retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Kagyló elkészítése

Ételkülönlegességek

2019. június 07. - Házi praktikák

A kagyló gyűjtése és felhasználása konyhai célra egy idős az emberiséggel. A kagylógyűjtésben, fogyasztásban, Európában a franciák, spanyolok, olaszok, belgák, hollandok járnak az élen. 

 Csak zárt páncélzatú, kemény héjú és tengerszagú kagylót vegyünk (gyűjtsünk). Ha valamelyik nincs szorosan zárva, kocogtassuk meg, ha él, azonnal összezárja a héját. Amelyik nyitva maradt vagy lebeg a víz színén, dobjuk ki, mert már romlott.

Az összegyűjtött élő kagylót sós vízben tároljuk, és adjunk hozzá egy teáskanálnyi zabpelyhet. A kagyló így kiüríti a benne lévő homokot. Ezután dörzsöljük le kefével a páncélját, majd ismét tegyük friss sós vízbe. Még a vásárlás vagy a begyűjtés napján tegyük fel főzni. Tárolni nem szabad, mert gyorsan romló étel!

Ha megtisztítottuk, tegyük fel főni vagy párolni. Párolhatjuk a saját levében is, de adjunk hozzá egy kis fehérbort. Általában néhány perc alatt megfő, ezért csak tálalás előtt készítsük el. Főzés alatt páncélzata szétnyílik, amelyik nem nyílt szét, dobjuk ki

kagylo_kep.jpg

 

Kakukkfű

Európában, Ázsiában és Észak-Afrika mérsékelt övi területein honos. Már az egyiptomiak és a görögök is fűszereztek vele. Nálunk a szárazabb, füves helyen megél.

Recept (1910)

A kakukkfű erős aromájú fűszer. Nagyon megfontoltan, mértékletesen kell használni, mert nagyobb mennyiségben megváltoztatja, elnyomja az étel eredeti ízét. Legjobb, ha majoránnával, babérlevéllel, rozmaringgal együtt ízesítünk vele.

Ártalmatlan fűszer, ezért a diétás ételeknél különösen ajánlott. Pikáns ételekbe, levesekbe, főzelékekbe tehetjük, párolt húsokra, roston sült pecsenyékre szórhatjuk, de túrók, sajtok ízesítésére is kitűnő. A nehezebben emészthető ételek elkészítésénél (bab, borsó, káposzta, kolbászfélék) a kakukkfű nélkülözhetetlen.

Beszerzése nem gond. Kirándulásaink alkalmával a magasabb fekvésű réteken, köves, sziklás vidékeken gyűjthetjük. Ha van kertünk, termeszthetjük ott is. Éves szükségletünket akár egy balkonládában is megtermelhetjük.

A növényt teljes virágzásakor (májustól) gyűjtjük, és csak a virágzó hajtásokat szedjük. Kis mennyiségben ollóval, sarlóval vághatjuk le. A talaj felett mindig hagyjunk 4-5 ujjnyi magas tarlót. Ha szakszerűen vágtuk, a növényen új hajtások fejlődnek, amelyeket augusztus végén, illetve szeptember elején másodszor is leszüretelhetünk.

A levágott növényt árnyékos és szellős helyen, vékony rétegben kiterítve szárítsuk úgy, hogy megtartsa eredeti színét és jellegzetes illatát.

Szárítás után a levél és virág lemorzsolását követően a szárrészeket rostáljuk ki. A morzsolt fűszert jól záródó edényben tároljuk.      kakukkfu_kep.jpg

Kacsasült

A kacsák háziasítása már a görögök, rómaiak idején megtörtént, de a fennmaradt írások szerint legkorábban a kacsát háziállatként időszámításunk előtti ezredben is tenyésztették Dél-Kínában. Innen került Európába, először Angliába, majd Németországba. Magyarországra 19. század második felében hozták be edzettsége, igénytelensége miatt, jól lehet már más ősi kacsafajták is léteztek. A kacsa húsa ízletes, finom rostú, lédús. Legjobb a halastavakon nevelt szárnyasok húsa.

Recept (1930)

A kacsát tanácsos ropogósra sütve tálalni. Fiatal vagy hízott kacsa egyformán készülhet pecsenyének. De csak akkor sül ropogósra, ha tisztítás után alaposan megszárítjuk, majd a bőrét sütés előtt egy órával jól bedörzsöljük sóval. Belsejét majoránnával fűszerezzük. A hasüregbe viszont tegyünk egy megtisztított almát, hogy elvegye a kacsa jellegzetes szagát, és magába szívja a felesleges zsírt.

A hús alá ne tegyünk zsiradékot, mert még a legsoványabból is elegendő zsír sül ki, viszont egy kevés vizet mindig öntsünk alá, hogy a zsír olvadását elősegítsük.

A pecsenyét jó meleg sütőben, sűrű locsolás mellett süssük, de csak akkor locsoljuk, amikor a víz már elpárolgott. A forró zsírtól a hús szép színt és jó ízt kap. Ahhoz, hogy mindegyik oldala egyformán piruljon, forgatni kell. Ha sütés közben a combvégek és a szárnyak szenesedni kezdenek, tekerjük be.

Ha a kacsa nem fiatal, először fedő alatt a sütőben pároljuk puhára, majd a fedőt levéve, süssük pirosra, illetve ropogósra. A ropogósra sült kacsát tálalásig hagyjuk a nyitott sütőben.

Az egészben sütött kacsát feldarabolva tesszük a tálba. Először levágjuk a combokat, majd lekerekítjük a szárnyak tövét, azután a kacsát hosszában két darabba vágjuk. A mellhúsát keresztben szeleteljük. A hátrészt 2-3 részre daraboljuk.

kacsasult_kep.jpg

süti beállítások módosítása