retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Francia kacsamell x

Ételkülönlegességek (1200 recept)

2020. február 19. - Házi praktikák

25 dkg sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 2 dkg vaj vagy margarin 1 teáskanál zöldségerőleves , 2 db tojás,      5 dl tejföl,  2 db kacsamell , 2 evőkanál olaj, 1 db zöld citrom,  2 evőkanál citromlekvár, 1 teáskanál zöld bors, cukor, őrölt koriander, só, fehér bors.

 A lehámozott sárgarépát megmossuk, felszeleteljük. A vöröshagymát apróra fel- kockázzuk, majd a sárga­répával együtt a felhevített vajon rövid ideig pároljuk. Kevés vízzel és a levessel felöntjük és felforraljuk. Fedő alatt, 20 percig főzzük, majd pépesítjük.

A tojást elkeverjük a tej­föllel, és sóval, fehér bors­sal, korianderrel ízesítjük. A répapüréhez keverjük, és szükség esetén utánaíze­sítjük. A masszát 4 kis (margarinnal kikent) felfújtformába töltjük. Egy lábosba annyi vizet töltünk, hogy a formák 3/4 részig a vízben álljanak. A vizet fe­dő alatt felforraljuk, majd a sárgarépás masszát ala­csony hőfokon,  40 per­cig gőzöljük.

Közben a megmosott és megtörölt kacsamellek mindkét oldalát a felheví­tett olajon megpirítjuk. Só­val megszórjuk, végül kö­zepes hőfokon, további 15- 20 percig sütjük.

A zöld citromot megmossuk, héját vékonyan levágjuk, és apróra felkockázzuk. A citromot félbevágjuk, le­vét kifacsarjuk.

A húst a serpenyőből ki­véve melegen tartjuk.

A pecsenyelé tetejéről a zsírt leszedjük. A citromlek­várt a pecsenyelében meg­olvasztjuk. 1 dl vízzel felhí­gítjuk, és belekeverjük a zöld borsot. Felforraljuk, majd sóval, cukorral, bors­sal, citromlével ízesítjük.

A felszeletelt húst tányé­rokra helyezzük, kevés már­tással leöntjük, és tálaljuk. A maradék mártást külön kínáljuk. Sós burgo­nya illik hozzá.

francia_kacsamell2.jpg

Szüreti birkapörkölt xx

Ételkülönlegességek

75 dkg birkahús, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 dl vörös bor,  1 kg burgonya 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, só, köménymag, pirospaprika, olaj.

Egy bográcsba kevés olajat teszünk, rátesszük a kockára vágott húst és a szeletekre vágott vöröshagymát, rétegezve. Fűszerezzük sóval, egy kevés köménnyel  és a nyílt tűzön, időnként rázogatva pirítjuk addig, amíg a saját leve el nem fő. Ekkor vörös borral pótoljuk a hiányzó lémennyiséget, majd tovább főzzük addig, amíg a hűs majdhogynem puha lesz és ismét zsírjára pirult. Ekkor hozzáadunk 2 evőkanál jó minőségű pirospaprikát, a kockára vágott krumplit, a zöldpaprikát, a paradicsomot karikára vágva, 2 gerezd fokhagymát apróra vágva, és felöntjük annyi vízzel, hogy a burgonyát és a húst ne lepje el. Az egészet puhára főzve, azonmód tálaljuk.  Friss kenyeret adunk hozzá.

szureti_birkaporkolt_1.jpg

 

Tournedos vadász módra x

Ételkülönlegességek

10 db 8 dkg-s bélszínszelet, 25 dkg csirkemáj, 25 dkg gomba, 4 dl vörösboros mártás, 5 dkg vaj, só,bors, mustár, kevés olaj a sütéshez.

 A hússzeleteket sóval, borssal fűszerezzük és nagyon hirtelen kevés olajban, erős tűzön félangolosra sütjük.

 Mártást készítünk. A vajon megpirítjuk a gombát, rátesszük a kockára vágott csirkemájat, sóval, borssal fűszerezzük, majd felöntjük a vörösboros mártással; jól felforraljuk.

Tálalhatjuk vajban párolt zöldségekkel.

tournedos.jpg

 

Bécsi borjúszegy

Ételkülönlegességek

 

1 db borjúszegy, 1 fej vöröshagyma, 2 db tojás, 10 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, 2 db citrom,só, olaj a sütéshez.

A borjút hosszában kétfelé vágjuk, majd forrásban levő vízbe tesszük, hagyjuk felforrni. Ezután ezt a lét leöntjük róla és hideg vízben leöblítjük.

A húst hideg vízbe feltesszük főni, vöröshagymával, sóval fűszerezve. Fedő alatt  másfél-két óra alatt puhára főzzük. Ezután kivesszük a léből, hagyjuk jól kihűlni és egy napig a hűtőszekrényben tároljuk.

Vékonyabb szeleteket vágunk belőle, sózzuk és a szokásos módon lisztbe, tojásba, morzsába mártva bundázzuk. Bő, forró olajban hirtelen kisütjük.

Köretként tartármártást, sült burgonyát, citromot adhatunk mellé.

A lé, melyben főtt felhasználható bármely zöldség ­leves alapjának.

becsi_borjuszegy10.jpg

 

Milánói borjúszelet x

Ételkülönlegességek

5 db 140 dkg-s borjúszelet, 200 dkg reszelt sajt, 250 dkg spagetti, 5 dl paradicsom ivólé, 100 dkg vaj,150 dkg gomba,150 dkg sonka, liszt, tojás, morzsa, olaj, só, bors, oregánó, citrom.

 A spagettit forrásban levő sós vízben kifőzzük. Közben elkészítjük a mártást. Egy edényben a vajon megpirítjuk a metéltre vágott gombát, rátesszük a sonkát, felöntjük a paradicsomlével, jól kiforraljuk; közben fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval és egy negyed citrommal.

A húst kiveregetjük, sózzuk, majd lisztbe, tojásba és reszelt sajttal elkevert morzsába tesszük. Bő, forró olajban kisütjük.

Tálaláskor a kifőtt tésztát és a mártást összekeverjük, tálra tesszük, megszórjuk reszelt sajttal és a kisült hússzeleteket mellé rakjuk.

milanoi_borjuszelet_1.jpg

Gombás rostélyos xx

Ételkülönlegességek

          5 db rostélyos (hátszínszelet), 250 dkg gomba, 4 dl tejföl, csomó petrezselyem zöldje, 100 dkg Bacon- szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, só, pirospaprika, olaj. 

A vöröshagymát finomra vágjuk a szalonnával együtt, és egy kevés olajon megpirítjuk, majd egy mokkáskanál pirospaprikát szórunk rá és felöntjük vízzel. Hagyjuk főni. 

Közben a rostélyosokat kiverjük, sózzuk, majd kevés olajon mindkét oldalát megsütjük. Ezután a fövő paprikás lébe helyezzük a hússzeleteket. Fedő alatt addig pároljuk, míg a hús megpuhul, ügyelve, hogy levét el ne fője. 

Ezután a húst kivesszük a léből. A visszamaradt szafthoz tesszük a kockára vágott gombát, a paradicsomot és a zöldpaprikát. Hagyjuk néhány percet főni, közben a tejfölt két evőkanál liszttel simára keverjük, végül ezzel besűrítjük a mártást. Sóval ízesítjük. Tálaláskor ezt a mártást öntjük a hús tetejére. 

Galuskával vagy főtt burgonyával tálaljuk. 

tejfeles_gombas_1.jpg

süti beállítások módosítása