retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Krétai zöldséges tál

2019. augusztus 18. - Házi praktikák

A tálhoz cukkini (50 dkg), paradicsom (50 dkg), hagyma  (2 fej) és tojás (5 db) kell.

A paradicsomot meghámozzuk, és felaprítjuk.

A cukkinit meghámozzuk, magját eltávolítjuk, szeletekre vágjuk.

A hagymát apróra vagdaljuk, és a cukkini szeletekkel együtt felforrósított olívaolajba tesszük, barnára pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, míg a lé nagy része elpárolgott. Akkor beletesszük a felvert tojást.

Tálalhatjuk forrón vagy hidegen. Kedvelt európai kaják c könyvből

kretai_zoldseges_tal_2jpg.jpg

 

Holland fűszeres sajtleves

Tgy recept

Alapja a húsleves (vagy  a csontlé).  Apróra vágjuk a vöröshagymát, serpenyőben üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a karikára vágott zöldséget (zellert, gyökért, sárgarépát), a szeletelt paradicsomot, az egészet kissé megpirítjuk. Felöntjük levessel (egy liter húsleves), egy kevés fehérbort ( egy dl) is belekeverhetünk, addig főzzük , ameddig a zöldségek puhák nem lesznek. Ezután belefőzzük a zöldfűszereket ((bazsalikom, turbolya, tárkony, majoránna, zsálya), és a a zúzott fokhagymát, végül megborsozzuk. A levest pépesre keverjük, majd belereszeljük a kemény sajtokat (20 dkg), beleöntünk egy kevés tejet, és az egészet a sütőben átmelegítjük. Tálaljuk pirítóssal. 

 Kedvelt európai kaják c. könyvből

holland_sajtleves.jpg

 

 

Orosz szoljánka leves xx

A marhahúst  kis kockákra vágjuk, és hideg vízben feltesszük főni. Ekkor beletesszük a fűszereket (só, bors, borókabogyó, babérlevél, szegfűszeg, fokhagyma), majd  rászórjuk a zeller- és a petrezselyemleveleket. Ezután lefedjük,  és lassú tűzön puhára főzzük.Legjobb vasfazékban és sütőben párolni.

Amíg a húsok puhulnak, a megtisztított hagymát felszeleteljük, megfonnyasztjuk, a zöldségeket  (a répákat, a zellert és a karalábét) rádobjuk.

Beletesszük a sűrített paradicsomot, majd megszórjuk a liszttel, átforgatjuk, és felöntjük a húslevessel, hozzáadjuk a csíkokra metélt káposztát, és felforraljuk. Ha szükséges, kevés vízzel is felöntjük.

Végül belefőzzük a húst és a sonkát a levével együtt. Amikor már a marhahús is teljesen megpuhult, hozzáadjuk a virslit, a karikára vágott uborkát, a tejfölt, az olajbogyót, a kaprit és a zöld fűszereket.

Tálakor  savanykás, fekete "téglakenyeret” teszünk mellé.Kedvelt európai kaják c. könyv

orosz_szoljanka_wikipedia.jpg

 

 

Francia májpástétom

Tgy recept

Csirkemájból (egy kg) készítjük.

Vöröshagymát (egy fej) nagyon apróra felaprítjuk, hozzáadjuk a babérlevelet, a kakukkfüvet, a borókabogyót (5 szem),  a borsot, sót és meglocsoljuk  portói borral (3 dl). Beletesszük a májat. Az egészet jól összekeverjük, lefedjük, és egy éjszakán át a hűtőszekrényben pácoljuk. A bacon szalonnát  (20 dkg) vékony csíkokra vágjuk, és  sütőformát kibéleljük, úgy, hogy  a végük túllógjon a forma peremén. Kiemeljük a májat a pácból, lecsepegtetjük, és a formába tesszük, elsimítjuk a tetejét, kissé meglocsoljuk olívaolajjal, és ráhajtjuk a szalonnaszeleteket. A májat az előmelegített sütőben, vízfürdőbe állítva, egy órán át pároljuk. Ha kivettük, hagyjuk egészen kihűlni, majd éjszakára  tegyük a hűtőbe. Tálaláskor vágódeszkán szeleteljük fel, zöldpetrezselyemmel díszítjük. Kedvelt európai kaják c. könyv

francia_csirkepastetom.jpg

Angol zöldséges muffin

A világ legjobb ételei/retró

15 dkg póréhagyma, olívaolaj, vegyes zöldség, 1 db cukkini, édeskömény, kelkáposzta, spenót, só, bors, 80 dkg vaj, 25 dkg liszt, sütőpor, 2 db tojás, 2 dl tej, 5 dkg parmezán sajt.
A zöldséget megmossuk, megtisztítjuk. A pórét felszeleteljük, a hámozatlan cukkinit, az édesköményt és a héj nélküli sárgarépát apró kockákra, a kelkáposztát vékony csíkokra, a spenótot apróra vágjuk. A felforrósított olívaolajon megfonnyasztjuk a pórét, majd beletesszük a megtisztított zöldséget (cukkinit, sárgarépát, édesköményt, kelkáposztát, spenótot). Néhány percig együtt puhítjuk, sózzuk, borssal fűszerezzük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a tojásokat, belekeverünk egy kevés puha margarint, apránként beleöntjük a tejet, meghintjük reszelt sajttal, sózzuk, borssal megszórjuk, majd simára keverjük, ezután a párolt zöldséggel egyenletesen összedolgozzuk. A sütőformákat kikenjük vajjal, és beletesszük a kész masszát. A sütőbe betoljuk a muffin formákat és a benne lévő tésztát 40 percig sütjük. Ha kivettük, egy ideig a formában hagyjuk pihenni. Azután kiemeljük őket. A 17 ezres receptgyűjteményből.

angol_zoldseges_muffin.jpg

Angol reggeli x

A világ legjobb ételei/retró

2 szelet sonka, 4 szelet húsos szalonna, 2 tojás, 3 db paradicsom, 3 db gomba, 2 db kis kolbász, 10 dkg paradicsomos bab, 3 evőkanál paradicsompüré, olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, bors, só
Olívaolajon üvegesre sütjük a felaprított vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a héjazott paradicsomot vagy pürét és a paradicsomos babot. Megszórjuk borssal, sózzuk és összeforraljuk. Közben serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, megsütjük benne a tükörtojást (tányérra 2 db), majd a sonkát, szalonna szeleteket (tányérra 4 szelet), végül a kolbászokat (tányérra 2 db). Beletesszük még a gombákat, továbbá a félbevágott nyers paradicsomot (tányérra egy db). Az elkészült reggelit forrón tálaljuk. A 17 ezres receptgyűjteményből.

angol_reggeli_ingyen_foto.jpg

Császármorzsa rebarbarával (osztrák)

A rebarbarát megtisztítjuk (25 dkg), 2 cm-s darabokra szeleteljük, majd vajon kevergetve megpároljuk, cukorral meghintjük, és félre tesszük.

A tojássárgákat (4 tojás) elkeverjük cukorral, vaníliával, és apránként hozzáadjuk a lisztet (20 dkg) a tejet (2 dl), majd a tojásfehérjékből vert kemény habot is beleforgatjuk.

Serpenyőben zsírt forrósítunk, beleöntjük a masszát. Rászórjuk a rebarbarát és forró sütőben 10 percig sütjük. Amikor már kemény, villával összetörjük és pár percig tovább pirítjuk. Borban áztatott mazsolát is beletehetünk.

Porcukorral meghintve, még melegen tálaljuk. Kedvelt európai kaják c könyv

rebarbara2.jpg

Francia bárányborda

Tgy recept

Előkészítjük a húst. A bordák között felszeleteljük, a hártyákat leszedjük. Azután a szeleteket az előre elkészített pácba tesszük. A páchoz a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra, a  csípős paprikát apróra vágjuk. Nagyobb tálban elkeverjük a citromlével, a mézzel és a fűszerekkel. Hozzáadjuk az olajat , ízlés szerint a sót, a frissen őrölt borsot, majd beletesszük a hússzeleteket. Lefedjük, és a hűtőszekrényben 2 napig  hagyjuk érlelni, néha megforgatjuk a pácban. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a páclé olaját, beletesszük a pácléből kivett, letörölt húsdarabokat, mindkét oldalukat  a sütőben szép pirosra sütjük. A hagymás pácléből is tehetünk rá egy keveset. Közben elkészítjük a köretet is. A padlizsánt és a cukkinit meghámozzuk, kockákra vágjuk, besózzuk, hogy kesernyés levét feloldjuk. A paprikákat kicsumázzuk, csíkokra szeleteljük. A paradicsomot meghámozzuk, és felszeleteljük. A hagymát durvára, a fokhagymát finomra aprózzuk. A serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a fokhagymát, rádobjuk a padlizsánt, majd a többi zöldséget, élénk tűzön kissé megpirítjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a húslevest, a zöld fűszereket és az olívabogyót, fedő alatt, mérsékelt tűzön pároljuk. A kész húst zöldségágyra tesszük. Friss kakukkfűvel vagy más zöld fűszerrel díszítjük. Héjában sült burgonyát, burgonyapürét, friss-ropogós kenyeret kínálhatunk mellé.Kedvelt európai kaják c. könyv

francia_barany_1.jpg

 

Svéd rizottó

A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, olívaolajon üvegesre pároljuk.

 A rizst beleszórjuk, pár perc alatt megfuttatjuk, utána a húslevest lassan ráöntjük, megsózzuk, borsozzuk, és hagyjuk felforrni, majd  lefedve  puhára pároljuk. Borral is  felönthetjük.

Közben előkészítjük  a füstölt halat. A hal bőrét lefejtjük, a húsát kockákra vágjuk, a szálkákat kiszedjük, meglocsoljuk citrom lével.

Amikor a rizs már majdnem puha, a felkockázott halat belekeverjük.

A tojásokat keményre főzzük, hagyjuk kihűlni, majd nagy kockákra felszeleteljük és a rizshez hozzáadjuk. Az egészet még pár percig pároljuk. Ízlés szerint paradicsomot és zöld borsót is keverhetünk hozzá.

Tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. Kedvelt európai kaják c. könyv

rizsfozes.jpg

Spanyol paella

Spanyol nemzeti ételnek számít. Leginkább hússal (a hús különböző lehet), rákkal és rizzsel készül. A paella főzéséhez külön edényt használnak. Általában sütőben készül.

Az étel készítését a hagymával kezdjük. A hagymát felaprítjuk, a tepsiben olívaolajon  megpirítjuk, hozzáadjuk a nyers paradicsomot, fokhagymát, sózzuk. Beletesszük a rizst, ráöntjük  a fehérbort, a  fokhagymával együtt előfőzött csirkedarabokat, végül  felöntjük húslével, meghintjük egy kevés sáfránnyal. Hozzáadjuk a rákot, majd a fekete kagylót, és a zöldborsóval ízesítjük. Lefedjük a tepsit, betesszük a sütőbe, és addig pároljuk, amíg minden puha nem lesz.

Tálaljuk. A rizs tetejére tesszük a kagylókat. Kedvelt európai kaják c. könyvből

spanyol_paella2.jpg

süti beállítások módosítása