retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Egyben sült hús x

2019. április 12. - Házi praktikák

Egybesült hús készülhet sütőben és tűzhelyen. Felhasználhatunk marhát, borjút, sertést, kacsát, és még sok más húst. A magyar konyha mindig a sertéshúsokat részesítette előnybe. Az egyben sült húsok többsége ma is sertésből készül. A sütéshez mindig olyan fajtát (comb, tarja, fehérpecsenye) válasszunk, hogy a sült puha, zamatos és sütés után könnyen, szépen szeletelhető legyen. A kemény, rágós húsokat mellőzzük.

Recept (1930)

Sütés előtt a húst megmossuk, a vizet lecsurgatjuk, a teljes külső felületét megsózzuk, kissé meg is dörzsöljük a sóval. Megfelelő méretű sütőedénybe tesszük, felforrósított zsírral leöntjük, és minden oldalát megpirítjuk. Ez után a sütőben mérsékelten forró lángon sütjük, hogy ne égjen oda. Ha lábasban tesszük fel sütni, ügyeljünk a tűz erejére, mert könnyen odaéghet. A sütő hőfoka a hús minőségétől függ!

Ha a hús nedve elpárolgott, egy kevés forró vizet öntünk alá, és saját levével öntözgetjük, amíg meg nem puhul. Közben megforgatjuk, hogy minden oldala egyenletesen süljön.

Ízesíthetjük vöröshagymával, fokhagymával, megszórhatjuk törött borssal, majoránnával.

A hús gyorsabban puhul meg, ha először néhány percig pároljuk, és csak utána sütjük készre. Gyorsíthatjuk a puhulást, ha a léhez egy evőkanál ecetet is hozzáadunk, és húslével öntözve sütjük. Ha kevés a lé, pótoljuk forró vízzel!

A tűzhely lapján lefedve, lábasban készített egybesült is puha és ropogós lesz, ha párolás után forró zsírban, fedő nélkül mindkét oldalát jól átsütjük. Vigyázzunk, hogy a lé ne süljön el!

Ha kész, fedjük le, és néhány percig tartsuk kikapcsolt sütőben, hogy az ízek átjárják, majd helyezzük a pecsenyetálra, és szeleteljük fel éles késsel.  (Tausz) Előjegyezhető: 06 20 410 19 70

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokajak.blog.hu/api/trackback/id/tr9414759876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása