retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Kagyló elkészítése

Ételkülönlegességek

2019. június 07. - Házi praktikák

A kagyló gyűjtése és felhasználása konyhai célra egy idős az emberiséggel. A kagylógyűjtésben, fogyasztásban, Európában a franciák, spanyolok, olaszok, belgák, hollandok járnak az élen. 

 Csak zárt páncélzatú, kemény héjú és tengerszagú kagylót vegyünk (gyűjtsünk). Ha valamelyik nincs szorosan zárva, kocogtassuk meg, ha él, azonnal összezárja a héját. Amelyik nyitva maradt vagy lebeg a víz színén, dobjuk ki, mert már romlott.

Az összegyűjtött élő kagylót sós vízben tároljuk, és adjunk hozzá egy teáskanálnyi zabpelyhet. A kagyló így kiüríti a benne lévő homokot. Ezután dörzsöljük le kefével a páncélját, majd ismét tegyük friss sós vízbe. Még a vásárlás vagy a begyűjtés napján tegyük fel főzni. Tárolni nem szabad, mert gyorsan romló étel!

Ha megtisztítottuk, tegyük fel főni vagy párolni. Párolhatjuk a saját levében is, de adjunk hozzá egy kis fehérbort. Általában néhány perc alatt megfő, ezért csak tálalás előtt készítsük el. Főzés alatt páncélzata szétnyílik, amelyik nem nyílt szét, dobjuk ki

kagylo_kep.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokajak.blog.hu/api/trackback/id/tr4514883702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása