Az alapmártások közül az egyik legismertebb a barna mártás. Felaprított csontokból, vegyes zöldségekből, fűszerezett barna rántásból készül. Házi borokkal zamatosítják.
Recept (1910)
Úgy készül, hogy a tisztított vegyes (sárgarépa, gyökér, zeller) zöldséget (25 dkg), vöröshagymát (egy fej), kisebb darabokra vágott marhacsontot (1-2 db) kevés zsírban megpirítjuk, liszttel meghintjük és barnára pirítjuk.
Ízesítjük babérlevéllel, borssal, egy kevés sóval, zeller zölddel, utána hozzáadjuk a szeletelt paradicsomot, (télen sűrített paradicsomot), majd jól felforraljuk. Ezután feleresztjük húslével (3-4 deci), vörösborral (2 dl), és lassú tűzön addig főzzük (3 óra), amíg a kívánt sűrűséget el nem értük. Vigyázzunk, hogy a mártás ne legyen se túl sűrű.
Vadhúsokhoz, marhahúsból készült pecsenyékhez szolgájuk fel. A borral készült barna mártások különösképpen kiváló íz javítok a bélszín- és hátszínszeletek esetében. (Tausz)