retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Gomba

2019. április 18. - Házi praktikák

A gomba őseink első ételei közé tartozott. Már akkor is sokféleképpen hasznosították. Azóta is fontos húspótló ételnek számít. Íz- és zamatanyagai rendkívüliek. A magyar konyha nélkülözhetetlen eleme. Főzhetjük, pörkölt készülhet belőle, húsokat is ízesíthetünk vele.

 Recept (1910)

Ha a gombát magunk gyűjtjük, felhasználása előtt feltétlenül vizsgáltassuk meg gomba szakértővel, hogy ne érjen baj bennünket. Elsősorban a fiatal gombákra figyeljünk, mivel azok téveszthetők össze leginkább a mérges gombákkal.

A megvásárolt vagy szedett és ellenőrzött nyers gombát azonnal használjuk fel, mert még hűtőszekrényben sem tanácsos 1-2 napnál tovább tartani. Gyorsan megindulnak bennük a bomlási folyamatok.

Főzésre az a legjobb, amelyik még nem nyílt ki.  Ne hámozzuk, mert veszít ízéből, mivel illóolajának és ízének nagy része a héj alatt található. A frisset, keményet célszerű konyharuhával ledörzsölni, illetve megtisztítani. Csak ha szükséges, akkor mossuk meg.

Ha mégis mossuk, ne áztassuk, mert megszívja magát vízzel és kiáznak értékes anyagai. Tegyük szitaszűrőre, és engedjük rá a vizet, jól mossuk át, majd csurgassuk le. Enyhén ecetes vízben kellemes ízt kap, és nem feketedik meg. Csak közvetlenül felhasználása előtt szeleteljük fel, különben gyorsan megbarnul. Hogy ne barnuljon meg, öntsünk rá egy kevés citromlevet.

Ne főzzük! Kevés zsiradékon pároljuk. Főzéshez elegendő a saját leve. Elkészítéséhez hibátlan zománcozott edényt használjunk. A fémtől megsötétedik, fémes ízű lesz. (Tausz) Könyv: 06 20 410 19 70

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokajak.blog.hu/api/trackback/id/tr4614773252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása