retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Káposztás csirke

Tgy recept

2019. június 15. - Házi praktikák

A csirkemelleket (2-4 db) kicsontozzuk, gyengén besózzuk. A zsíron megfonnyasztjuk a vékony felkarikázott hagymát (egy fej), rádobjuk a meghámozott, 6-8 részre vágott paradicsomot (2 db), az áttört fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük, fedő nélkül 5 percig forraljuk. Közben a nyers káposztát (fél fej) megtisztítjuk, kisujjnyi széles csíkokra vágjuk, a paradicsomhoz adjuk, és fedő alatt puhára (20-25 perc) főzzük. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a zsírt. A csirke-darabokat megtörölgetjük, a forró zsírban mindkét oldalukon megpirítjuk, majd fedő alatt 10-12 percig pirosra sütjük. A káposztát átöntjük a serpenyőbe, összeforraljuk a pecsenyelével, végül, ha kell, sózzuk. A húst (felszeletelve) tálra tesszük, köré szedjük a káposztát és tálaljuk. 

kaposztas_csirke.jpg

Káposztaleves

Tgy recept

A káposzta a vadkáposztából alakult ki. A világon mindenhol ismerik és termesztik. Az Óceán-partvidékéről származik. Már az ókorban teret hódított a Földközi-tenger medencéjében is. A görögök és a rómaiak kedvenc étele volt. Azóta számos fajtája alakult ki.

Recept (1930)

A savanyú káposztát apróra összevágjuk. A füstölt szalonnát kockára aprítjuk, majd a zsírját kisütjük. Rátesszük a finomra metélt hagymát, és üvegesre pirítjuk. Ezután a tűzről lehúzva bekeverjük a pirospaprikát, és apránként ráöntünk 8 dl húslevet, hozzáadunk 2 dl fehér, bort, majd felforraljuk. Közben beleteszünk egy babérlevelet.

Ha sűríteni szeretnénk, hagyjuk el a bort, keverjük simára egy evőkanál lisztet két deci tejföllel és mustárral, majd öntsük a forrásban lévő levesbe. Folyamatosan kevergetve ismét felforraljuk, és kis lángon főzzük pár percig. Végül ízlés szerint pikánsra ízesítjük

kaposztaleves2.jpg

 

Kapor

Ázsiában vadon él, onnan került Európába. Mint fűszernövényt régóta ismeri az emberiség. A magyar konyha kedvelt ízesítője. Jellegzetes aromáját illóolaja adja. Készíthetünk belőle levest, mártást, jól használhatjuk a savanyúságoknál. Igen kedvelt a kapros-túrós lepény vagy rétes.

Recept (1910)

Frissen és szárított formában egyaránt használjuk fűszerezésre. A legjobb a friss. A szárítással tartósított kapor illóolaj tartalma, fűszerező értéke némileg csökken.

Mindig a főzés befejezése előtt adjuk az ételhez, különben elmegy az illata. Használatával legyünk óvatosak, mert a túlzott fűszerezés fanyar, kesernyés ízt ad az ételnek. Mártások készítésénél se főzzük bele, inkább tálalás előtt adjuk hozzá.

Frissen elsősorban levesek, húsételek, mártások, főzelékek, pácok ízesítésére használjuk. A kovászos uborka, a túros lepény, és a tökfőzelék elkészítésénél nélkülözhetetlen.

Készíthetünk belőle kiváló salátaízesítőt, ha a friss kaprot 3-4 napig 10 %-s ecetben áztatjuk (egy liter ecet, egy csokor kaporlevél).

Igen népszerű a morzsolt kapor, melyet házilag is elkészíthetünk. A virágzás előtt levágott és megszárított kapor száráról a leveleket morzsoljuk le és jól zárható edényben tároljuk. Szükség szerint használjuk.

Átható aromája miatt a kapormag is igen jó fűszer. Egészben marad meg legjobban az íze. Sülteket, pácokat, salátákat ízesíthetünk vele. A magot folyamatosan szedjük, mert az érése elhúzódik és a korábban érő ernyők magjai leperegnek. A legértékesebb termést a főhajtás ernyőjéből nyerhetjükkapor_kep.jpg

süti beállítások módosítása