A polip legtöbbször tisztított állapotban vásárolható meg. A friss példányokat kerüljük, mert tisztításuk nem egyszerű. Elkészítéséhez először vágjuk le polip fejét a csápjai és a tasakja között. A tasak bőrét is húzzuk le, fordítsuk ki, a belsőségeket távolítsuk el. A fogó csápjait nyissuk szét, a rágószerveit szedjük ki. Ez után a polipot mossuk le, egy kissé verjük ki, és szeleteljük fel. Tegyük serpenyőbe, és felforrósított olajon pirítjuk, hozzá adjuk az üvegesre párolt vöröshagymát, a zúzott fokhagymát. Keverjük a poliphoz a paradicsom húsát, és a paradicsompürét, fűszerezzük, végül öntsük fel 4 dl vörösborral. Az egészet forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük addig, amíg a polip meg nem puhul, és a bőre nem kezd hámlani. Friss fehér kenyérrel, forrón kínáljuk. Tészta is kifőzhető melléje.Kedvelt európai kaják c. könyvből, recept: Tausz