retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Egyszerű bécsi hús (245)

Ételkülönlegességek

2020. február 27. - Házi praktikák

       1 kg marhafartő, 40 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, gyökér, zeller), 50 dkg burgonya, 20 dkg kelvirág, 10 dkg  torma, só, bors, szemes feketebors, 1 fej vöröshagyma.

A húst kevés, forrásban levő vízbe tesszük, hozzáad­juk a tisztított leveszöldséget, egy kis fej vöröshagy­mát, majd sózzuk, pár szem feketeborsot teszünk be­le, mindezt együtt fedő alatt, lassan puhára főzzük. Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a burgonyát nagyobb kockára vágva, a kelvirágot rózsáira szed­ve.

A húst levéből kivéve felszeleteljük, egy mélyebb tál­ba helyezzük, rászűrjük a levest és köré rendezzük a főtt zöldségeket, kelvirágot, burgonyát. Végül fris­sen reszelt tormát adunk hozzá.

becsi_hus_egyszeruen_1.jpg

Kolbászos sertéskaraj

Tgy recept

     

1 kg sertéskaraj, 25 dkg sütni való kolbász, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, só, köménymag, kevés olaj.  

A karajt egyben hagyjuk, majd hosszában egy vékony pengéjű késsel lyukat fúrunk, az így kapott résbe dugjuk bele a kolbászt. Minden oldalát bedörzsöljük sóval, borssal, pirospaprikával, és egy kevés köményma­got is ráhintünk. A húst beletesszük egy tepsibe, kevés zsírt és vizet öntünk alá.  Mellé tesszük a vöröshagymát, a fokhagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot. Betoljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe. Amíg sül, a saját zsírjával többször locsoljuk meg.  Ha szép piros, ellenőrizzük, hogy mennyire puhult meg. Általában 1,5 óra sül át, és lesz puha. Sütés után szeleteljük fel, locsoljuk meg a saját szaftjával. Krumplival és párolt ká­posztával tálaljuk. 

 

debreceni_serteskaraj.jpg

Cukkinilecsó xx

Ételkülönlegességek

         70 dkg cukkini, 2 fej vöröshagyma, pirospaprika, 2 db paradicsom, 2 db zöldpaprika, 4 db tojás, 2 evőkanál olaj, só, petrezselyem zöldje.

 A hagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk, serpenyőben üvegesre pároljuk, meghintjük pirospaprikával.

Közben meghámozzuk, kimagozzuk, és ujjnyi darabokra szeleteljük a cukkinit. Hozzáadjuk a hámozott, karikákra vágott paradicsomot, a kicsumázott, felszeletelt zöldpaprikát, sózzuk, és fedő alatt saját levében puhára pároljuk.

Belekeverjük a tojásokat és addig hagyjuk kis lángon, amíg meg nem kocsonyásodik.

Finomra vágott petrezselyemmel meghintjük, pirított kenyérrel tálaljuk. Köretnek is felhasználhatjuk.

cukkini_lecso.jpg

Burgundi marhahús

Ételkülönlegességek (1200 recept)

70 dkg lábszár, 15 dkg húsos szalonna, 3 dl húsleves, 2 dl vörös bor, babérlevél, só, bors, liszt, petrezselyemzöld, makaróni, főtt krumpli, zöldhagyma.

 A húst és a húsos szalonnát kockákra vágjuk, a szalonnát zsírban megpirítjuk, kivesszük a serpenyőből, és egy nagyobb edénybe tesszük.

A húst a szalonna zsírjában arany barnára sütjük, és hozzáadjuk a szalonnához.

A szalonna zsírjából két kávéskanálnyit kiveszünk, belekeverjük a lisztet és barnára pirítjuk, hozzáöntjük a húslevest, ráöntünk egy kevés vörös bort, elkeverjük, és az egészet addig forraljuk, míg össze nem sűrűsödik.

Ráöntjük a húsra, beletesszük a babérlevelet, fűszerezzük, sóval, borssal meghintjük. Az edényt lefedjük, és a sütőbe tesszük.

Másfél órás sütés után kivesszük, vörös borral felöntjük.

Makarónival vagy főtt krumplival tálaljuk.

burgundi_marhahus.jpg

Burgundi marharagu x

Ételkülönlegességek (1200 recept)

1 kg marhalábszár, 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 3 gerezd fokhagyma, kakukkfű, babérlevél, petrezselyem, bors, 2 dl vörös bor, 20 dkg húsos szalonna, 1 liter csemegebor, 20 dkg gomba, vaj, 5 db új hagyma, 1 szál poré, só, bors.

 A marhahúst (lábszár, lapocka) kockára vágjuk.

A húst, a karikákra vágott vöröshagymát és sárgarépát, az összenyomott fokhagymát és a fűszernövényeket (kakukkfű, babérlevél, petrezselyem, bors) egy éjszakára vörös borban (egy liter) beáztatjuk.

Főzés előtt kivesszük a húst és lecsepegtetjük. A páclevet leszűrjük és félretesszük.

A felkockázott húsos szalonnát nagyobb serpenyőben üvegesre pirítjuk. Ráöntjük a borpárlatot, és meggyújtjuk. Ezután hozzáadjuk a húst, felöntjük csemegeborral és annyi páclével, hogy beborítsa, majd fedő alatt, lassú tűzön pároljuk legalább 3 órán át. Amikor megpuhult, a megmaradt páclevet is hozzáöntjük.

A vékonyra szeletelt gombát kevés vajon megpároljuk, a felaprított újhagymával, illetve poré hagymával hozzáadjuk a húshoz, majd addig pároljuk, amíg a hagymák is megpuhulnak. Végül az ételt sóval, borssal ízesítjük, és forrón tálaljuk.

 burgundi_marharagu_2.jpg

Húsos burgonyakrokett (233)

Ételkülönlegességek

1 kg krumpli, 1 db tojás, bors, só, szerecsendió, liszt, zsemlemorzsa, olaj., liszt, 30 dkg darált sertéspörkölt.

A krumplikat jól megmossuk, lehéjazzuk, kockára vágjuk, és puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, forrón áttörjük, és hagyjuk kihűlni. Azután belekeverjük a pörköltet, a tojássárgáját, sózzuk, hozzáadjuk a törött borsot, és a reszelt szerecsendiót.

A kroketteket 2 cm vastagokra, és 5 cm hosszúra formáljuk, panírozzuk a lisztben, a tojásfehérjében és a zsemlemorzsában megforgatjuk, majd lapát segítségével forró olajba tesszük, hogy minden oldalon ropogósra süljön. Köretként sokféle ételhez tálalhatjuk.

 burgonyakrokett.jpg

Borjúmáj marschal módra x

Ételkülönlegességek

       

10 db 70 g-s borjúmájszelet, 10 szelet Bacon- vagy füstölt szalonna, só, bors, petrezselyemzöld, kevés olaj. 

A megtisztított májat kissé megsózzuk, borsozzuk, enyhén kiverjük. A felszeletelt füstölt szalonnát serpenyőben egész kevés zsíron hirtelen megpirítjuk.  Előtte a bőréig bevagdossuk. 

Sütés előtt a májszeleteket lisztben megforgatjuk, beletesszük a forró szalonnazsírba. nagy lángon hirtelen mindkét oldalát megpirítjuk. Vigyázzunk, hogy sütés alatt a máj szaftos maradjon,  

A májszeleteket tálalótálra tesszük, tetejére helyezzük a szalonnát, meglocsoljuk pecsenyelével, megszórjuk pirospaprikával és finomra vágott petrezselyem zöldjével. 

Párolt kelkáposztával, sült paradicsommal, illetve hasábburgonyával tálaljuk. 

 Hogy sütés közben közepe ne ugorjon össze, kissé vagdaljuk be. 

borjumaj_marschal.jpg

 

 

 

Tormás malachús xx

Ételkülönlegességek

          1 kg malachús ,20 dkg sárgarépa,15 dkg fehérrépa, 5 dkg karalábé, 5 dkg zeller, 1 fejvöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, egész bors, 12 dkg torma, só.

A bőrös malacot csontjával együtt pörkölthöz való darabokra vágjuk. Jól megmossuk, majd annyi hideg vízzel tesszük fel főni, hogy jól ellepje.

Amikor fel­forrt, a felületén lévő habot eltá­volítjuk. Hozzáadjuk a hasábokra vágott vegyes zöldséget, az egész fej vöröshagymát és a fokhagy­mát. Sóval és egész borssal fűsze­rezzük, majd lefedve a húst puhá­ra főzzük.

Mélyebb tűzálló edénybe tesszük a húst, saját levével és a zöldségekkel együtt tá­laljuk, tetejére frissen reszelt tor­mát szórunk. Külön tálban, főtt sós burgonyát adunk hozzá.

tormas_malachus_1.jpg

Csárdatokány

   

          70  dkg bélszín, 30 dkg libamáj, 15 dkg olaj, 2 fej vöröshagyma, 25 dkg sampinyongomba, 2 db zöldpaprika, 1 db hegyes csípős paprika, 1 db paradicsom, só, bors, pirospaprika. 

A megtisztított, apró szeletekre vágott vöröshagy­mát serpenyőben megpirítjuk. Hozzáadjuk a szele­tekre vágott zöldpaprikát, hegyes erős paprikát, gombát, megsózzuk és pár percig pirítjuk. Végül be­letesszük a megmosott, cikkekre vágott paradicso­mot. A serpenyőt a tűzről levesszük. 

A vékonyra vágott bélszínt egy másik serpenyőben, tűzforró olajban, sóval, borssal ízesítve átforgatjuk, és hozzáadjuk a csíkokra vágott li­bamájat. Ezután összekeverjük a már elkészített hagymás, gom­bás, paradicsomos raguval, hozzáöntünk eg kevés vörösbort, forraljuk és meg­szórjuk pirospaprikával. 

Tejfölös juhtúrós galuskával, kapros, kovászos uborkával tálaljuk. 

csardatokany.jpg

Borjúbecsinált xx

Ételkülönlegességek

         70 dkg borjúlapocka vagy comb, 30 dkg vegyes zöldség, 10 dkg gomba, 10 dkg g kelvirág, 3 dl tejszín, 10 dkg vaj, csapott evőkanál liszt, 1 fej vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 db citrom, só, cukor.

A húst kisebb kockákra vágjuk, forrásban levő vízbe tesszük. Felforraljuk, majd leszűrjük és hideg vízben jól lemossuk.

Ezután a húst annyi hideg vízbe tesszük fel főni, hogy egy ujjnyira ellepje. Hozzáadjuk a hagymát (egész­ben), a felaprózott zöldségeket, lassan főzzük, míg a hús puha nem lesz. Közben sóval, kevés cukorral íze­sítjük.

A vajat kis lábasba tesszük, hozzáadjuk a lisztet és együtt addig melegítjük, míg habos nem lesz, vigyázzunk, hogy ne bámuljon meg. Ekkor hozzáadjuk a fi­nomra vágott petrezselyem zöldjét, felöntjük a tej­színnel és 2 dl hideg vízzel. Egy habverővel jól el­keverjük és a húshoz öntjük. Az egész hagymát ki­vesszük a levesből. Kevés citromlével ízesítjük, pá­rolt rizzsel tálaljuk.

borjubecsinalt10.jpg

süti beállítások módosítása