retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Bazsalikom

2019. március 30. - Házi praktikák

Őshazája India. Innen terjedt el az egész világon, és így Európába is. Itthon már több száz éve ismert növény. Első időkben főleg kerti növény volt. Fűszerként csak később került át a konyhába. Kellemes illatú, fanyar és pikáns ízű növény. Az ételeknek jellegzetes zamatot ad.

Recept

Fűszerezhetünk vele frissen és szárított formában. Adagolásakor mindig legyünk mértéktartóak, túladagolással elronthatjuk ételeinket. A szárított növényből elegendő egy mokkáskanálnyit adni az ételhez. A friss levelekből 2-3 darabot használjunk.

Ne főzzük hosszú ideig az étellel, mert az értékes ízanyag elillan belőle.

Levesek, főzelékek, szószok, pácok, mártások, valamint húsok, halételek ízesítője. Az ecetes és vizes uborkának is remek ízt ad.

Jól használhatjuk bizonyos szagok tompítására vagy teljes eltüntetésére is.

A morzsolt fűszert jól záródó edényben tároljuk. A fénytől óvjuk, mivel a fény hatására elveszti színét, és aromája is csökken.

Bazsalikomot lakásban is nevelhetünk. Cserépben és ládában egyaránt jól fejlődik. A kertbe csak a májusi fagyok után ültessük ki. Rendszeresen öntözzük. (Tausz)

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokajak.blog.hu/api/trackback/id/tr3914728083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása