retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Albán lecsó

A világ legjobb ételei/retró

2019. augusztus 09. - Házi praktikák

1 kg zöldpaprika, 50 dkg paradicsom, 15 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, bors, pirospaprika, só, 1 db erős paprika. 50 dkg túró.

Az albán lecsó hasonlít a magyar lecsóhoz, összetétele és elkészítési módja
azonban kissé eltér.
A megmosott zöldpaprikákat kicsumázzuk, karikára vágjuk, hozzátesszük a meghámozott, feldarabolt paradicsomokat, a zúzott fokhagymát, apróra vágott vöröshagymát (e nélkül is készíthető), fűszerezzük borssal, pirospaprikával, sóval, erős paprikát is tehetünk bele. Az egészet megpároljuk. Amikor már majdnem kész, belekeverjük a túrót, és pár percig tovább pároljuk. Az elkészült lecsót egy agyagedénybe tesszük, és betoljuk a sütőbe, hagyjuk felforrni. Az íze ilyenkor a legjobb. Ha sütőből kivettük, ízesíthetjük húsféleséggel, főleg füstölt hússal. A kolbászos lecsó az albán étlapon ismeretlen.

 

alban_lecso2.jpg

        

 

Francia marhapörkölt (gombával)

emblema_kicsi.jpg

 

Legjobb marhalábszárból (egy kg) készíteni.

A húst először pácoljuk. Egy napra tegyük vörösborba (5 dl). Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, vöröshagymát, kakukkfüvet, babérlevelet és petrezselyem zöldjét.

Másnap vegyük ki húst a pácból. A levet félretesszük.

Mély serpenyőben a felkockázott szalonnát pirítsuk meg, majd vegyük ki, tegyük egy tálra.

A visszamaradt zsiradékon pirítsuk meg a marhahúst barnára. Adjuk hozzá a lereszelt sárga- fehérrépát és a zellergumót. Öntsük rá a páclevet, tegyük bele a paradicsompürét. Nyers paradicsomot is mellé dobhatunk. Lassú tűzön addig főzzük, míg a hús megpuhul. Közben sózzuk, fűszerezzük.

Megtisztítjuk az erdei gombát (20 dkg), feldaraboljuk, és külön serpenyőben olívaolajon megpirítjuk. A főzés vége felé hozzáadjuk a pörkölthöz.

Forrón tálaljuk főtt krumplival, vegyes zöldséggel.

Száraz vörösbort kínáljunk hozzá. Kedvelt európai kaják.c. könyv

marhaporkolt.jpg

süti beállítások módosítása