Egész Európában elterjedt. Nálunk mindenütt megtalálható. Hasznos gyomnövény, de értékes gyógynövény is. Ehető! Kedvelt tavaszi csemege. Kitűnő ételek készíthetők belőle. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban. Különösen tavasszal ajánlatos fogyasztani. Tápértéke a virágzás előtt a legnagyobb.
Recept (eredeti)
Nagyon jó a csalánleves és főzelék, de csak a zsenge leveleit használjuk. A levest a sóskaleveshez, a főzeléket a parajhoz hasonlóan főzzük. A csalánt akár levesnek, akár főzeléknek készítjük, először egy-két percig lobogó vízben puhítsuk, csak azután vágjuk apróra. Ha nyersen vajban megpároljuk, és jól elkeverjük, pépes krémet kapunk.
Frissen felhasználhatjuk levesbe és főzelékbe aprítva is. A csalánsalátát a fejes salátának megfelelően ízesíthetjük, tálalhatjuk, de keverhetünk hozzá hagymát vagy más zöldséget is.
Friss hajtásokból tejjel frissítő turmixot készíthetünk. A pépes anyagot belekeverhetjük tejfelbe, joghurtba, kefirbe és körözöttbe. Színezhetünk vele gyúrt tésztát, palacsintát, gombócot. Tojással elkeverve, jól fűszerezve kiváló töltelék tésztákba. (Tausz)