Spanyol nemzeti ételnek számít. Leginkább hússal (a hús különböző lehet), rákkal és rizzsel készül. A paella főzéséhez külön edényt használnak. Általában sütőben készül.
Az étel készítését a hagymával kezdjük. A hagymát felaprítjuk, a tepsiben olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a nyers paradicsomot, fokhagymát, sózzuk. Beletesszük a rizst, ráöntjük a fehérbort, a fokhagymával együtt előfőzött csirkedarabokat, végül felöntjük húslével, meghintjük egy kevés sáfránnyal. Hozzáadjuk a rákot, majd a fekete kagylót, és a zöldborsóval ízesítjük. Lefedjük a tepsit, betesszük a sütőbe, és addig pároljuk, amíg minden puha nem lesz.
Tálaljuk. A rizs tetejére tesszük a kagylókat. Kedvelt európai kaják c. könyvből