retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Sült keszeg x

Ételkülönlegességek

2020. március 15. - Házi praktikák

       

 4 db keszeg, 2 dl majonéz, só, bors, pirospaprika, liszt, bazsalikom, olaj. 

Első lépés a hal megtisztítása. a pikkelyek, belek eltávolítás, majd az alapos mosása. 

Azután az egyben hagyott hal irdalása. Végig a fejétől a farkáig mindkét oldalán ferdén bevagdossuk. Majd a keszegeket bedörzsöljük sóval, borssal, finomra vágott bazsalikommal, és fél órát állni hagyjuk. Közben elkészítjük a paprikás lisztet.  Egy tálban a kellő mennyiségű lisztet és pirospaprikát összekeverjük, és a halakat megforgatjuk benne, majd a forró olajban pirosra sütjük őket. 

Tálaláskor burgonyakrokettet, salátát és majonézes mártást kínálunk hozzá. 

sult_keszeg2.jpg

Eredeti orosz borscs x

Ételkülönlegességek

          50 dkg marhahús, 20 dkg marhacsont, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 2 szem krumpli, 30 dkg fehér káposzta, 3 db cékla, 1 fej vöröshagyma, 1 db citrom, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 csokor petrezselyem ­zöld, 1,5 dl tejföl, 2 evőkanál ecetes torma, köménymag, borókabogyó, só, bors, pirospaprika, olaj. 

A húst felkockázzuk,  sós vízbe tesszük,  felforraljuk. Hozzáadunk egy egész  hagymát, a  köményt,  borókát, a babérlevelet és az őrölt borsot. Lassú,  forralással puhára főzzük. 

 Közben a csíkokra vágott  káposztát   forró víz­ben megpuhítjuk. A  hagymát négybe vágjuk és a sárgarépát pedig felkarikázzuk,  a vajon pároljuk. A hámozott céklát  apróra reszeljük, enyhén sós vízben pároljuk, majd leszűrjük, és a levét félre tesszük. Végül  a citromlével meglocsoljuk  a sárgarépa-hagyma keveréket. 

Amikor a hús már megpuhult, tálra szed­jük, a húslét és a céklalét pedig összeöntjük, a paradicsompürét, fokhagymát hozzáadjuk és összefőzzük. Ezután beletesszük a káposztát, a krumplit is.  A zöldségeket leszűr­jük, a hús mellé rendezzük, a tormát és a tejfölt külön tálkában tálaljuk a leveshez. A tejfölt külön adjuk hozzá. 

 

 
borscs_2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Betyár tarja

Retró kaja

          1,5 kg sertéstarja, 50 dkg lecsókolbász, pác, só, bors, zsír, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, saláta, krumpli, 1 db paradicsom, 2 db zöldpaprika, 2 dl húslé.

A húst célszerű előzöleg pácolni (mustáral, fokhagymával, borssal, korianderrel, pirospaprikával). A pácolt  húst tegyük a hűzőszekrénybe néhány órára. Az így elkészített hús omlós, puha lesz. De csak az étel elkészítésekor sózzuk.

A felolvasztott zsírban megpároljuk a felaprított vöröshagymát és  a csíkokra vágott tarját. Hozzáadjuk a felszeletelt zöldpaprikát, a felkockázott paradicsomot, a zúzott fokhagymát. Az egészet addig keverjük, míg a hús kifehéredik. Felöntjük húslével,  és félpuhára pároljuk. Beleszeleteljük a bőr nélküli lecsókolbászt, sóval, borssal ízesítjük. Ezután a húst készre sütjük.

Sült krumplival vagy galuskával tálaljuk. Díszíthetjük zöld salátával is.

betyartarja.jpg

 

 

süti beállítások módosítása