A paprikásokból a gomba paprikás sem maradhat ki. Legalább olyan népszerű, mint a paprikás csirke, a paprikás krumpli. Története több száz évre nyúlik vissza. Széles körben kedvelt étel volt. Gyorsan elterjedt a városi lakosság körében is. A gombát a piacokról szerezték be.
Recept (1930)
A gombát (50 dkg) folyó víz alatt megmossuk (ne áztassuk), és felszeleteljük.
Egy fej vöröshagymát megtisztítunk, és finom szeletekre metéljük. A füstölt szalonnát (10 dkg) kockára vágjuk, majd zsírját kiolvasztva beletesszük a hagymát, üvegesre fonnyasztjuk, ezután megszórjuk egy evőkanál pirospaprikával.
Felengedjük egy kevés vízzel, megsózzuk, borsozzuk, és beleöntjük a gombát. Jól átkeverjük, az edényt lefedjük, saját levében hagyjuk puhára főni, majd zsírjára sütjük.
Egy dl tejfölt liszttel simára keverünk, és ráöntjük a gombára. Belekeverjük a karikára vágott zöldpaprikát (egy db), és jól kiforraljuk.
Kifőzzük a galuskát, és hozzáadunk a paprikáshoz, tejföllel meglocsoljuk. (Tausz) Könyv: 06 20 410 19 70