retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Derelye

2019. április 11. - Házi praktikák

Palóc eredetű magyar étel. Több száz éves hagyománya van. Többféle készíthető belőle: lekváros mellett túrós is. Olcsó és egyszerű étel. Gyerekek kedvence.

Recept (1910)

A lisztből, a tojással és a kevés vízzel tésztát gyúrunk, de puhább legyen, mint a metélt tészta. Két cipóra osztjuk, külön-külön vékonyra kinyújtjuk. Néhány cm széles csíkokat vágunk, az egyikre  lekvárból, túróból, esetleg ízesített darált húsból  3 cm távolságra kis halmokat rakunk. A töltelékek közötti részeket tojássárgájával bekenjük, majd rátesszük a tészta másik felét. A halmok közötti részeket jól lenyomkodjuk. Derelyemetélővel egyenletes kockákra vágjuk.

Sós vízben kifőzzük, leöblítjük, lecsurgatjuk, és zsírban pirított morzsában forgatjuk. A keverésnél legyünk óvatosak, nehogy a derelyék kiszakadjanak. A lekvárost és a túróst vaníliás cukorral megszórjuk.

A derelyét gyorsabban kell készíteni, mint az egyéb tésztákat, hogy a tésztája ne szikkadjon meg. A főzést is valamivel tovább kell főzni, mint egyébként. (Tausz) Előjegyezhető: 06 20 410 19 70

          

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokajak.blog.hu/api/trackback/id/tr1514757805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása