retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Cékla főzése x

2019. április 01. - Házi praktikák

A cékla a Földközi-tenger környékén honos. Már a rómaiak és görögök is fogyasztották. Nálunk a 17. században vált ismertté, de csak a 19. században terjedt el a konyhákban. Mára már szinte az egész világon termesztik. Főleg a gyökerét fogyasztjuk, de zsenge hajtásai, levelei salátába keverve fogyaszthatók.

Recept (eredeti)

 A céklát héjastól főzzük. Ezért főzés előtt jól mossuk meg, sőt ha szükséges, kefével is súroljuk le. Ne szeleteljük fel, egészben tegyük fel főni. Az edénybe csak annyi vizet töltsünk, hogy ellepje a zöldséget. Fedő alatt kis lángon puhítsuk.

 Ha a cékla főzővízébe egy kevés cukrot teszünk (2 liter víz, egy kávéskanál cukor), megőrzi piros színét. Szép színe miatt hidegtálak díszítésére kiváló.

 A megfőtt céklát könnyen meghámozhatjuk, ha kiemeljük a forró vízből, lecsöpögtetjük, majd rögtön hideg vízbe mártjuk. Kitűnő saláta és körítés készíthető belőle. Mindig hidegen tálaljuk!  Főzhetünk belőle levest, céklapürét, eltehető ecetesen, de italként is kiváló.  (Tausz)

cekla50.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokajak.blog.hu/api/trackback/id/tr8014731585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása