobjuk ki. Öntsük le fehérborral.

Egy másik serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, adjuk hozzá a tésztát és keverjük el. Néhány perces pirítás után öntsük fel a leszűrt kagyló lével és húslevessel. Végül tegyük bele a krumplit és a paradicsomot, lefedve, lassú tűzön addig főzzük, amíg a krumpli puha, a tészta pedig nem lesz kemény.

Szűrjük le és helyezzük egy előmelegített tálba, majd tegyük hozzá a kagylókat és a bazsalikomot, sóval, borssal ízesítsük és keverjük össze jól. Bazsalikommal díszítve tálaljuk.

Megjegyzés: Csak zárt páncélzatú, kemény héjú és tengerszagú kagylót szerezzünk be.

Az élő kagylókat sós vízben tároljuk, de a vásárlás vagy a begyűjtés napján főzzük meg.

Mivel néhány perc alatt megfő, csak tálalás előtt készítsük el. Kedvelt európai kaják c. könyvből

olasz_feketekagylo.jpg

Ciprusi zöldséges szuvláki

A magyar rablóhúshoz hasonlít. Főleg húsokból készül, de a zöldségből is nagy a választék. Eredetileg csak sertéshúst használtak. Ma már többféle húsból készül.

A felszeletelt zöldséget egy nagyobb tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a kakukkfüvet, az oregánót. Ízlés szerint más fűszer is szóba jöhet.

Ezután felkockázzuk a füstölt szalonnát, a vöröshagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, csíkokra vágjuk a padlizsánt, cukkinit.

Egy fa vagy fém pálcikára váltakozva, sorba szorosan felfűzzük a húst, a szalonnát, a félbe szeletelt hagymát, és a többi zöldséget. Ügyeljünk arra, hogy a szalonna mindig kerüljön a hús mellé.

Sütőrácsra helyezzük, faszén parázson megsütjük. Ajánlatos időnként megforgatni.

A végén a nyársakat tányérokra tesszük. A nyárs levével, olívaolajjal, citromlével megöntözzük. Kedvelt európai kaják c. könyvből, recept: Tausz

ciprusi_zoldseges_szuvlaki.jpg

Olasz marharagu

Tgy recept

A vöröshagymát vágjuk apróra. Megfonnyasztjuk olívaolajon, belereszeljük a sárga és fehér répákat, bele szeleteljük a zellert, a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a felkockázott marhalábszárat, zöld fűszereket (kakukkfű, rozmaring, zsálya, babérlevél),  kissé pirítsuk meg, öntsük fel száraz vörösborral és húslevessel, tegyük bele a hámozott paradicsomot. Lefedve, lassú tűzön puhára főzzük. Közben megsózzuk, borsozzuk. Ha kevés a lé, pótoljuk húslevessel. A végén pár szem olívabogyót vagy kapribogyót dobjunk a raguba. Vannak helyek, ahol krumplit belefőznek (amikor a hús már majdnem puha), illetve pirospaprikát és oregánot is használnak.Kedvelt európai kaják c. könyvből

olasz_marharagu2.jpg

 

 

 

Gazpacho leves (spanyol)

A vöröshagymát apróra vágjuk, a paradicsomot meghámozzuk, az uborkát  felszeleteljük, a paprikát pedig kicsumázzuk, összeaprítjuk.

 A paradicsomlevet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a sót, a citromlevet, egy kevéske cukrot és borsot. Ráöntjük az ecetes olajat, összekeverjük. Néhány órára hűtőbe tesszük.

Miután jól lehűlt, belekeverjük a aprított hagymát, paprikát és a hámozott uborkát. Ízét még fokhagymával is fokozhatjuk.

Hidegen tálaljuk, hozzáadhatunk még fokhagymás kenyérkockát is.Kedvelt európai kaják c. könyvből

gazpacho_leves.jpg

Ír ragu

Báránylapockából (1,5 kg) készítjük.

A raguhoz használjunk öntöttvas edényt. Az aljára  telepítjük a kis darabokra vágott húst, erre terítjük a karikára vágott nyers krumplit (50 dkg), a vöröshagymát (egy fej),  és a sárgarépát (egy db). Az egészet befedjük felszeletelt nyers káposztával (egy fej). Fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel.

Felöntjük meleg húslevessel. Felforraljuk, letakarjuk,  és a sütőben lassú tűzön puhára sütjük. Arra vigyázzunk, hogy  omlós legyen.

A raguhoz főzetük rizst, galuskát, gyúrt tésztát.

Forrón, rövid lével tálaljuk. Kedvelt európai kaják c. könyvből

irragu_1.jpg

Ír gulyás x

Ételkülönlegességek (1200 recept)

Az ír gulyás egy kicsit hasonlít a mi gulyásunkhoz, de hígabb és kevésbé fűszeres.

1 kg krumpli, 4 szelet bacon szalonna, zsír, 3 szál sárgarépa, 1 db gyökér, 3 fej vöröshagyma, só, bors, kakukkfű, sült szalonna, 4 dl húsleves, zöldpetrezselyem.

A bacon szalonnát  csíkokra vágjuk, zsíros serpenyőben ropogósra sütjük.

A kockára vágott húst olajon futtassuk meg, hogy minden oldaluk barna legyen.

A karikára vágott burgonyát , sárgarépát , gyökér és a vöröshagymát tegyük egy mély, vastag aljú vasfazékba, sózzuk és borsozzuk meg, szórjunk rá kakukkfüvet és  egy kevés szalonnapörköt. A zöldségréteget takarjuk be a  barnára pirított húskockákkal.  Az egészet fedjük le még egy réteg  zöldséggel. Sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel húslevessel.  Letakarva forraljuk fel, majd lassú tűzön addig főzzük, ameddig a hús meg nem puhul.

Felaprózott petrezselyemmel megszórva tálaljuk a kész levest. Kedvelt európai kaják c. könyvből

irgulyas.jpg

Bosnyák csupor

Tgy recept

 Legjobb marhalábszárból (50 dkg) elkészíteni, de birkahúst is használhatunk. Ízletes egytálétel. Eredetiben, a pékségekben kenyérsütés után lassan főzték.  A hosszanti főzésre szolgál a csupor fazék.

 A leveszöldséget felaprítjuk (sárgarépa, gyökér, zeller), a hagymát (egy fej) felkarikázzuk, és megfűszerezzük (bors, pirospaprika, só). Az egészet a fazék aljára helyezzük, és beterítjük a kockára vágott hússal. Félpuhára főzzük, majd belerakjuk a kockára vágott krumplit és a laskára szeletelt fehér káposztát (egy fej), az összeaprított paradicsomot (3 db) és paprikát (2 db). Felöntjük vízzel, hogy ellepje. Fehérborral is ízesíthetjük. Fedő alatt nagyon lassú tűzön több órán át főzzük.Ha kész, forrón tálaljuk. Kedvelt európai kaják c. könyvből

bosnyak_csupor.jpg

Frankfurti sertésborda x

A sertésszeleteket (4 szelet) húskalapáccsal enyhén kiverjük, megsózzuk, borsozzuk, és forró olajban mindegyik oldalát pirosra sütjük. Hogy a hús jól megpuhuljon, az oldalak sütésekor az edényt mindig fedjük le.

Közben az apróra vágott vöröshagymát (egy fej) és a megtisztított, lereszelt zöldségeket (sárgarépát, gyökért) is megpirítjuk, majd egy evőkanál liszttel megszórjuk. Amikor aranysárgára megpirult, felöntjük vízzel és joghurttal (2 dl). Az ízek fokozásához tegyünk bele paradicsomot és zúzott fokhagymát is. Víz helyett borral is felönthetjük a húst.

A virsliket (2 pár) kockára vágjuk és a zöldséges mártásban beleforgatjuk. Azután az egészet a sült húsra öntjük.

A pecsenyét reszelt sajttal meghinthetjük. Forrón tálaljuk.Kedvelt európai kaják c. könyvből

frankfurti_sertesborda.jpg

 

süti beállítások módosítása