retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Sertéssült zsemlegombóccal (osztrák)

Tgy recept

2019. augusztus 11. - Házi praktikák


 A sertéscombot a felesleges zsírtól megtisztítjuk, megmossuk, beborsozzuk, köménnyel meghintjük. Egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban kevés olajon minden oldalát nagy lángon elősütjük. Amikor a hús nyers színe eltűnik, kivesszük az edényből. A visszamaradt olajon megpirítjuk a felszeletelt sárgarépát, vöröshagymát és zellert. Hozzáadjuk a paradicsompürét (nyers paradicsomot), és együtt pároljuk egy ideig. Ekkor visszatesszük a húst, és annyi vizet öntünk rá, hogy félig ellepje. Fedő alatt még egy órát pároljuk. Ha szükséges az elforrt vizet pótoljuk. Addig pároljuk, míg a hús teljesen nem puhul meg. A húst kivesszük az edényből, a levét leszűrjük. Hozzáadjuk a vízzel elkevert keményítőt, hagyjuk forrni, és a mártást besűrítjük.

A zsemlegombócot a szokásos módon készítjük.A szeletelt hús mellé tálaljuk. Kedvelt európai kaják c. könyv

 

 osztrak_sertessult2.jpg

Bajor hagymás galuska x

Ételkülönlegességek

 

          2 fej vöröshagyma, 1 szál poré hagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 10 dkg sajt, petrezselyem, 1 db paradicsom, 40 dkg liszt, 15 dkg sajt.

 Nagyobb serpenyőben forró olajon arany barnára pirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a póréhagymát, és az áttört fokhagymát. Meghintjük borssal és sóval. Fedő alatt, mérsékelt tűzön megfonnyasztjuk.

Elkészítjük a galuska tésztát. A forrásban lévő, enyhén sós vízbe szaggatjuk. Amint a galuskák a vízszínére emelkednek, leszűrjük, lecsöpögtetjük róluk a vizet, és azonnal hagymás zsiradékba forgatjuk. Lazán hozzákeverjük a sajt felét, végül sütőedénybe tesszük. Tetejét megszórjuk sajttal, és addig sütjük, amíg a sajt kissé megpirul.

Tálaláskor megszórjuk petrezselyemmel, felszeletelt paradicsommal díszítjük. Forrón tálaljuk.

 bajor_hagymas.jpg

Olasz pulykarolád

 

emblema_kicsi.jpg

A pulykamellet (80 dkg) kissé kiverjük, meghintjük sóval és borssal.

Betakarjuk vékony sonka- és mozzarella szeletekkel (20 dkg), megszórjuk a parmezán sajttal. (5 dkg). Szorosan feltekerjük, megkötözzük, bedörzsöljük sóval és borssal.

Mélyebb sütőedénybe fektetjük, betakarjuk a vékony bacon szeletekkel (8 szelet). Mellé teszünk vágott vöröshagymát (egy fej) és a fokhagymát (6 gerezd), egy nyers paradicsomot, aláöntünk 3 dl száraz fehérbort, lefedjük, majd közép meleg sütőben pároljuk. A végén fedetlenül pirosra sütjük.

A húst vágódeszkára helyezzük, és pihentetjük. Amikor kissé kihűlt vékonyan felszeleteljük, és tálra tesszük.

Mellészedjük a cukkini ragut, bazsalikommal díszítjük. A tálra tehetünk még paradicsomot (2 db) és zöldpaprikaszeleteket (egy db) is.

Hosszú metélttel tálaljuk. Hidegen is jó.Kedvelt európai kaják c. könyv

olasz_pulykarolad.jpg

 

Görög húsos rakott tészta

emblema_kicsi.jpg

30 deka darált marhahúsból ragut készítünk.

 Egy serpenyőben felhevítjük a zsírt (olajat), hozzáadjuk a finomra aprított vöröshagymát (egy fej) és fokhagymát (2 gerezd), üvegesre pirítjuk. Beletesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk. Addig sütjük, amíg kifehéredik.

 Ezután  beletesszük  a kockára vágott paradicsomot (40 dkg), az egészet jól átforgatjuk. Néhány per múlva felöntjük  a fehérborral. Tovább főzzük, kissé sűrűsödjön be.

  Elkészítjük a tésztát is. Sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. Kivajazott edénybe tesszük a tészta felét. Ráöntjük a ragut, és rátesszük a tészta másik felét. A tetején egyenletesen elosztjuk a juhsajtos besamelmártást.

 Az így előkészített tálat betesszük a sütőbe, és 200 fokon 20 percig sütjük. Ha szép piros lesz, kivesszük.

Közben elkészítjük a besamelmártást. Egy lábasban vajat olvasztunk. Ha habzik, hozzáadjuk a lisztet (5 dkg), elkeverjük, apránként tejet öntünk rá (5 dl), borsozzuk, sózzuk. A végén ráreszeljük a juhsajtot.

 A sütőből kivett edényből tálalhatjuk.Kedvelt európai kaják c könyv

gorog_rakott_teszta.jpg 

Szicíliai farsumagru

emblema_kicsi.jpg

Borjúcomból (60 dkg) készítjük. Töltelékhez pedig füstölt sonkát (20 dkg), szalonnát (10 dkg) és darált borjúhúst (20 dkg) használunk.

Először összeállítjuk a tölteléket. Ehhez ledaráljuk a sonkát, a szalonnát és a borjúhúst. Hozzáadjuk a reszelt parmezán  sajtot (10 dkg), a zúzott fokhagymát (egy gerezd) és petrezselyemzöldjét. Borssal, sóval fűszerezzük.

Felverünk egy tojás sárgáját, és felvagdaljuk a főtt tojásokat (4 db). Az egészet összekeverjük, hogy egynemű tölteléket kapjunk

Felszeleteljük a borjúcombot ujjnyi szeletekre, vékonyra kiverjük őket, majd a tölteléket elosztjuk a szeleteken úgy, hogy a szélén hagyjunk egy kevés helyez,  óvatosan feltekerjük,  és megtűzzük őket, majd forró olajban barnára sütjük. A zsiradékba beletesszük az apróra vágott hagymát, és hozzáadjuk a fűszereket, ráöntünk egy dl fehérbort. Befedjük, és 60 percig pároljuk. Ha leve elpárolgott, húslevessel (egy dl) pótoljuk.

Amikor már megpuhult, hagyjuk kihűlni, és szeleteljük fel, tálaljuk.Kedvelt európai kaják c könyv

sziciliafursu.jpg

Muszaka (190)

 

50 dkg krumpli, 50 dkg padlizsán, 50 dkg darált bárányhús, 20 dkg paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, 2 dl tejszín, 2 db tojás 10 dkg juhtúró, só, bors, pirospaprika, borsikafű, rozmaring, 3 dl vörösbor. 

 A krumplit sós vízben héjába megfőzzük, meghámozzuk és felkarikázzuk. A padlizsánt megmossuk, levágjuk a két végét levágjuk, majd ujjnyi vastag szeletekre karikázzuk, kicsit megsózzuk. 

 A padlizsánkarikákat nagy serpenyőben, bő olajba, több adagban, mindkét oldalukon megpirítjuk. A serpenyőből kivéve tálra tesszük.  Utána a frissen darált húst tesszük a serpenyőbe, és folyamatos kevergetés mellett kissé megpirítjuk. Belekeverjük az apróra vágott vöröshagymát, a fokhagymát és tovább sütjük, amíg a hagyma pirulni kezd. Hozzáadjuk a paradicsomot a levével együtt, sózzuk, borsozzuk, beleöntjük a bort és felforraljuk. Lassú tűzön az egészet addig pároljuk, amíg a hús megpuhul. 

A padlizsánkarikákkal kibélelünk egy nagyobb tepsit, rákanalazzuk a húsos mártást, a krumplit, és befedjük a maradék padlizsánkarikával, fűszerezzük, majd újra krumplival, padlizsánnal folytatjuk, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére rakjuk a paradicsomkarikákat. 

A tojásokat tálba ütjük, elkeverjük a joghurttal, juhtúróval, sóval, borssal ízesítjük, és ráöntjük a rakott padlizsánra, megszórjuk reszelt parmezánnal. Ezután előmelegített sütőben sütjük addig, amíg a teteje aranyszínűre pirul.   

 

muszaka.jpg

Báránypiláf (191)

Ételkülönlegességek

 50 dkg báránycomb, só, zsír, 1 fej vöröshagyma, 1 db paradicsom, paradicsompüré, egy                                   liter húsleves, 2 dl vörösbor, 1 szál sárgarépa, 5 dkg mazsola, 30 dkg rizs, petrezselyem.          

 A báránycombot megmossuk, a hártyákat eltávolítjuk, majd felkockázzuk, sózzuk. Megforrósított zsírban kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és tovább pirítjuk, majd belevágjuk a paradicsomot, és beleteszünk a paradicsomsűrítményt, és néhány percig sütjük. Felengedjük a húslevessel, és hozzáöntünk vörös bort, közepes lángon főzzük. Időnként az elfőtt levet húslével pótoljuk.

Amikor megpuhult a hús, hozzákeverjük a tisztított, apróra vágott sárgarépát, mazsolát és a nyers rizst, lefedve készre főzzük az egészet. Tálalás előtt meghintjük petrezselyemmel.

                                     

baranypilaf2.jpg

 

Angol sült hal (303)

       1 kg krumpli, olaj, 60 dkg fagyasztott tengeri hal, só, bors, 10 dkg liszt, szódabikarbóna, 1 gerezd fokhagyma, 3 dl sör.

Első lépésben a krumplit sütjük meg. A meghámozott, hosszában négy részre vágott burgonyát forró olajban készre sütjük, leszűrjük, az olajat később a hal sütéshez használjuk.

Utána a halat készítjük elő. Szárazra töröljük, majd a kívánt méretre daraboljuk, megsózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával bekenjük.

Egy nagyobb tálban enyhén sós lisztet  készítünk, hozzáadjuk a szódabikarbónát, hideg vízzel felöntjük, hozzáöntjük a sört, és addig keverjük, míg sűrű szószt nem kapunk.

Közben egy másik tányérba lisztet teszünk. A halszeletek mindkét oldalát lisztbe mártjuk, majd óvatosan a krumpli forró olajába csúsztatjuk. Arra ügyeljünk, hogy a halak ne ragadjanak le. Sütés közben forgassuk meg. Addig sütjük, amíg a bundája aranyszínű nem lesz. Vigyázzunk, hogy ne száradjon ki. Forrón tálaljuk. 

 angol_sult_hal.jpg

Angol bableves x

A világ legjobb ételei/retró

50 dkg lóbab, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma,2 db krumpli, 5 dl húslé,1 szál sárgarépa, 1 gyökér, 1 db zeller, babérlevél, só, menta, 2 dl joghurt. 

Megforrósított zsíron (olajon) üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. 

A megtisztított burgonyát karikára vágjuk, és a lábosba tesszük. 2-3 percig kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk a lóbabot. Felöntjük a levessel, fedő alatt addig pároljuk, amíg a bab megpuhul. 

A megfőtt zöldségek (sárgarépa, fehérrépa, zeller, babérlevél) egy részét szűrőkanállal kiemeljük. A többit a levessel együtt turmixszoljuk. 

A levest tiszta lábosba öntjük. Visszatesszük a félretett zöldséget és a frissen vágott mentát. Megmelegítjük. A levest megfűszerezzük, tányérokba merjük. Joghurtot öntünk rá és megszórjuk friss mentalevelekkel. A 17 ezres receptgyűjteményből.

 

angol_bableves.jpg

 

 

Albán sajtos lepény

Tgy recept

  4 tésztalap, 50  dkg  júhsajt, 3 db tojás, olívaolaj, 20 dkg feta sajt, só, vaj, 5 dl joghurt.

A lepényhez először a tésztát (a rétestésztához hasonló) készítjük el, majd összeállítjuk a sajtos tölteléket. A  kiválasztott tepsit, kikenjük vajjal vagy olívaolajjal. A feta sajtot összedolgozzuk a tojással és 4 evőkanál olívaolajjal (sózni nem kel). Az előre kigyúrt, nedvesen tartott, és olajjal megkent  tésztalapokkal kibéleljük a sütőformát úgy, hogy a szélén a tészta lelógjon.Ráteszünk a sajtos keverékből a felét, betakarjuk négy megolajozott tésztalappal. A túllógó széleit levágjuk. A tetejére tesszük a maradék sajtos tölteléket, az alsó lapok túllógó szélét pedig ráhajtjuk a töltelékre. A legvégén az egészet befedjük a megkent maradék tésztalappal. A lepény tetejét villával megszurkáljuk, és szép pirosra sütjük. Forrón tálaljuk. 

alban_burek2.jpg

süti beállítások módosítása