retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Bolognai lasagna x

Ételkülönlegességek (1200 recept)

2019. december 22. - Házi praktikák

20 dkg darált sertéshús vagy füstölt hús, 2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál gyökér, 1 db zeller, 3 dl paradicsomlé, só, bors, babérlevél, rozmaring, 2 evőkanál liszt, 4 dl tej, 5 dkg parmezán sajt, vaj, só bors.

 1. A megtisztított és apróra vágott hagymát zsíron (olajon) megdinszteljük, majd a darált húst belekeverjük, és erős tűzön kissé megsütjük, belereszeljük a zellert (egy db) és a répákat. Belevagdalunk két gerezd fokhagymát is.

 2. Erős lángon 2 percig tovább főzzük, utána felöntjük paradicsomlével, sóval, borssal, babérlevéllel, rozmaringgal ízesítjük. Egy kevés vizet öntünk hozzá, lefedjük, és pároljuk. Hogy ne égjen le, időnként megkeverjük. Ha friss rozmaringgal fűszerezzük, akkor a végén vegyük ki belőle.

 3. Közben a tésztát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, forró vízzel leöblítjük, majd egy konyharuhára szétterítjük.

 4.  Besamelmártást készítünk, sóval, reszelt szerecsendióval és sajttal ízesítjük.

 5.  Egy tepsi aljára egy sor tésztát terítünk, rátesszük a húsos töltelék felét, majd megint tészta következik, amit a besamelmártás felével megkenünk. Erre újból tésztasor kerül, rá a maradék húsos töltelék. A végén tésztával befedjük, és ráöntjük a megmaradt mártást.

 6. A forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje aranysárga nem lesz.(2002)

bolona_lasagna_1.jpg

 

 

 

 

 

 

Bolgár kebap x

Ételkülönlegességek (1200 recept)

50 dkg bárány karaj, 1 fej lila hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, citromlé, oregánó, kakukkfű, olívaolaj, 1 db zöldpaprika, rizs, sáfrány.

A bárányt egyforma darabokra vágjuk, majd pácoljuk.

A páchoz a finomra aprított lila hagyma levét kipréseljük, összekeverjük a pác többi anyagával (zúzott fokhagyma, vöröshagyma, citromlé, oregánó, kakukkfű, olívaolaj), és beletesszük a húsdarabokat, megforgatjuk benne, az edényt lefedjük, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Amikor a pácból kivesszük a húst, a levét ne öntsük ki, tegyük félre.     Grillezéskor ezzel kenegessük a nyárson sülő húsokat.

A feldarabolt húst a karikákra vágott hagymával és a feldarabolt kaliforniai paprikával váltakozva a nyársakra fűzzük, grillezzük, közben gyakran forgatjuk.

A kebaphoz sáfrányos rizst tálaljunk. A sáfrányt főzés közben szórjuk a vízbe.(2006)

bolgar_kebap.jpg

 

 

Bolgár ikra

Ételkülönlegességek (1200 recept)

25 dkg ikra, 1 fej vöröshagyma, 2 db paradicsom, 1 db zöldpaprika, 2 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, liszt, só, bors, babérlevél, kakukkfű, citromlé, pirított zsemlekocka, vegyes leveszöldség.

Olajban, fedő alatt, puhára pároljuk a felszeletelt hagymát, hozzáadjuk a megtisztított, karikákra vágott zöldséget (vegyes leveszöldség), a paradicsomot, a zöldpaprikát, és egy-két percig pirítjuk.

Fölengedjük vízzel (1,5 liter), fűszerekkel (bors, babérlevél, kakukkfű, só) ízesítjük.

Puhára főzzük a zöldséget, és az egészet áttörjük, és ismét felforraljuk, majd belerakjuk az ikrát, és kis lángon 10 percig főzzük.

A végén liszttel (egy evőkanál) elkevert tejföllel besűrítjük, citromlével egy kissé megsavanyítjuk.

Pirított zsemlekockával tálaljuk. (2006)

bolgar_ikraleves.jpg

Magyaros rakott krumpli

Tgy recept

1 kg krumpli, 3 db tojás, 20 dkg sonka, 20 dkg sajt, 2 dl tejfel, só, 15 dkg húsos szalonna, 1 gerezd fokhagyma. Alig tér el a más országok megszokott ételeitől.

A Főtt krumplit megtisztítjuk, karikára vágjuk. A főtt tojásokat is megtisztítjuk és felkerikázzuk. Kizsírozzunk egy tepsit, és harmad részét megrakjuk krumplival, tojással. Megszórjuk a laskára vágott sonkával, ráreszelünk egy kevés sajtot, meglocsóljuk tejfellel, sózzuk,  majd újból krumplit teszünk rá, és így tovább. A tetejére mindig krumpli kerül, leöntjük még sózott tejjel is, majd betoljuk az előmelegített sütőbe. Ha a krumpli már majdnem kész, szalonnaszeleteket teszünk rá, és pirosra pirítjuk. Tálaláskor még fokhagymával is ízesíthetjük.

belga_rakottkrumpli_2.jpg

Belga osztriga

Ételkülönlegességek (1200 recept)

10 db kagyló, 2 dl pezsgő, leveszöldség, 2 dl fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyem, 1 db citrom, só, bors.

Készítése előtt a kagyló héját jól sikáljuk le, a kiálló részeket távolítsuk el. A nyitott kagylót pedig dobjuk ki.

Az osztrigahéjat speciális késsel nyissuk ki, a kagylóhúst vegyük ki, közben fogjuk fel a levét. Vigyázzunk, hogy a héj mélyebb oldala ne sérüljön meg, mert szükség lesz rá.

A kagylót a pezsgőhöz öntött osztriga levében kis lángon rövid ideig főzzük.  Legjobb egy kis zöldséget, fehérbort hozzátenni. Finomabb lesz, ha fokhagymával, friss petrezselyemmel ízesítjük. Ha megfőtt, vegyük ki a főző vízéből, és helyezzük vissza a héjába. Előmelegített sütőben melegen tartjuk.

Közben elkészítjük a visszamaradt kagyló lével a krémes mártást, megfűszerezzük.

A kész osztrigát leöntjük a mártással, egy egy pohárpezsgő kíséretében tálaljuk (2002)

belga_osztriga_2.jpg

Belga malacragu x

Ételkülönlegességek (1200 recept)

1 kg malachús, 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, kakukkfű, babérlevél, rozmaring, 5 dl sör, zöldség (gyökér, sárgarépa, zeller), 1 szelet kenyér, 1 evőkanál ribiszke dzsem, 1 evőkanál mustár, zellerlevél, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, majoránna, kukoricaliszt.

A malachúst felkockázzuk, és serpenyőben forró vajon megpirítjuk, hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, és az összezúzott fokhagymát, megsózzuk, megborsozzuk, a kakukkfüvet, babérlevelet és a rozmaringot is beletesszük, megpuhítjuk, majd felöntjük sörrel.

A megpucolt, kockára vágott zöldséget is hozzáadjuk a félig főtt húshoz. Belekeverjük a felmorzsolt kenyeret, a ribiszkedzsemet és a mustárt. Lefedjük, és kis lángon tovább puhítjuk.

Ha már puha, hozzáadhatjuk a szárzellert, illetve a paprikát, paradicsomot.  Az étel pikáns ízét majoránnával, mustárral fokozhatjuk. Ha szükséges, kukoricaliszttel sűrítjük.

Apró főtt krumplit, rizst és almakompótot kínálhatunk hozzá.(2002)

belga_malacragu10.jpg

Belga göngyölt hal x

Ételkülönlegességek (1200 recept)

60 dkg tengeri hal, citromlé, só, 8 db aszalt szilva, cukor, 10 dkg füstölt szalonna, tört krumpli.

Bármilyen tengeri halból (a fagyasztott is jó) készülhet.

A halat (a kiolvasztottat is) citromlével jól belocsoljuk, és egy óra hosszat állni hagyjuk, majd besózzuk.

Közben a magnélküli aszalt szilvákat megmossuk, és cukros-citromos lében áztatjuk.

A jól átázott és megduzzadt szilvaszemekből egyet-egyet ráteszünk a halszeletekre, összegöngyöljük, és mindegyiket a füstölt szalonna-szeletekbe burkoljuk.

Tűzálló tálon (vagy tepsiben) egymás mellé fektetjük a göngyölegeket, és a sütőben addig sütjük, amíg a szalonna ropogósra nem pirul.

Tört krumplival is tálalható (2002).

belga_gonygyolt_hal_2.jpg

Belga gofri

Ételkülönlegességek (1200 recept)

2 dl langyos tej, 20 dkg liszt, 8 dkg vaj, 15 dkg élesztő, 2 tojás, fahéj, 2 evőkanál cukor, csipet só, olaj.

Az igazi gofri élesztővel készül. Az élesztőt morzsoljuk bele a tejbe, tegyük hozzá a cukrot, majd futtassuk fel.

A lisztbe keverjük a felfuttatott élesztőt, majd hozzáadjuk a tojásokat és a felolvasztott vajat, sót, fahéjat.

Állandó keverés mellett hozzáöntjük a langyos tejet. Amikor simára eldolgoztuk, langyos helyen, konyharuhával letakarva kelesztjük.

Ha lágy a tészta, de formázható, kisütjük.

A felmelegített gofri sütőt kiolajozzuk, a mélyedéseket megtöltjük a masszával, és készre sütjük.

Langyosan a legfinomabb, akkor kívül ropogós, belül omlós! Kínálhatjuk mézzel, vagy porcukorral megszórva. (2002)

belga_gofri_2.jpg

Bécsi szelet

Ételkülönlegességek (1200 recept)

4 szelet borjúborda, 15 dkg liszt, 1 tojás, bors, só, olaj, sör, 10 dkg zsemlemorzsa.

A szeleteket egyenlő vastagságúra verjük ki.

A húst panírozás előtt sózzuk, mert különben levet ereszt. Ilyenkor borsozzuk is. Ne hagyjuk sokáig állni, mert a panír elázik.

A panírozást liszt, tojás, sör, prézli panírban végezzük. A bundázás ne legyen vastag, fűszerezni nem kell.

Sütéshez széles serpenyőt használjunk, annyi olajat forrósítunk meg benne, hogy a húst ellepje. A szeleteket egyenként süssük, hagyjuk teljesen átsülni.

Ha szükséges, locsoljuk a húst a forró olajjal, hogy felül is megsüljön. A bécsi szelet aranysárgára sülve jó.

A kész szeleteket a serpenyő felett csöpögtessük le, és tegyük tányérra. Petrezselymes krumplival vagy bécsi krumpli salátával tálaljuk.(1995)

becsi_szelet_2.jpg

Bécsi marhasült x

Ételkülönlegességek (1200 recept)

2 kg marhafartő, sárgarépa, gyökér, zeller, só, bors, szegfűszeg, kakukkfű, 1 db paradicsom, 2 dl fehér bor.

Fűszerezzük és sózzuk meg a marhahúst egészben. Hagyjuk állni.

Tisztítsuk meg, és vágjuk apróra a zöldségeket (répa, zeller, gyökér), és pirítsuk meg. Ezután a felforrósított zsírban a hús mindkét oldalát süssük meg.

A paradicsomot szeleteljük fel, egy kevés vízben pároljuk meg, passzírozzuk át, fűszerezzük (feketebors, szegfűszeg, kakukkfű), és keverjük a húshoz, majd az egészet fedő alatt legalább két óra hosszat tovább pároljuk, a végén ráöntünk 2 dl fehér bort.

Ha elkészült szeleteljük fel a húst, és a mártással együtt tálaljuk. Galuskát vagy spagettit tegyünk mellé körítésként. 

becsi_marha_2.jpg

süti beállítások módosítása