retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Brokkolileves x

Ételkülönlegességek (1200 recept)

2020. február 23. - Házi praktikák

40 dkg brokkoli, 3 közepes fej vöröshagyma,1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál vaj, 2,5 dl tejszín,  reszelt szerecsendió, só, bors.

A megtisztított, megmosott brokkolit rózsáira szedjük. . A megtisztított vörös- és fokhagymát  felkockázzuk, majd a forró vajon  üve­gesre pároljuk. Hozzáadjuk a brokkolit, vízzel fel­öntjük, felforraljuk és meg­sózzuk. Közepes hőfokon,  8 percig főzzük.

Néhány brokkolirózsát ki­veszünk,és a főzőlével péppé zúzzuk.. Belekeverünk 2 dl tej­szint, és a levest borssal, szerecsendióval ízesítjük. A maradék tejszínt félke­mény habbá verjük.

A krémlevest csészékbe merjük, majd a tejszínhab­bal és a félretett brokkolival díszítjük. Pirítós kenyérrel fogyasztjuk.

brokkolileves_1.jpg

Bélszín tükörtojással

Tgy recept

5 szelet bélszín (vesepecsenye), 5 db tojás, olaj, só, bors, mustár.

A hús megmossuk, hártyáitól megtisztítjuk, majd a szeleteket sózzuk, borsozzuk, mustárral megkenjük, egy órát hagyjuk állni.  Serpenyőben a zsírt felforrósítjuk , és a szeletek  mindkét oldalát hirtelen megsütjük. Kívánság szerint lehet kicsit véresebb vagy teljesen átsütve. Sütés után azonnal tálaljuk, mert ha áll, megkeményedik. Tálaláskor mindegyik szeletre egy darab tükörtojást teszünk. Köretként adhatunk hozzá párolt zöldséget, párolt meggyet vagy sültalmát.Tálalhatjuk még krumplival, kukoricával, zöldpaprikával is. A bélszínt csak lapáttal és kanállal forgassuk.

 belszin_tukortojassal.jpg

Bárány kebab

Ételkülönlegességek (1200 recept)

70 dkg báránycomb, 2 fej vöröshagyma,  1 gerezd fokhagyma, só, bors, oregano.

 A bárányhúst ledaráljuk, hozzáadjuk a fin­omra vágott vöröshagymát, sóval, borssal, oreganóval fűszerezzük, hozzáadunk 2 dl hideg vizet, 1 ger­ezd zúzott fokhagymát és az egészet alaposan össze­dolgozzuk.

Ujjnyi vastagságú hengereket formázunk belőle, fas­zénparázs fölött hirtelen megsütjük.

 Köretként adhatunk hozzá zöldséget, de nyers vöröshagymát mindenféleképpen tálaljuk mellé.

barany_kebab_1.jpg

Töltött fácán

Ételkülönlegességek (1200 recept)

2 db kisebb fácán, 1 liter olaj a sütéshez, 80 dkg krumpli, 90 dkg zsenge zöld hüvelyű bab, 4 szelet toastkenyér, 4 dl tej, 1 dl tejszín, só,bors, mentalevél.

A megmosott, megtörölt fácánokat sóval, borssal alaposan bedörzsöljük. Megtöltjük  a sóval, borsa I ízesített darált hússal, majd mel­lüket baconnal megtűzdeljük.

 Előmelegí­tett sütőben, 175 fokon 20 percig süt­jük, majd a sütőt 200 fokra állítjuk, és a fácánokat  3 evőkanál megolvasztott vajjal locsolgatva ropogósra sütjük.

Közben az olajat 180 fokra hevítjük. A  meghámozott krumplit  vékony szele­tekre vágjuk. Kis adagok­ban kisütjük, majd  leitatjuk róla a felesleges zsiradékot. Végül megsózzuk.

 A zsenge zöldbabot forrás­ban lévő, sós vízben puhára főzzük. Közben a toastkenyerek héját levágjuk, a kenyérbelet finomra ledarál­juk. A tejet a maradék vajjal felforraljuk, belekeverjük a le­darált kenyeret, és addig főz­zük, amíg sima, sűrű mártást kapunk. Belevegyitjük a tej­színt, még egyszer felforraljuk, végül sózzuk, borsozzuk.

 A töltött fácánokat a zöld­babbal és a burgonyaszirom­mal tálon elrendezzük, menta­levelekkel díszítjük. A mártást külön kínáljuk hozzá..

 toltott_facan.jpg

Nyúlfilé hollandi mártással xx

Ételkülönlegességek (1200 recept)

50 dkg krumpli, 1 szál sárgarépa, 2 fej vöröshagyma 2 evőkanál olaj, 75 dkg nyúlhús (csont nélkül), 1 dl bor, 2  db tojás, néhány csepp citromlé, egy csokor petrezselyemzöld, só, fehér bors.

A megtisztított, megmosott krumplit cikkekre, a sárga­répát karikákra szeleteljük. A vö­röshagymát megtisztítjuk, és négyfelé vágjuk.

Serpenyőben a felforrósított olajon a krumplit minden ol­dalról megsüt­jük. Hozzáadjuk a sárgarépát és  a hagymát, majd további  10 percig sütjük. Sóval, borssal ízesítjük.

 Közben a nyúlhúst meg­mossuk, megtöröljük, és egy másik serpenyőben, 2 evő­kanál forró vajon  körös-körül megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd fel­öntjük a borral és felforral­juk. A húst kivesszük a ser­penyőből, és  hagyjuk puhulni. A pecsenyelevet a zöldségekhez vegyítjük, és még. 5 percig főzzük.

A húst felszeleteljük, és a tálra hal­mozott zöldségekre fektetjük. Leöntjük a hollandi mártással.  Díszítjük, tálaljuk.

nyulfile.jpg

 

 

.

 

Frankfurti rostélyos

Ételkülönlegességek (1200 recept)

5 db  hátszínszelet,  5 pár virsli, 1 fejkelkáposzta, 15 dkg Bacon-szalonna, 1 fej vöröshagyma, olaj, só, bors, petrezselyem zöldje, majoránna.

 A hátszínszeleteket kiverjük, sóval, borssal fűszerezzük. A kelkáposztát kockára vágjuk és forrásban levő sós vízben megfőzzük.

A szalonnát kockára vágjuk és kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, rövid ideig együtt pirítjuk, majd a karikára vágott virslit és a már leforrázott kelkáposztát is hozzáad­juk. Sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük.

A hússzeleteket kevés olajon hirtelen megsütjük és a kelkáposztás raguval együtt tálaljuk.

Köretként sült burgonyát és párolt sárgarépát adunk.

frankfurti_rostelyos.jpg

 

 

Fehérboros kacsatál xx

Ételkülönlegességek (1200 recept)

2 db kacsacomb, 1 fej  vöröshagyma, 2 babérlevél,  2 csomó újhagyma, 1 db grépfrút, 1 db mandarin, 2 db narancs,  2 db kacsamellfilé,  2 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 dl édes fehérbor,  1 evőkanál étkezési búzakeményítő, só, bors.

A combokat megmos­suk. A vöröshagyma ­fejeket félbevágjuk.

A húst a hagymával és a babérlevéllel forrásban lévő, sós víz­ben . 45 percig főz­zük. A lé tetejéről a zsírt időnként kanállal leszedjük.

Az újhagymát meg­tisztítjuk, megmossuk, és10 cm-s dara­bokra vágjuk. Forrás­ban lévő, sós vízben 3 percig előfőzzük.

A gyümölcsök héját a fehér réteggel együtt lehámozzuk. A grép­frút és a mandarin ge­rezdjeit a hártyák kö­zül kiemeljük. A naran­csot felszeleteljük.

A megmosott, meg­törölt kacsamellet só­val, borssal alaposan bedörzsöljük. A combokat a főző­léből kivesszük, majd borssal megszórjuk.

Mel­lekkel együtt a combokat tűzálló tálba he­lyezzük. Előmelegített sütőben, 200 fokon  20 percig sütjük.Közben

lekvár­ral megkenjük, és tovább  sütjük.

5   dl  pecsenyelevet a borral magas hőfo­kon 5 percig for­ralunk. Belevegyítjük a hideg vízben csomómentesen elke­vert étkezési keményí­tőt, majd a mártást be­sűrítjük. Hozzáadjuk a gyümölcsfiléket, és só­val, borssal fűszerez­zük. Összemelegítjük az újhagymával, és a hússal együtt tálra he­lyezzük. Burgonya vagy rizs illik hozzá.

feherboros_kacsa2.jpg

Rozmaringos pulykasült

Ételkülönlegességek (1200 recept)

2 gerezd fokhagyma, 1 kg pulykamell, 1 evőkanál olívaolaj, 3 ág rozmaring, 2 fej vöröshagyma, 50 dkg krumpli, só, 30 dkg cukkini, 1 db citrom, bors.

A húst megmossuk és megtöröljük. Olívaolaj­jal,  zúzott fok­hagymával, sóval és őrölt borssal bedör­zsöljük, majd tepsire fektetjük. A friss rozmaringot  a húshoz  kötözzük.

Előmelegített sütőbe toljuk, majd 200 fokon 15 percig sütjük.

Közben a hagyma­fejeket cikkekre vág­juk. A krumplit ala­posan megmossuk, hosszában félbevág­juk. A tepsit kivesszük, a hús körül durva sze­mű sóval megszórjuk, majd a hagymát és a krumplit vágott fe­lükkel lefelé fordítva a tepsire helyezzük, és 15 percig sütjük.

A megtisztított, meg­mosott cukkinit dur­vára feldaraboljuk, és a tepsibe helyezzük. Ugyanazon a hőfokon, 10 percig sütjük.

A citromot megmos­suk, cikkekre vágjuk. A húst és a zöldsé­geket  vízzel fel­öntjük, hozzáadjuk a citromot, majd színes borssal megszórjuk. További 10 percig süt­jük, végül friss zöldfü szerekkel díszítjük.

pulyka.jpg

 

Sült liba káposztával xx

Ételkülönlegességek (1200 recept)

1  db  liba (kisebb liba), 2 fej vöröshagyma, köménymag  80 dkg káposzta, 15 dkg krumpli, 1 alma (15 dkg), 2 evőkanál fehérborecet, 1 csokor petrezselyemzöld, frissen reszelt szerecsendió, só,  bors.

A libát 6 részre daraboljuk. A hagymát nyolcfelé vágjuk. A húst sóval, borssal be­dörzsöljük, köménymaggal megszórjuk, és a hagymá­val együtt tepsibe helyez­zük. Előmelegített sütőben, 200 fokon  . 30 per­cig sütjük.

A megtisztított, megmo­sott káposztát négyfelé vág­juk, majd csíkokra metél­jük,  a torzsát eltávolítjuk.

A megtisztított krumplit és a meghámozott al­mát megmossuk, majd dur­vára lereszeljük. Mindkettőt a káposztához vegyítjük, és a hús mellé helyezzük. Sóval, ecettel ízesítjük, és 30 percig tovább sütjük.

A megfőtt káposztát tálra tesszük, ráfektetjük a húst, és petrezselyemzölddel meghintjük. Körettel kínáljuk.

liba_kaposztaval.jpg

 

Gombás pirított csirkemáj x

Ételkülönlegességek (1200 recept)

75 dkg csirkemáj, 25 dkg erdei gomba, 2 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 2 fej vöröshagyma, só, bors, pirospaprika, majoránna, olaj.

Egy kevés olajon a karikákra vágott hagymát megpirítjuk, rátesszük a májat, a feldarabolt gombát és nagyon erős tűzön pár pillanatig pirítjuk, hozzáadjuk a karikákra vágott zöldpaprikát, paradicsomot, fűszerezzük majoránnával, borssal és pirospaprikával.

Csak tálaláskor sózzuk meg, hogy ne keményedjen meg a máj.

Lehet egy kevés vörösbort is ráönteni, a bor új ízt ad a májnak.

Köretnek sült padlizsánt, főtt krumplit tálalhatunk.

gombas_piritott_csirkemaj_1.jpg

 

süti beállítások módosítása