retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Argentin padlizsán (06)

Ételkülönlegességek

2020. március 02. - Házi praktikák

            2 db közepes padlizsán, 60 dkg darált marhahús, 1 fej vörös­hagyma, 2 evőkanál liszt, olaj, I kis doboz paradicsompüré, 10 dkg reszelt sajt, só, törött bors, rozmaring, babérlevél, citromlé.

A padlizsánt meghámozzuk, másfél ujjnyi vastag szeletekre vág­juk, megsózzuk, megborsozzuk, egy kevés citromlével megöntözzük. Egy fél óra hosszat állni hagyjuk, majd a levet leitatjuk, a szele­teket lisztben megmártjuk, és bő, forró olajban kisütjük.

Tűzálló tálra egymás mellé fektetjük őket. A marhahúst összegyúrjuk egy fél fej re­szelt hagymával, sóval, törött borssal, és annyi lapos húspogácsát for­mázunk belőle, ahány padlizsánszeletünk van.

A pogácsákat egy kevés olajban ropogósra sütjük, és mindegyik padlizsánszeletre fektetünk egyet. Az így megrakott padlizsánt leöntjük  paradicsommártás­sal. 

Mártás: egy fél fej reszelt vöröshagymát 1 evőkanál olajban megpirítunk, fölengedjük paradicsompürével, kétszer annyi vízzel, és sóval, törött borssal, babérlevéllel meg rozmaringgal ízesítve, néhány percig forral­juk.

A padlizsán tetejére reszelt sajtot hintünk, és a sütőben csak addig sütjük, míg a sajt rá nem olvadt.  (Ha nem szeretjük a sajtot, helyette meghinthetjük karikára vágott, lisztben megforgatott, bő olajban ro­pogósra sütött hagymával.)

Csak átsütve tálaljuk, az étel íze így érvényesül.

padlizsan.png

Olasz kertészleves

Tgy recept

1/2 kg marhafelsál, 1 liter húsleves, 1 db gyökér, 1 db  sárgarépa,15 dkg zöldbab, 1 fej karalábé, 1 fej kisebb karfiol, 1/2 kg burgonya, 1 fej hagyma, 10 dkg szalonna, petrezselyemzöld, só, bors, majoránna.

A kockákra vágott húst  1  liter, sóval, borssal fűszerezett vízben 1 órát főzzük. Ezután hozzáöntjük a korábban kifőzött húslevest. Közben a megtisztított zöldséget, a feldarabolt babot, a rózsáira szedett karfiolt,  a karalábét és a burgonyát a húslébe tesszük.  Az egészet  még 25 percig főzzük. Kívánság szerint tésztát is főzhetünk bele. A szalonnát kis kockákra vágjuk, kisütjük, és zsírjában sárgára fonnyasztjuk a karikára vágott hagymát. Megsózzuk, meghintjük petrezselyem­mel és a tálba tesszük. Ezután ráöntjük a forró levest. Tálaljuk.

olasz_kerteszleves2.jpg

Magyaros fejtett bableves

Tgy recept

50 dkg frissen fejtett bab (minél világosabb színű), 50 dkg főzőkolbász, 3 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 20 dkg vegyes zöldség, 1 db zellerlevél, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 evőkanál liszt 5 dkg olaj,1 db tojás és kevés liszt a galuskához, só, pirospaprika, erős cseresznyepaprika. 

A babot feltesszük főni  másfél liter vízbe. Hoz­záadjuk a hosszában elvágott zöldségeket, sóval íze­sítjük. Amikor a bab és a zöldségek megpuhultak, beletesszük a karikára vágott főzőkolbászt, a hosszá­ban elvágott zöldpaprikát, zellerlevelet, paradicso­mot és ízlés szerint az erőspaprikát. Egy kis edényeben felhevítjük az olajat, rátesszük a lisztet és mielőtt bámulni kezd, hozzáadjuk a finom­ra vágott vöröshagymát, együtt pirítjuk egy rövid ideig, majd tűzről leszedjük  hozzá adjuk a finomra vágott gerezd fokhagymát, egy nagyon kevés pirospaprikát.  Az egészet  elkeverjük a tejföllel és ugyanannyi vízzel. Ezt a rántást beleöntjük a le­vesbe. Amíg újból felforr, elkészítjük a galuskát. Egy mélytányérba a tojást kevés sóval és annyi liszt­tel elkeverjük, hogy sűrű tésztát kapjunk, majd a tá­nyér széléről kiskanállal a levesbe szaggatjuk. Addig főzzük, amíg a galuskák feljönnek a leves tetejére. 

 

fejtett_bableves.jpg

süti beállítások módosítása