A harmincas években az egyik legnépszerűbb leves volt. A menükben előkelő helyet foglalt el.
Recept(1930)
Zsíron megpároljuk a fölkarikázott vöröshagymát (egy fej), hozzáadjuk a mosott, felkockázott zsenge cukkinit (4 db ), az egészet átforgatjuk. (Ha a cukkini a kertből van, nem kell meghámozni!)
Felöntjük annyi húslevessel vagy csont lével, hogy ellepje. Közben apróra vágjuk a leöblített kaprot. Egy részét a leveshez adjuk, sózzuk, borssal meghintjük.
Puhára főzzük a cukkinit, majd péppé zúzzuk, beleöntjük a joghurtot (2 dl) és simára keverjük. Hozzáadunk annyi vizet, hogy közép sűrű legyen a leves. Újra felforraljuk.
Hagyományos galuskát készítünk. Állni hagyjuk a masszát, majd hideg vízbe mártott kis kanállal a forró levesbe szaggatjuk, Párpercig főzzük, azután a levest tálaljuk. A leves tetejét még megszórjuk kaporral. (Tausz)