retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Gombával töltött padlizsán xx

Ételkülönlegességek

2020. március 31. - Házi praktikák

         

           2 db közepes padlizsán, 25 dkg gomba, 3 db tojás, 3 db paradicsom, 5 dkg sajt, só, bors, kakukkfű, vaj, citromlé, petrezselyem. 

A padlizsánokat megmossuk, és hámozás nélkül hosszában félbe vágjuk, kikaparjuk, apróra vágjuk, és a felszeletelt gombával együtt sóval, borssal vajon addig pároljuk, amíg a saját leve el nem főtt. Majd hozzáöntjük a simára kevert tojásoka, .Ezután sűrűre keverjük, megszórjuk kakukkfűvel, és beletesszük a cikkekre vágott paradicsomot. 

Az elkészült tölteléket a kivájt padlizsánokba töltjük, sajtot reszelünk rá, betoljuk a sütőbe, megsütjük. 

gombas_padlizsan.jpg

Csicseritál x

Ételkülönlegességek

35 dkg csicseriborsó, 15 dkg fehér bab,  40 dkg paradicsom, 6 fej apró szemű hagyma, 6 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 2 babérlevél, bors, 2 friss rozmaringág, só.

A csicseriborsót és a szárazbabot egy éjszakán át 2 liter hideg vízben áztatjuk. Másnap az áztatóvízben feltesszük főni, a keletkező habot leszedjük. 2 órán át főzzük, mielőtt teljesen megpuhulna, megsózzuk.

A megtisztított hagy­mát felnegyedeljük, a fokhagymát felszeleteljük. Megforrósított ola­jon üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a rozmaringágat és a babért. Bele­tesszük a felnegyedelt paradicso­mot, sózzuk, borssal meghintjük és 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a bab-borsó keverék­hez és fél óra alatt összefőzzük. A kész étel pörköltsűrűségű­ legyen.

csicseriborsokep.jpg

Sült keszeg x

Ételkülönlegességek

       

 4 db keszeg, 2 dl majonéz, só, bors, pirospaprika, liszt, bazsalikom, olaj. 

Első lépés a hal megtisztítása. a pikkelyek, belek eltávolítás, majd az alapos mosása. 

Azután az egyben hagyott hal irdalása. Végig a fejétől a farkáig mindkét oldalán ferdén bevagdossuk. Majd a keszegeket bedörzsöljük sóval, borssal, finomra vágott bazsalikommal, és fél órát állni hagyjuk. Közben elkészítjük a paprikás lisztet.  Egy tálban a kellő mennyiségű lisztet és pirospaprikát összekeverjük, és a halakat megforgatjuk benne, majd a forró olajban pirosra sütjük őket. 

Tálaláskor burgonyakrokettet, salátát és majonézes mártást kínálunk hozzá. 

sult_keszeg2.jpg

Eredeti orosz borscs x

Ételkülönlegességek

          50 dkg marhahús, 20 dkg marhacsont, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 2 szem krumpli, 30 dkg fehér káposzta, 3 db cékla, 1 fej vöröshagyma, 1 db citrom, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 csokor petrezselyem ­zöld, 1,5 dl tejföl, 2 evőkanál ecetes torma, köménymag, borókabogyó, só, bors, pirospaprika, olaj. 

A húst felkockázzuk,  sós vízbe tesszük,  felforraljuk. Hozzáadunk egy egész  hagymát, a  köményt,  borókát, a babérlevelet és az őrölt borsot. Lassú,  forralással puhára főzzük. 

 Közben a csíkokra vágott  káposztát   forró víz­ben megpuhítjuk. A  hagymát négybe vágjuk és a sárgarépát pedig felkarikázzuk,  a vajon pároljuk. A hámozott céklát  apróra reszeljük, enyhén sós vízben pároljuk, majd leszűrjük, és a levét félre tesszük. Végül  a citromlével meglocsoljuk  a sárgarépa-hagyma keveréket. 

Amikor a hús már megpuhult, tálra szed­jük, a húslét és a céklalét pedig összeöntjük, a paradicsompürét, fokhagymát hozzáadjuk és összefőzzük. Ezután beletesszük a káposztát, a krumplit is.  A zöldségeket leszűr­jük, a hús mellé rendezzük, a tormát és a tejfölt külön tálkában tálaljuk a leveshez. A tejfölt külön adjuk hozzá. 

 

 
borscs_2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Betyár tarja

Retró kaja

          1,5 kg sertéstarja, 50 dkg lecsókolbász, pác, só, bors, zsír, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, saláta, krumpli, 1 db paradicsom, 2 db zöldpaprika, 2 dl húslé.

A húst célszerű előzöleg pácolni (mustáral, fokhagymával, borssal, korianderrel, pirospaprikával). A pácolt  húst tegyük a hűzőszekrénybe néhány órára. Az így elkészített hús omlós, puha lesz. De csak az étel elkészítésekor sózzuk.

A felolvasztott zsírban megpároljuk a felaprított vöröshagymát és  a csíkokra vágott tarját. Hozzáadjuk a felszeletelt zöldpaprikát, a felkockázott paradicsomot, a zúzott fokhagymát. Az egészet addig keverjük, míg a hús kifehéredik. Felöntjük húslével,  és félpuhára pároljuk. Beleszeleteljük a bőr nélküli lecsókolbászt, sóval, borssal ízesítjük. Ezután a húst készre sütjük.

Sült krumplival vagy galuskával tálaljuk. Díszíthetjük zöld salátával is.

betyartarja.jpg

 

 

Colbert bélszín (203)

Ételkülönlegességek

        80 dkg vesepecsenye, 30 dkg gomba, 40 dkg kelkáposzta, 1 fej vöröshagyma, petrezselyemzöld, 1 db tojás, liszt, só, bors, mustár, olaj, sertésháló (az állat hashártyája).

A vesepecsenyét sóval, borssal és mustárral bedörzsöljük, majd kevés, forró olajon minden olda­lát megsütjük. A serpenyőből kivéve rácsra tesszük, hogy a leve lecsepegjen; így hagyjuk kihűlni.

A kelkáposztát leveleire szedjük, vastagabb erezetét levágjuk, majd a forrásban levő sós vízbe tesszük, hagy­juk ismét felforrni és utána szitán lecsepegtetjük.

A gombát, vöröshagymát és a petrezselyemzöldet  finomra vágjuk. Egy serpenyőben a vajon először a vöröshagymát pirítjuk meg, rátesszük a gom­bát, és addig pirítjuk, amíg a gomba leve elfő. Köz­ben meghintjük a finomra vágott petrezselyem zöldjé­vel, sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk a liszttel és egy deci vízzel felengedjük. Állandó kevergetés közben addig hagyjuk pirulni, míg az edény falától elválik.

Ezután hozzáadjuk az egész tojást, gyorsan kevergetve ismét addig forraljuk, míg elválik az edény falától. Ekkor levesszük a tűzről, félretesszük és hagyjuk kihűlni. A hússzeleteket beborítjuk a gombapéppel, a te­tejére tesszük a forrázott kelkáposztaleveleket és az egészet jól megmosott sertéshálóba göngyöljük. A ser­tésháló tetejét kissé megsózzuk, majd forró sütő­ben, a hús vastagságától függően, 30 percig sütjük. Párolt zöldségekkel, szalmaburgonyával tálaljuk.

colbert_belszin_1.jpg

Sörben sült sertés

metró kaják

     

80 dkg sertéscomb, 5 dkg vaj, 3 dl sör, 2 fej hagyma, kevés ecet, 8 db közepes burgonya, 2 db póréhagyma, 20 dkg füstölt sajt, 2 dl tejszín, 2 dl leves, szerecsendió, 15 dkg sajt. 

A sertéscombot előre besóz­zuk, borsozzuk, és kevés zsíron hirtelen meg­sütjük mindkét oldalát. 

Az ap­róra vágott hagymát langyos ecetbe tesszük, amikor kicsit megbarnult, hozzáadjuk a sört, felforraljuk, majd felöntjük a húslével, és a fe­lére főzzük. Hozzáadunk egy kis vajat, fűszerezzük, és leszűrjük.  

Közben a feldarabolt póréhagymát két percig pároljuk.  

Lassú tű­zön felforraljuk a sóval, bors­sal, szerecsendióval fűszerezett tejszínt, majd belekeverjük a párolt pó­réhagymát. A kapott keveréket   egyszemélyes tűzálló tálkákba tesszük, és beborítjuk a füstölt sajttal, ezután néhány percre betoljuk a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon. 

A tálaláshoz a sertéshúst szele­teljük fel, és félkör alakban te­gyük a tányérra, és rakjuk mellé a póréhagymát, a kockára vágott főtt burgonyát.  

barna_sorben20.jpg

Bárányborda vörösborban xx

Ételkülönlegességek

1 kg csontos bárányborda, 10 dkg füstölt sonka, 50 dkg koktél paradicsom, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl vörösbor, vaj, olaj, köménymag, pirospaprika, curry, rozmaring, babérlevél, só, bors. 

A fokhagymát összezúzzuk, összekeverjük a durvára vágott köménnyel, borssal és sóval. A fűszerkeverékkel bedörzsöljük a húst. A pirospaprikát és a curryt 2 kanál olajjal elkeverjük és ezzel is bekenjük a hús mindkét oldalát. 1 órára betesszük a hűtőszekrénybe. 

A maradék olajon megpirítjuk a kockára vágott hagymát és a csíkokra metélt sonkát. Hozzáadunk a paradicsomot. Sóval, rozmaringgal, babérlevéllel ízesítjük. Felöntjük borral és fedő alatt 1 órát főzzük, majd a fűszereket eltávolítjuk. 

Az előkészített húst tepsibe helyezzük, nagy lángon hirtelen, minden oldalról megpirítjuk. Mellé tesszük a maradék paradicsomot. A tepsit betoljuk a 180 fokos sütőbe, halvány pirosra sütjük., majd a hőmérsékletet növelve kívánság szerint készre sütjük. 

A paradicsommártást ráöntjük a húsra. Krumplival tálaljuk. 

baranyborda2.jpg

 

 

Barackos gombóc xx

Ételkülönlegességek

1 kg burgonya, 20 dkg liszt, 1 db tojás,10 dkg zsír, 15 dkg zsemlemorzsa,  só, 25 dkg tisztított sárgabarack, 15 dkg porcukor,  őrölt fahéj.

A burgonyát feltesszük főzni héjában, majd meghámozzuk és még melegen áttörjük. Hagyjuk kihűlni, majd  a liszt és tojás hozzáadásával tésztát gyúrunk belőle.

Kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd 10 x 10 cm nagyságúra vágjuk. Minden kocka közepébe egy fél szem vagy egy egész kisebb szem barackot helyezünk mag nélkül. A barackok közepébe egy mokkáskanál fahéjjal ízesített porcukrot teszünk, széleit ráhajtva gombóccá formáljuk, enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzzük.

Egy serpenyőben zsíron megpirítjuk a zsemlemorzsát és a kifőtt lecsöpögtetett gombócokat megforgatjuk benne. Tálra helyezve porcukorral megszórva melegen tálaljuk.

barackos_gomboc.jpg

 

Banánsaláta x

1200 elfelejtett ételkülönlegesség

                                3 db banán, 1 db narancs, egy kevés narancslé, 0,5 dl narancslikőr, mentalevél.

A meghámozott banánokat karikára vágjuk. A narancs héját lefejtjük, a belső, fehér részt eltávolítjuk. A gyümölcs húsát a hártyákból kiemeljük.

A gyümölcsöt lapos tányéron elrendezzük. Közben a narancs levét elkeverjük a likőrrel, majd a gyümölcsre locsoljuk. Legalább fél órát állni hagyjuk, hogy az egész összeérjen.

Mentalevéllel díszítve kínáljuk.

banan2.jpg

süti beállítások módosítása