3 kg pecsenye kacsa, 2 fej vöröshagyma, 3 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 10 dkg fűszerpaprika, 30 dkg rizs, petrezselyem zöldje, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, majoránna, hegyes erős paprika.
A megtisztított kacsát kívül-belül jól besózzuk, a belsejébe kevés majoránnát és őrölt borsot hintünk, majd egy hagyma és egy gerezd fokhagymával, tepsibe rakjuk, kevés vizet öntünk alá és sütőben 150 °C-n, gyakran locsolgatva ropogósra sütjük. Sütés után a zsírját leöntjük és ezzel a zsírral jól felforrósítjuk a megtisztított és jól megmosott rizst, közben a maradék hagymát és fokhagymát finomra vágjuk, a zöldpaprikát és paradicsom pedig kockára. Amikor a rizs már jó forró, először a hagymát, majd kevés pirítás után a zöldpaprikát, fokhagymát, fűszerpaprikát adjuk hozzá. Felöntjük 4 deci forró vízzel, ekkor beletesszük a paradicsomot és a durvára vágott petrezselymet. Sózzuk, és ízlés szerint erős paprikát teszünk hozzá, majd lefedve lassú tűzön készre pároljuk. Tálaláskor a kacsát feldaraboljuk és a lecsós rizzsel körítjük. A 17 ezres receptgyűjteményből.