retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Bakonyi töltött pulykamell x

Ételkülönlegességek

2020. március 06. - Házi praktikák

1,2 kg kicsontozott pulykamell, 40 dkg darált sertéshús, 20 dkg húsos füstölt szalonna, 2 dl étolaj,  só, őrölt bors,  pirospaprika, 1 fej vöröshagyma, 40 dkg gomba, 0,5 I tejföl, 2 dl tejszín, liszt, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, salátalevél.

A pulykamellet késsel felszúrjuk. A darált sertéshúshoz pirospaprikát, sót, borsot,  kockára vágott húsos szalonnát keverünk, ezzel a töltelékkel megtöltjük a felszúrt melleket.

A maradék szalonnát finomra vágott hagymával megpirítjuk, és hozzáadjuk a pirospaprikát, kevés vízzel felengedjük, sózzuk, majd belehelyezzük a töltött pulykamelleket. Fedő alatt puhára pároljuk.

Amikor kész, kockára vágott gombát adunk hozzá. Tejfölből liszttel habarást készítünk, hozzáadjuk a tejszínt, ezzel sűrítjük.

bakonyi_toltott_pulyka2.jpg

 

Bakonyi betyárleves x

Ételkülönlegességek

         50 dkg borjúcomb vagy -lapocka, 15 dkg füstölt szalonna, 20 dkg gomba, 30 dkg vegyes zöldség, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 dl tejszín, liszt, kapor, 2 db zöldpaprika, 1 db  paradicsom, pirospaprika, só, bors.

Az apróra vágott füstölt szalonnát megpirítjuk. Hozzátesszük a felszeletelt vöröshagymát. Pár percig együtt pirítjuk, majd az előre apró kockákra vágott borjúhúst hozzáadjuk. Sóval, borssal ízesítjük, és addig pároljuk, míg félig meg nem fő.

Ekkor hozzátesszük a kockára vágott sárgarépát, fehérrépát és tovább pároljuk. Amikor megpuhult, beletesszük a felszeletelt gombát, pirospaprikával megszórjuk és tejfölös, tejszínes habarással behabarjuk. Miután a leves felforrt, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot.

Nyáron  megtisztított, jól megmosott és  darabokra vágott zöldpaprikát és paradicsomot teszünk bele. Levesbetétnek apró galuskát szaggatunk.

bakonyi_betyarleves_kep.jpg

Bácskai rizses kacsa

Tgy recept

 3 kg pecsenye kacsa, 2 fej vöröshagyma, 3 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 10 dkg fűszerpaprika, 30 dkg rizs, petrezselyem zöldje,  3 gerezd fokhagyma, só, bors, majoránna, hegyes erős paprika.

A megtisztított kacsát kívül-belül jól besózzuk, a bel­sejébe kevés majoránnát és őrölt borsot hintünk, majd egy hagyma és egy gerezd fokhagymával, tep­sibe rakjuk, kevés vizet öntünk alá és sütőben 150 °C-n, gyakran locsolgatva ropogósra sütjük. Sütés után a zsírját leöntjük és ezzel a zsírral jól felforrósítjuk a megtisztított és jól megmosott rizst, közben a maradék hagymát és fokhagymát finomra vágjuk, a zöldpaprikát és paradicsom pedig kockára. Amikor a rizs már jó forró, először a hagymát, majd kevés pirítás után a zöldpaprikát, fok­hagymát, fűszerpaprikát adjuk hozzá. Felöntjük 4 deci forró vízzel, ekkor beletesszük a paradicsomot és a durvára vágott petrezselymet. Sózzuk, és ízlés szerint erős paprikát teszünk hozzá, majd lefedve lassú tűzön készre pároljuk. Tálaláskor a kacsát feldaraboljuk és a lecsós rizzsel körítjük. A 17 ezres receptgyűjteményből.

bacskai_kacsa.jpg

 

Badacsonyi libasült x

A világ legjobb ételei/retró

2 libacomb, 1 libamell, 1 kg szőlő, 5 dkg zsír,  2 db zsemle, 2 dl tej, I fej vöröshagyma, 1 cukkini, 3 szelet bacon, 5 dkg vaj, só, bors, őrölt kömény, majoránna, petrezselyem zöldje.

A libahúst jól megmossuk, a bőrös rész kivéte­lével sózzuk, kevés köménnyel és ma­joránnával meghintjük. A cukkinit meghámoz­zuk, felszeleteljük, a tepsi aljára helyezzük, és befedjük szalonnacsíkokkal. Erre helyezzük a libacombot és a libamellet. Megsózzuk, és forró zsírral meglocsoljuk. Felforrósított sütőben,  állandóan locsolgatva puhára sütjük. Az első félórában többször megforgatjuk, a sütés vége felé a bőrös részt hagyjuk felül, hogy jó ropogósra sül­jön. Amíg a liba sül, a zsemlét tejbe áztatjuk, jól kinyomkodjuk. A két felvert tojásból, a megtisz­tított, apró kockákra vágott hagymából, a felap­rított petrezselyemből, a zsemléből só, bors, kömény hozzáadásával tölte­léket készítünk. A masszából nyolc tégla alakot formálunk, serpenyőben felolvasztott vajban mindkét oldalát megsütjük, és tálalásig melegen tartjuk. A jól megmosott szőlőt leszemezzük. Amikor a liba már megsült és a tepsiből kivettük, a szőlőt öt percre jó meleg vízbe tesszük. A sült libacombot és a feldarabolt libamellet tálra tesszük, egyik oldalán a meleg szőlőszemekkel, a másikon a kisütött töltelékkel körítjük. A 17 ezres receptgyűjteményből.

bacskai_libasult.jpg

 

Burgundi rostélyos

Tgy recept

5 dl 20 dkg-s hátszínszelet, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg gomba,  petrezselyemzöld, 1 fej vöröshagyma, 3 dl Burgundi vörösbor, 5 dkg vaj, 10 dkg paradicsompüré, 2 evőkanál liszt, só, bors, babérlevél.

A hátszínszeleteket sózzuk, borsozzuk, lisztbe márt­juk, majd mindkét oldalát forró olajban pirosra süt­jük. A húst félretesszük, majd ebben az olajban megpirít­juk a paradicsompürét, a karikára vágott vöröshagy­mát, kevés liszttel megszórjuk, felöntjük a vörösbor­ral és ugyanannyi vízzel, majd visszatesszük a meg­sütött hússzeleteket és együtt pároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított sárgarépákat egészben, és fűszerez­zük babérlevéllel. Amikor a hús megpuhult, kivesszük a répával együtt és a mártást egy szűrőn átszűr­jük. Vajon megpirítjuk a kockára vágott gombát, hozzáadjuk a főtt, felszeletelt sárgarépát, a finomra vágott petrezselyemzöldjét, ráöntjük az átszűrt már­tást, jól összeforraljuk, majd tálaláskor a hús tetejére öntjük. Köretként burgonyafánkot adhatunk hozzá.

burgundi_rostelyos_2.jpg

 

Borjújava Dubarry módra (226)

Ételkülönlegességek

5 db 140 g-s borjúszelet, 80 dkg kelvirág, 10 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2,5 dl tej, 15 dkg reszelt trappista sajt,  2 db tojás, só, zsemlemorzsa, szerecsendió, zsír. 

A kelvirágot rózsáira szedjük és bő, forrásban levő sós vízben puhára főzzük. A vízből kivéve szűrőbe tesszük, hogy jól lecsepegjen. 

A húsokat kiveregetjük, sózzuk, mindkét oldalát lisztbe mártjuk, hirtelen, kevés olajon kisütjük, majd egy tepsibe tesszük, elosztjuk rajta a főtt kelvirágot és leöntjük a meleg mártással. 

Végül a tetejére reszelt sajtot és egy nagyon kevés zsemlemorzsát szórunk. A megmaradt vajat a tetejére vagdossuk, majd forró sütőben a sajtot rápirítjuk. Sült burgonyával vagy rizibizivel tálaljuk. 

Mártás: 10 dkg vajat felforrósítunk a liszttel, hozzáadjuk a forrásban levő tejet és állandó kevergetés közben jól felforraljuk. Ha sűrű, egy kevés tejjel hígítjuk, közben sózzuk és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a tojások sárgáját. 

 

borjujava.jpg

 

 

Borjúszelet cordon bleu (228)

         5 db 160 g-s borjúszelet, 15 dkg sonka, 15 dkg óvári sajt, 2 db tojás, liszt, morzsa, só, zsír. 

A hússzeleteket óvatosan kettévágjuk majdnem teljesen, széthajtjuk őket, majd vékonyra kiveregetjük, megsózzuk, borssal megszórjuk. 

Mindegyik húsra ráterítjük a sajtot, a sonkát és az egészet felgöngyöljük. Fogvájóval keresztben átszűrjük, hogy ne essen szét, majd  lisztbe, felvert tojásba és morzsába mártjuk. 

Forró, bő zsírban mindkét oldalát kisütjük. Tálalás előtt a fogvájókat kivesszük, a zsírt  leitatjuk, és tálaljuk krumplipürével vagy spagettivel. 

borjuszelet_cordon_bleu_2.jpg 

 

 



Olasz babsaláta xx

Ételkülönlegességek

          25 dkg nagy szemű tarkabab, 2 evőkanál olívaolaj,1 db citrom, só,bors,1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 20 dkg füstölt kolbász, petrezselyem zöldje, 1 db paradicsom, ecet.

Az este beáztatott babot feltesszük főni annyi sós vízben, hogy egészen ellepje. Felforraljuk, erős lángon tíz percig, majd  kisebb lángon tovább főzzük addig, amíg puha nem lesz. Leszűrjük, és melegen elkeverjük benne az olajat. Hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, a szétnyomott fokhagymát, sóval, borssal ízesítjük.

Amikor kihűlt, elkeverjük benne a megtisztított, vékony szeletekre vágott hagymát, a felaprított zöldpaprikát, a szeletelt kolbászt és a petrezselymet. Tálalás előtt permetezzük meg olívaolajjal. Feldarabolt paradicsommal is díszíthetjük.

Bécsi töltött csirke

1,5 kg-s csirke, 4 evőkanál vaj, só, töltelék. Zsemletöltelékhez: 3 zsemle, 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 db tojás, só, bors, szerecsendió, petrezselyem zöldje,10 dkg csirkemáj. 

A megtisztított csirkét kívül-belül megsózzuk, úgy, hogy ujjunkkal a mell nyílásánál üreget képezünk, és óvatosan  benyomkodjuk a töltelék egy részét, a maradék a hasüregbe kerül. 

A vajat serpenyőben megolvasztjuk, mellel lefelé belehelyezzük a csirkét. Sütés közben kevés vízzel és a saját lével locsolgatjuk. A csirkét szép pirosra sütjük, félidőben  megfordítjuk. 

Amikor megsült, óvatosan kiemeljük, hűlni hagyjuk, és félig meleg állapotban daraboljuk fel ügyelve arra, hogy a tölteléket szép szeletekre  vágjuk. 

Sült burgonyát kínálunk köretként. A pecsenyelét  csészében tálaljuk. 

Töltelék. A zsemle héját levágjuk, belét beáztat tejfölbe, kinyomkodjuk, hozzákeverjük a r tisztított, apróra vágott, vajban megpirított hagymát, két tojássárgáját és a feldarabolt csirkemájat. 

Megfűszerezzük, belekeverjük a finomra vágott petrezselymet, és elvegyítjük a kemény  habbá vert tojásfehérjével. 

 

becsi_toltott_csirke.jpg

 

süti beállítások módosítása