retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Argentin ragu x

A világ legjobb ételei/retró

2020. március 01. - Házi praktikák

60 dkg marhapacsni, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, paradicsompüré, 2 dl vörösbor, leveszöldség, 30 dkg cukkini, só, bors, kakukkfű, bazsalikom, zellerlevél, 50 dkg krumpli, 3 dl tej, 5 dkg vaj, 5 dkg reszelt sajt.

A szalonnát apró kockákra vágva kisütjük, és az ugyancsak apróra metélt hagymát megpirítjuk rajta. Belerakjuk a kockákra vágott húst, átsütjük, majd a paradicsompürét és a fűszereket is hozzáadjuk. Egy kevés vízzel, fedő alatt félpuhára pároljuk. Ekkor a megtisztított, egy centis szeletekre vágott zöldséget is a lábasba rakjuk, s ezzel 20 percig pároljuk, végül a meghámozott, nagy kockákra vágott cukkinit is belekeverjük. Ha a levét elfőné, borral pótoljuk. Amikor a belevalók mind megpuhultak, rövid lére sütjük, és egy mély tűzálló tálba terítjük. A tetejét krumplipürével vonjuk be, és a sajtot rászórva a sütőben megpirítjuk. Forrón tálaljuk. A 17 ezres receptgyűjteményből.

argentin_ragu2.jpg

Ausztrál pulyka

A világ legjobb ételei

      1 db pulykamell, 30 dkg sertéshús, 15 dkg füstölt tarja, 2 szál sárgarépa, 2 db ecetes uborka, 1 fej vörös­hagyma, 2 db tojás, 10 dkg aszalt szilva, 8 dkg vaj, zsemlemorzsa, 10 dkg füstölt szalonna, fűszerek, őrölt bors, só, majoránna, petrezselyem.

Először elkészíjük a tölteléket. A sertéshúst a szalonnával és a vöröshagymával együtt ledaráljuk. A vágott pet­rezselyemmel, borssal, majoránnával ízesítjük, és a nyers tojással, három deka vajjal és az apróra vágott uborkával összedolgozzuk. Aszerint adunk hozzá két vagy három evő­kanál morzsát, hogy mennyire lágy. A pulykamellet úgy vágjuk be, hogy széthajtva egy nagy téglalap alakú szeletet kapjunk. A közepére hosszában vékony tarjaszeleteket fektetünk. Erre rakjuk a töl­telék felét, majd  körberakjuk, aszalt szilvával,  és vékony szalonnaszeletekkel befedjük. Ezután a hússzelet két végét, majd a két oldalát ráhajtjuk a húsra úgy, hogy a tölteléket teljesen beborít­sa. Az egészet összetűzzük, és a vajjal kikent tepsibe tesszük, betoljuk a sütőbe. A sütőben másfél óráig pároljuk, végül a tetejét szépen megpirítjuk. Az egészet egy tálra tesszük, és onnan szolgáljuk fel.(A világ legjobb ételei c. könyvből)

 

pulyka_1.jpg

Sörös pecsenye x

Ételkülönlegességek

          8 szelet marhafelsál vagy fehérpecsenye, 2 dl sör, 1 db sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, só, bors.

Az olajban üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, hozzáad­juk az összezúzott  fokhagymagerezdet, a megtisztított, karikára vágott zöldsé­get, és rátesszük  a kivert, megsózott, fűszerezett hússzeleteket. Az egészet egy kissé megpirítjuk, majd fölenged­jük a sörrel.  Kis lángon  puhára pároljuk.

Tálaláskor a húst kivesszük, a mártást tésztaszűrőn átnyomjuk, és a pecsenyére öntjük. A hús íze jobb lesz, ha sütés előtt  egy-két órát sörben áztatjuk.

pecsenyehus.jpgangol sörös

 

Sertésérmék magyarosan x

Ételkülönlegességek

         

          15 db sertésérem, 1 kg krumpli, 6 db  zöldpaprika, 4 db paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg Bacon-szalonna, só, erős paprika, pirospaprika, zsír, petrezselyem zöldje. 

A krumplit héjában feltesszük főzni. Ha megfőtt, megtisztítjuk és karikára vágjuk. Közben elkészítjük a lecsót. 

A szalonnát finomra vágjuk, megpirítjuk rajta a kari­kára vágott vöröshagymát, majd a felszeletelt zöldpaprikát. Együtt addig pároljuk, míg a paprika megpuhul. Ekkor a zsírjára hintünk egy kevés pirospaprikát, majd rögtön hozzáadjuk a feldarabolt pa­radicsomokat. Egy csomag petrezselyem zöldjét is dobjunk bele, és még egy rövid ideig pároljuk. 

Vigyázzunk, hogy ne legyen híg a leve. A már kihűlt, karikára vágott krumplit kevés zsíron megpirítjuk, közben sózzuk. Amíg a krumpli sül, az érméket is kiveregetjük, mindkét oldalát sózzuk, kevés lisztbe mártjuk és hirtelen mindkét oldalát pirosra sütjük. A tálalás pillanatában egy nagyobb serpenyőben összepirítjuk a húst, a lecsót és a pirított krumplit. Finomra vágott petrezselyem zöldjével megszóljuk és tálra borítjuk. Forrón tálaljuk. 

 

magyaros_sertesermek.jpg

Borban párolt pulykamell xx

Ételkülönlegességek

1 db pulykamell,10 dkg sonka, 10 dkg sajt, 1 db tojás, 1 db alma,2 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem zöldje, 2 dl fehér bor, só, bors, zsír.

A kicsontozott pulykamellet négy szeletre vágjuk, húsverővel kissé ellapítjuk, megsózzuk.

A töltelékhez a sonkát apróra vágjuk, a meghámozott almát lereszeljük, beleütünk egy tojást, sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel összedolgozzuk.

A hússzeletek széleit felhajtjuk, beletesszük a tölteléket, szorosan összetekerjük, és cérnával bekötjük. A tekercseket lisztben megforgatjuk, forró zsírban megsütjük, közben  aláöntjük a bort, és puhára pároljuk.

Mielőtt a megpuhult húst tálra tennénk, a cérnát eltávolítjuk. Rizzsel kínáljuk.

borban_pacolt_pulyka.jpg

Amerikai saláta x

A világ legjobb ételei/retró

50 dkg paradicsom, 30 dkg zöldpaprika, 2 közepes nagyságú uborka, 1 fej vöröshagyma, só, törött bors, ecet, olaj, 2 dl tejföl, 20 dkg rokfort, 0,5 dl whisky, bazsalikom.

Karikára vágjuk a paradicsomot, a hagymát, és a megmosott, héjas uborkát, majd összekeverjük őket a kicsumázott, laskára vágott zöldpaprikával. Megsózzuk, egy kevés ecettel,  olajjal meglocsoljuk, megborsozzuk, és egy óra hosszat állni hagyjuk. Kívánság szerint whiskyvel is megöntözhetjük.

Tálaláskor a levét leöntjük, és ráöntjük a tejföl és az összemorzsolt rokfort keverékét. Tetejét megszórjuk finomra vágott bazsalikommal. A 17 ezres receptgyűjteményből.

 amerikai_salata.jpg

Angol nyúlgerinc mártással

A világ legjobb ételei/retró

3 db megtisztított nyúlgerinc, 30 dkg gomba, petrezselyem zöldje, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 1 dl vörös bor, 1 fej vöröshagyma, kevés konyak, só, bors, babérlevél, koriander, csombor.
A megtisztított nyúlgerincet sózzuk, borsozzuk és a fűszerekkel (babérlevél, koriander, petrezselyem zöldje, csombor) alaposan bedörzsöljük: Közben a gombát, a vöröshagymát és a petrezselyem zöldet finomra vágjuk. Egy serpenyőben a hús mindkét oldalát egy kevés zsíron pirosra sütjük, majd forró sütőben még 20 percig pirítjuk.
A sütőből kivéve hozzáadjuk a konyakot és meggyújtjuk; amíg a konyak ég, a húst forgatjuk. Ezután kivesszük a gerincet a serpenyőből, beletesszük a vajat, a finomra vágott vöröshagymát, a gombát, a petrezselyem zöldjét, mindezt addig pirítjuk, amíg a gomba leve elfő, közben sóval, borssal fűszerezzük. Végül hozzáadjuk a vörösbort. A húst lefejtjük a gerincről, felszeleteljük és a mártással tálaljuk Köretnek adjunk hozzá sült almát, burgonyafánkot. A 17 ezres receptgyűjteményből

angol_nyulgerinc.jpg

Sertésjava jóasszony módra (256)

Ételkülönlegességek

5 db  sertésszelet, felsálból, 60 dkg krumpli, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg Bacon-szalonna, 20 dkg gomba, 20 dkg zöldborsó, 1 csomó petrezselyemzöld, 10 dkg vaj, só, bors, liszt, kevés olaj vagy zsír.

A krumplit meghámozzuk és apró kockára vágjuk. Bő zsírban ropogósra sütjük.

A vajon megpirítjuk a kockára vágott Bacon-szalon­nát, rátesszük a kockára vágott vöröshagymát, egy rövid ideig pároljuk. Majd a kockára vágott gombát tesszük bele és ezzel is pároljuk egy rövid ideig. Vé­gül beleszórjuk a  zöldborsót. Sózzuk, borsozzuk és meg­hintjük a finomra vágott petrezselyem zöldjével. Az egész műveletet erős tűzön végezzük, hogy a gombá­ból, hagymából keletkezett lé mihamarabb elpáro­logjon. Amikor kész vagyunk összeforgatjuk a kisült krumplival.

A húsokat kiveregetjük, sózzuk, lisztbe mártjuk és kevés zsíron mindkét oldalát pirosra sütjük, majd tálalótálba téve a fenti raguval beborítjuk. Azonnal tálaljuk.

sertesjava_joasszony.jpg

Angolnapörkölt xx

Ételkülönlegességek

        1 kg angolna, 1 fej vöröshagyma, egy evőkanál pirospaprika, 10 dkg füstölt szalonna, 2 db zöldpaprika, 1 d paradicsom, só, zsír, 2 dl vörösbor, 2 db gomba, liszt, 2 dl tejföl.

A bőrétől, fejétől, belső részeitől megtisztított angolnát 10 centis darabokra vágjuk és megsózzuk.

Zsírban aranysárgára pirítjuk a hagymát és az apró kockára vágott szalonnát, megszórjuk pirospaprikával, liszttel és a borral felengedjük. hozzátesszük az angolnát, alá kevés vizet öntünk és letakarva pároljuk. A felszeletelt zöldpaprikát, paradicsomot is beletesszük, majd  az egészet a hallal együtt a puhulásig pároljuk.

A főtt angolnát tálra tesszük, leöntjük a forró szafttal, galuskával tálaljuk.

angolnaporkolt.jpg

 

Tengeri tál xx

Ételkülönlegességek

           1 csomag mirelit leveles tészta, 1 doboz rákkonzerv, 1 doboz  kagylókonzerv, 1 evőkanál konyak, 1 nagy szál póréhagyma, 3 dkg vaj, 1/2 tubus majonéz, 1 dl tejföl, 1 kiskanál mus­tár, 1/2 csokor petrezselyem, 2  db para­dicsom, só, őrölt fehérbors.

A leveles vajas tésztát egy-másfél ujj­nyi vastagra nyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk, tepsire fektetjük, a forró sütőbe toljuk, és erős lánggal aranysárgára sütjük.

A rákkonzervet a dobozból kiemeljük, alaposan lecsöpögtetjük, szétmorzsol­juk, és a konyakkal leöntve, fél óráig áll­ni hagyjuk. A kagylókonzervet is lecsö­pögtetjük, és a rákkal összekeverjük.

A majonézt, a tejfölt, a mustárt, a finomra vágott petrezselymet alaposan kikever­jük, és a késhegynyi őrölt fehérborssal fűszerezzük.

A póréhagymát a zöldjének egy részével ujjnyi vastag karikákra vág­juk, a vajban megpároljuk, és megsózva, megborsozva, egy tálba terítjük. A meg­sült tésztakockákat ráfektetjük, erre a rák és kagyló keveréke kerül, és a tartármártással meglocsolva kínáljuk.

A tetejét paradicsomszeletekkel is díszít­hetjük.

tengeri_tal.jpg

 

süti beállítások módosítása