A madártej fontos alkotó eleme. A madártej francia találmány a 18. századból. Mivel rendkívül egyszerű, gyorsan elterjedt az egész világon. Nálunk is hamar meg-jelent a cukrászdákban és éttermekben. A háziasszonyok körében is népszerű lett.
Recept (1910)
A habgaluskát leginkább a madártejhez készítjük. De más édességhez is felhasználhatjuk.
Tojásfehérjéből kemény habot verünk egy kis cukorral, kanalanként a fövő tejbe szaggatjuk, 1-2 perc múlva megfordítjuk, és a másik felét is főzzük. A galuskákat szűrőlapáttal kivesszük, szitára tesszük, alá helyezünk egy tálat, hogy abba csöpögjön le a tej.
Főzés közben a tej ne forrjon, csak forrásponthoz közeli legyen. Ha forr a tej, a hab összeesik. Ha pedig nem forró, a galuskák eláznak!
Egyszerre kevés galuskát szaggassunk, hogy a hab növekedésére legyen hely, és törés nélkül tudjuk megfordítani!
Úgy is készülhet, hogy a megcukrozott tojásfehérjét keményre felverjük, szitára öntjük, és gőz fölött átfőzzük. A megdermedt habból galuskákat szaggatunk. (Tausz) Könyv: 06 20 410 19 70