retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Joghurt (házilag)

2019. május 28. - Házi praktikák

Joghurtot csak jó, zsíros tejből érdemes készíteni, de megfelelő savanyítóra is szükség van. Ha a tej nem eléggé zsíros, a zsírtartalmát tejszín vagy tejfel hozzáadásával növelhetjük. Oltóanyagnak pedig az előzőleg készített joghurt maradékot használjuk.

Recept (1910)

Készítésének legegyszerűbb módja, ha a tejet felforraljuk (vagy besűrítjük), majd lehűtjük,

folyamatos kavarás közben minden fél liter tejre egy evőkanál friss joghurtot öntünk.

Az edényt azután meleg helyre állítjuk, és a tejet addig érleljük, míg meg nem alvad. Az érleléshez 3-5 óra szükséges.

Fogyasztás előtt tartsuk legalább 3-4 órát hidegen. Tíz fokra lehűtve néha egy hétig is eláll anélkül, hogy a tejsav baktériumok elszaporodnának benne. Idővel azonban az erjesztő gombák a hűtött joghurtot is megronthatják.

Fontos tudni, hogy a joghurt nem lesz kifogástalan, ha a savanyításához nem friss joghurtmaradékot használunk, vagy az előző készítésből félretett joghurt elgyengült, rossz, fertőzött. Ilyenkor máshonnan szerezzünk be oltóanyagot. A könyv megvásárolható!

joghurt_250.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokajak.blog.hu/api/trackback/id/tr614865690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása