A káposzta a vadkáposztából alakult ki. A világon mindenhol ismerik és termesztik. Az Óceán-partvidékéről származik. Már az ókorban teret hódított a Földközi-tenger medencéjében is. A görögök és a rómaiak kedvenc étele volt. Azóta számos fajtája alakult ki.
Recept (1930)
A savanyú káposztát apróra összevágjuk. A füstölt szalonnát kockára aprítjuk, majd a zsírját kisütjük. Rátesszük a finomra metélt hagymát, és üvegesre pirítjuk. Ezután a tűzről lehúzva bekeverjük a pirospaprikát, és apránként ráöntünk 8 dl húslevet, hozzáadunk 2 dl fehér, bort, majd felforraljuk. Közben beleteszünk egy babérlevelet.
Ha sűríteni szeretnénk, hagyjuk el a bort, keverjük simára egy evőkanál lisztet két deci tejföllel és mustárral, majd öntsük a forrásban lévő levesbe. Folyamatosan kevergetve ismét felforraljuk, és kis lángon főzzük pár percig. Végül ízlés szerint pikánsra ízesítjük