retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Fahéj

2019. április 15. - Házi praktikák

Már az ókorban is fűszereztek vele. Ceylon szigetén és a Szudán szigeteken, valamint Kínában vadon is elő fák ágairól lefejtett kérge. Erős illatú, édeskés, csípős ételízesítő. Hazánkban a 15. században már ismert volt. De igazából csak a 18. században vált népszerűvé.

Recept (1910)

A fahéj rendkívül erős illatú, elnyom minden más szagot. Adagolásakor mindenképpen vegyük figyelembe. Étellel együtt főzhető, forralható, nem veszít aromájából. Forralt borok, gyümölcslevesek, befőttek, kompótok alapfűszere.

Őrölt állapotban ízesíthetünk vele süteményeket, édes töltelékeket, tejes ételeket. Néhány sültnek is (kacsa, bárány) kiváló fűszere lehet. Igen pikáns ízt ad az ételnek. Salátákba (uborka, paradicsom) téve különleges zamatokkal gazdagodhatunk.

A fahéj más fűszerekkel jól keverhető. Ha ánizs-, szegfűszeg- és édesgyökér- őrleménnyel keverjük, egzotikus ízt érhetünk el vele.

Mind az őrölt, mind az egész fahéjat zárt edényben, száraz helyen tároljuk. Vigyázzunk, tárolás közben könnyen átveszi az idegen szagokat!  (Tausz) Előjegyezhető:06 20 419 70

 

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokajak.blog.hu/api/trackback/id/tr1114764814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása