retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Rakott kelkáposzta x

Ételkülönlegességek

2020. február 24. - Házi praktikák

      1 kg  zöld kelkáposzta, 50 dkg darált sertéshús,  20 dkg párolt rizs,  1 fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, só, bors, majoránna, köménymag, kevés olaj, 4 dl tejföl, 10 dkg Bacon-szalonna.

A kelkáposztát négy részre vágjuk, torzsáját eltávo­lítjuk. Alaposan megmossuk, majd bő, forrásban levő sós, enyhén köménymagos vízben puhára főzzük. A vízből kivéve szitán lecsepegtetjük.

Egy lábasban zsírt hevítünk, rátesszük a finomra vágott vöröshagymát, üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a darált sertéshúst, sózzuk, borsozzuk, egy kevés ma­joránnát hintünk rá, fedő alatt puhára főzzük, ügyel­ve, hogy a leve el ne párologjon.

Egy mély tűzálló tálat vékonyan kizsírozunk, kibé­leljük a forrázott káposztalevél felével, rátesszük a fele mennyiségű főtt rizst, majd a párolt húst, rásze­leteljük a zöldpaprikát és a paradicsomot, meglo­csoljuk a tejföl felével, ezután felhasználjuk a mara­dék rizst, majd a párolt húst, rászeleteljük a zöldpap­rikát és a paradicsomot, és a maradék káposztale­véllel beborítjuk, ráöntjük a tejföl másik felét. Végül az egészet beborítjuk Bacon-szalonnaszeletekkel és sütőbe téve lassan másfél órán át sütjük.

toltott_kelkaposzta.jpg

Almamártás

Ételkülönlegességek

50 dkg alma, 2 dkg vaj,1 evőkanál liszt, 1,5 dl húsleves, só, 2 dl tejföl, cukor, fahéj, kapor, 1 liter fehér bor

Az almát megtisztítjuk, a héját eltávolítjuk, megreszeljük, és elkeverjük a forró vajjal. Meghintjük liszttel, felöntjük a húslevessel (vagy borral) úgy, hogy sűrű mártást kapjunk, majd felfőzzük, kívánság szerint ízesítjük. Egy csipet sót is beleteszünk, és belekeverjük a tejfelt.  A mártás csak savanykás almából készítve az igazi.

almahej.jpg

Alföldi karfiol x

A világ legjobb ételei/retró

1 db tömör karfiolfej, 30 dkg sertéspörkölt, 5 dkg rizs, 1 tojás, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, só.

A karfiolt sós vízben fél puhára főzzük, lecsepegtetjük. majd a szár felőli részén egy üreget vájunk bele. A pörkölthúst apróra vágjuk és összekeverjük a sós vízben megfőzött rizzsel, a tojással és egy kevés tejföllel. A masszát  a karfiol üregébe tömjük, és egy darab karfiollal  lezárjuk.

Közben egy tűzálló tálat pörköltlével kikenünk, és üregével lefelé beleültetjük a karfiolt. Köré rakjuk a kivájt darabkákat, majd a maradék pörköltlevet simára keverjük a maradék tejföllel, és a karfiolra kenve az egészet megsütjük. A tetejére szórjunk reszelt sajtot is, de akkor csak addig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad. Egészben, a tűzálló tálban tálaljuk, és úgy szeleteljük, mint a tortát. A 17 ezres receptgyűjteményből.

karfiol_kartya_1.jpg

Almaleves

Ételkülönlegességek

         50 dkg borízű alma,20 dkg cukor, 2 dl tejföl, 1 db citrom, fahéj, 2 evőkanál liszt, 2 dkg vaj, 1 dl fehérbor, 1 tejszín, só.

Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk. Apró kockákra szeleteljük és forrásban levő cukros vízben, egy csipet sóval, a fahéjjal és citromhéjjal együtt forraljuk. Közben beletesszük a fehérbort. Majd hozzáöntjük a liszttel elkevert tejfölt (tejszínt) és jól felforraljuk az egészet.Belekeverjük a citromlevet, tetejére tesszük a vajat. Hidegen vagy melegen tálaljuk.

almafolt.jpg

Fehérboros szűzpecsenye

Ételkülönlegességek (1200 recept)

4 szelet szűzpecsenye, majoránna, 4 fej vöröshagyma,  5 dkg tejföl, 4 nagy csiperkegomba,  4 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 liter száraz fehérbor, 1 tejszín, 25 dkg zöld hüvelyű bab, 10 szelet bacon, só, bors.

A megmosott, megtörölt húst húsverővel jól kiverjük. Mustárral minden oldalát bekenjük, sóval, borssal bedörzsöljük, megpaprikázzuk. 2 órán át pihentetjük. Utána a felhevített zsíron körös-körül megpirítjuk, majd tepsibe tesszük. Mellé helyezzük a töltött gombafejeket is.  Előmelegített sütőben  200 fokon  10-15 percig sütjük.

A serpenyő­ben a visszamaradt zsi­radékot felforrósítjuk. A maradék vöröshagy­mát cikkekre vágjuk, és a forró zsiradékban megsütjük. Meghintjük liszttel, megpirítjuk. Fel­öntjük a borral, és a tejszínt is belekeverjük.. A forrástól számítva 5- 10 percig főzzük. Sóz­zuk, borsozzuk.

A főtt zöldbabot 8 kötegre osztjuk, és mindegyiket 1-1 szelet baconba gön­gyöljük, majd a kötegeket körbe sütjük, hozzáadjuk az üvegesre párolt hagyma­kockákat.

A felszeletelt pe­csenyéket a zöldségekkel tálra helyezzük, és a mártással meglocsoljuk. Majoránnával díszít­ve kínáljuk. Krumplis ­fánkkal vagy hercegnő krumplival tálaljuk.

feherboros_szuz.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása