Ázsia, Európa mérsékelt vidékein termesztik. Nálunk vadon is terem. 20-25 cm magas, kétnyári növény. Levelei keskeny lándzsaszerű, virágai apró, fehér, ernyőben nyílnak. Termése kissé hosszúkás, barázdált. A növény bármely része erősen illatozó.
Recept (1910)
Igen alkalmas levesek, főzelékek, saláták, halételek, mártások ízesítésére. Kenyérbe és péksüteményekbe is belesüthetjük, vagy sütemények tetejére szórjuk.
Erős aromája és fanyar íze miatt ügyelni kell az adagolására. Más fűszerekkel – borson, borsmentán és majoránnán kívül – nem tanácsos keverni. Viszont az őrölt kömény az egybesült húsnak, csülöknek különleges ízt ad, ha összekeverjük fokhagymaporral meg egy kevés olajjal, és ezzel bekenjük a sütésre előkészített húst.
Kömény ízt leveshez legjobb úgy hozzáadni, hogy a magokat külön kifőzzük, és levét átszűrve az ételhez öntjük. Egyes ételekbe (főzelékek) célszerű belefőzni. A köménymagleves esetében a rántásba tesszük, és azzal forraljuk. Nyers ételekbe (körözöttbe) általában csak beleszórjuk.
A magvak zárt, száraz helyen hosszú ideig jól tárolhatók. A fűszer illóolaj tartalma tárolás alatt nemhogy csökkenne, hanem még növekszik is. Őrölve azonban az illóolaj hamar elpárolog. (Tausz) Előjegyezhető:06 20 410 19 70