retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Csipetke

2019. április 10. - Házi praktikák

Jellegzetes magyar étel.  Igen egyszerű, könnyen elkészíthető. Levesbetétként használjuk. A csipetke a nokedli egyik változata, keményebb és apróbb formában.  A ma is használatos nokedli az olasz tészta magyarosított változata főtt krumpli nélkül. A magyarosan készített galuskákat már  Mátyás király konyhájában is  ismerték.

Recept (eredeti)

 A gyúródeszkára lisztet szitálunk. A kupac közepét kimélyítjük, és beleütünk egy tojást. Hozzáadunk egy kevés sót, majd a tojást és a sót a kupac közepén összekeverjük.

A tojást és a lisztet jól összegyúrjuk, pihentetjük. A tészta ne legyen túl kemény, de lágy se. Akkor jó, ha nem ragad a kezünkhöz. Ezután kézzel kis darabokat csipkedjünk ki.

A csipetkéket forró vízben főzzük ki. Ha a kis galuskák a víz tetejére emelkedtek, szűrjük le, és annyit tegyünk a levesbe (bablevesbe, gulyáslevesbe), amennyit szeretünk.

Ha a levesben főzzük ki, a csipetkék ne legyenek nagyon lisztesek, mert a leves besűrűsödik.  (Tausz)

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokajak.blog.hu/api/trackback/id/tr9514752919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása