10 dkg marhahús, 15 dkg marhacsont, 25 dkg sárgarépa, 20 dkg gyökér, 1 db zeller, 1 db karalábé, 10 dkg kelkáposzta, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 póréhagyma, 2 db paradicsom, 2 db gomba, bors, só, babérlevél, szegfűszeg.
A bécsi húsleves alig tér el az itthon főzött levestől.
Egy nagy lábosba tegyük bele a húst és a csontokat. Öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Lassú tűzön forraljuk.
Mossuk meg, hámozzuk le és tisztítsuk meg a zöldségeket, majd a forrásban lévő vízhez adjuk hozzá, ezután tegyük bele a fűszereket (babérlevél, szegfűszeg, bors). Az elején csak kevés sót használjunk, később sózzuk.
Főzés alatt a felszínen megjelenő habot óvatosan szedjük le. Ha elkészült a húsleves, szűrjük le, szedjük ki a zöldségeket.
Tálaljuk. A húshoz kedvelt mártást is adhatunk.(1998)