retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Birkapörkölt x

Ételkülönlegességek (1200 recept)

2019. március 30. - Házi praktikák

Híres alföldi fogás. Évszázadokon át paraszti ételnek számított. Az egész országban ismert. Úgy tartják, hogy az igazi birkapörkölt a Nagykunság szívében született és bográcsban készült.

A birkahúst (melyről leszedjük a fagyút) leforrázzuk, majd hideg vízzel leöblítjük, és egyforma nagyságú darabokra vágjuk (egy kiló).

A finomra vágott vöröshagymát (egy fej) zsírban sárgára pirítjuk, meghintjük a pirospaprikával (egy evőkanál), hozzáadjuk a feldarabolt húst, beletesszük a zúzott fokhagymát (2 gerezd), megsózzuk, jól elkeverjük, és addig pörköljük, míg ki nem fehéredik.

Felengedjük annyi vízzel, hogy épp csak ellepje. Fedővel letakarva, lassú tűzön pároljuk.

Mielőtt teljesen megpuhulna, bele szeletelünk zöldpaprikát (egy db), darabokra vágott paradicsomot (2 darab), és készre főzzük.

A pörkölt akkor jó, ha alatta piros szaft keletkezik.

Galuskával, főtt burgonyával, tarhonyával tálalhatjuk. 

birkaporkolt_2_1.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokajak.blog.hu/api/trackback/id/tr6914728675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása