A kutatások szerint a britek voltak az első béka fogyasztok nyolcezer évvel ezelőtt. A franciák étrendjében már a 12. században megtalálható volt, és a francia konyha hagyományos étele lett a békahús. A Kárpát-medencében is a franciák honosították meg a békafogyasztást a 19. században.
Recept (1910)
A hidegvérű gerincesek közül a kecskebéka húsa a legelterjedtebb. De használható még a gyepi béka és az ásóbéka is. Nálunk elsősorban a combját fogyasztják. Több országban viszont az egész állatot is megeszik.
A béka húsa fehér, zsenge, ízletes és könnyen emészthető. Tavasszal, ivarzás előtt a legízletesebb. Ilyenkor legjobb befogni és ételnek elkészíteni. Párosodás idején a húsnak már kellemetlen mellékíze van.
A combokat felhasználás előtt mindig alaposan mossuk meg, és ne felejtsük kivágni a tövükben levő zsigermaradványokat.
A combból sokféle étel készíthető. Rántva, roston, nyárson süthetjük. De főzhetjük is! Nagyon jó paprikásan, gombamártásban. Sütésnél legyünk óvatosak, mert az omlós, vékony hús könnyen odasül! Egy-egy combot öt-hat percnél tovább ne süssünk.
Bármilyen módon is készítjük el az ételt, a húst először mindig sózzuk meg, majd olajos citromlével öntsük le, igényünk szerint fűszerezzük. Finomabb a békecomb íze, ha egy napig pácban tartjuk. (Tausz)