Világszerte ismerik és termesztik. Eredetileg Közép-Ázsiából származó növény. Már az ókori görögök és a rómaiak is kedvelték. A mediterrán és a közel-kelti konyha egyik legfontosabb alapanyaga. Nálunk is ismert volt középkorban. De annyira nem terjedt el.
Recept (eredeti)
A drapp színű, dió ízű borsó rendkívül gazdag ásványi sókban, nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét és rostanyagot. Érdemes felvenni ételeink közé.
A borsószemek nagyon kemények, ezért felhasználás előtt legalább 12 órára be kell áztatni. Főzni az áztatóvízében kell. Rendkívül lassan puhul meg. Főzési ideje jóval meghaladja a szárazbabét. Hogy megpuhuljon, legalább 2 óra kell.
Csicseriborsóból sokféle ételt készíthetünk (salátát, fasírtot, levest, krémet, tölteléket). Jól fűszerezhető. Igen kedvelt ízesítője a fokhagyma, bors, babérlevél, rozmaring. Ízesíthetjük még citromlével is.
A sózott és pirított borsó különösen kedvelt csemege. Nagyon hasonlít a sós mogyoróhoz. (Tausz)