Kelet-Ázsia mediterrán vidékéről származik. Kínában és Japánban már a 3. században termesztették és fogyasztották. Európába később, a 19. században került. Nálunk pedig alig ismerték. A múlt század elején csak néhány kocsmában, vendéglőben találkozhattunk vele.
Recept (1930)
A kínai kelt jól megmossuk. Leszedünk annyi levelet, amennyire szükségünk van. Ujjnyi szélesre szeleteljük és tálba tesszük. Karikára vágjuk a paradicsomot és a zöldpaprikát, és szintén beletesszük a tálba. Meghintjük zúzott fokhagymával és kaporral. Salátalével leöntjük, és néhány órát érleljük.
A salátalevet (2 liter) egy evőkanál almaecetből, fél citrom léből, kettő evőkanál olívaolajból, egy kevés borsból állítjuk össze. Az egészet fehérborral (2 dl) is meglocsolhatjuk.
Tálalás előtt felszeletelt főtt tojással díszítjük. Végül megszórjuk vágott zsázsával vagy metélőhagymával. Tehetünk a tetejére reszelt sajtot is.