retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Töltött hagyma (187)

Ételkülönlegességek

2019. november 06. - Házi praktikák

        8 fej vöröshagyma, 25 dkg darált sertéshús, 10 dkg füstölt szalonna, 3 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 1 db tojás, só, bors, petrezselyem, 2 dl tejszín, 1 dl száraz fehérbor, 1 db citrom, ecet, olaj, zsemlemorzsa, 2 dl csont lé vagy húslé. 

 A hagymákat úgy tisztítjuk meg, hogy középen a szár csücske megmaradjon dísznek. Közben enyhén ecetes, sós vizet forralunk, a babérlevelet és a hagymákat belerakva 10 percig főzzük. Amikor megfőttek, szűrőlapáttal hideg vízbe átrakjuk, majd szitán lecsöpögtetjük. Ha kihűltek, a csúcs felőli részről egy kis részt egyenletesen levágunk, alaposan kikaparjuk. 

Elkészítjük a tölteléket. A füstölt szalonnát kis kockákra aprítjuk és kisütjük. A megtisztított, finomra vágott hagymát és a petrezselymet megfuttatjuk rajta, a párolt, összeaprított hagymabelsőt és a fokhagymát is hozzáadjuk. Egy-két percig pirítjuk, majd belekeverjük a darált húst, megsózzuk, borsozzuk, és fehéredésig sütjük. Beledolgozzuk a nyers tojást. A tömörségét zsemlemorzsával beállítjuk. 

A hagymák kivájt üregébe töltjük a tölteléket. A kalapokat rátesszük, és egy kiolajozott tepsibe vagy tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. A csontlevet vagy húslevet a hagymák alá öntjük. Közepesen meleg sütőben 20 percig sütjük. 

angol_hagyma2.jpg

 

 

 

Angol sajtos pogácsa

A világ legjobb ételei/retró

25 dkg liszt, 1 db sütőpor, só, 5 dkg vaj, 10 dkg angol sajt, 2 dl tej.
A lisztbe belekeverjük a sütőport, és a sót, majd összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a reszelt sajtot és a tejet is. Az egészet simára gyúrjuk, úgy hogy jól formázható tésztát kapjunk.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk. Pohárral korongokat vágunk belőle. A maradék tésztát újból gyúrjuk és kinyújtjuk.
Tepsibe fektetjük a pogácsákat, tejjel megkenjük a tetejüket, és betoljuk a sütőbe, kb. 20 percig sütjük.
A kihűlt pogácsát kenjük meg vajjal.  
A 17 ezres receptgyűjteményből.

 

angol_sajtos_pogacsa_5.jpg

Angol bélszín

A világ legjobb ételei

     

           1 kg bélszín, só, bors, majoránna, mustár, 10 dkg zsír. 

Az angolok legalább 300 éve úgy sütik a húst, hogy belseje rózsaszínű vagy véres maradjon. Így a hús porhanyós és lédús lesz.  

Ha egészben vagy szeletelve sütjük a marhahúst két nappal korábban pácoljuk be. A pácot fűszerekből sóból, törött borsból, majoránnából állítsuk össze, és a húst kenjük meg mustárral, majd zsírba forgatva tegyük hidegre. 

Az angolos húsokat közép meleg sütőben sütjük. A túl melegben a hús és zsírja is megég, ha hideg, langyos, a hús elázik, kemény és rágós lesz. 

A sütés ideje a húsdarab vastagságától függően változik. Kisebb darab 15-20 perc alatt megsül, a nagyobbaknak 25-40 perc is kell. 

Ha szeletelve sütjük, a húst nem kell kiverni. Közép meleg sütőben mindkét oldalát pirosra pirítjuk, úgy, hogy a közepe nyers maradjon. 

Az egészben sütött húsokat tálaláskor mindig vastagra vágjuk, a pecsenye levet nem a felvágott szeletekre, hanem mellé öntjük, hogy a hús színe érvényesüljön. (A világ legjobb ételei c. könyvből)

 

angol_belszin_5_jpg.jpg

süti beállítások módosítása