A cukormáz története nem is olyan régi, Dobos cukrászmester nevéhez kötődik. 1885-ben az általa feltalált kakaóvajkrém frissességének megóvása érdekében tortáját olvasztott cukormázzal vonta be. Találmánya nagy sikert élt meg. A megoldást a mai napig használják a cukrászok és a háziasszonyok.
Recept (eredeti)
Porcukrot használjunk, fémszitán szitáljuk át. A kívánt mennyiség felét tegyük egy tálba, adjuk hozzá a tojásfehérjét, majd az egészet verjük fel habosra.
Ezután öntsük hozzá a citromlevet és több adagban a maradék porcukrot. Keverjük habos krémmé a masszát. Ha túl sűrűre sikerült a máz, öntsünk hozzá egy kis citromlevet. A kész masszát különböző színezékkel (kakaó, gyümölcslé, ételfesték) színezzük.
Ha tortát vonunk be vele, a tetejére, illetve oldalára kenjük a cukormázat. Tegyük langyos sütőbe, hogy megszáradjon, és szép fényt kapjon. Fényesebb lesz, ha bekenjük konyakkal.
Mindig hideg vízbe mártott késsel szeleteljük fel a tortát, mert így kevésbé sérül a máz.
Más süteményeknél (puszedli, kalács) a mázat egyszerűen ráöntjük a kihűlt sült tésztára, és hagyjuk megdermedni. (Tausz)