retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Békacomb x

Ételkülönlegességek (1200 recept)

2019. március 30. - Házi praktikák

A kutatások szerint a britek voltak az első béka fogyasztok nyolcezer évvel ezelőtt. A franciák étrendjében már a 12. században megtalálható volt, és a francia konyha hagyományos étele lett a békahús. A Kárpát-medencében is a franciák honosították meg a békafogyasztást a 19. században.

Recept (1910)

A hidegvérű gerincesek közül a  kecskebéka húsa a legelterjedtebb. De használható még a gyepi béka és az ásóbéka is. Nálunk elsősorban a combját fogyasztják. Több országban viszont az egész állatot is megeszik.

A béka húsa fehér, zsenge, ízletes és könnyen emészthető. Tavasszal, ivarzás előtt a legízletesebb. Ilyenkor legjobb befogni és ételnek elkészíteni. Párosodás idején a húsnak már kellemetlen mellékíze van.

A combokat felhasználás előtt mindig alaposan mossuk meg, és ne felejtsük kivágni a tövükben levő zsigermaradványokat.

A combból sokféle étel készíthető. Rántva, roston, nyárson  süthetjük. De főzhetjük is! Nagyon jó paprikásan, gombamártásban. Sütésnél legyünk óvatosak, mert az omlós, vékony hús könnyen odasül!  Egy-egy combot öt-hat percnél tovább ne süssünk.

Bármilyen módon is készítjük el az ételt, a húst először mindig sózzuk meg, majd olajos citromlével öntsük le, igényünk szerint fűszerezzük. Finomabb a békecomb íze, ha egy napig pácban tartjuk. (Tausz) 

bekacomb.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokajak.blog.hu/api/trackback/id/tr2914728207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása