retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Bakonyi sertés borda

Ételkülönlegességek (1200 recept)

2019. március 30. - Házi praktikák

Az étel a nevét a már nem létező sertésfajtáról kapta. Eredetileg a híres bakonyi sertéshúsból készítették, valószínű ez a sertésfaj lehetett a mangalica őse, de az 1800-as évek második felében eltűnt, kihalt. Gundel Károlynak köszönhetően az étel megújult, népszerűségét pedig megőrizte. 

4 kicsontozott karajszelet, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 25 dkg gomba, 1 db zöldpaprika, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 db nyers paradicsom, 2 dl tejföl, liszt, olaj, só, pirospaprika.

 Az étel nevét a már nem létező sertésről kapta. Eredetileg a híres bakonyi sertéshúsból készítették. Gundel Károlynak köszönhetően az étel megújult.

A sertéshúst egyenlő vastagságú szeletekre vágjuk, jól kiverjük. Megsózzuk, majd lisztben megfogatva forró zsírban, mindkét oldalát hirtelen átsütjük.

 A finomra vágott vöröshagymát zsírban világos színűre pirítjuk, hozzáadjuk az apró kockákra vágott füstölt szalonnát, az apróra vágott sampinyon gombát, a felszeletelt paradicsomot, a karikára vágott zöldpaprikát, és végül megszórjuk pirospaprikával. Jól megforgatva pár percig tovább pároljuk.

Ezután az egészet ráöntjük az átsütött hússzeletekre, és kevés vízzel (vagy fehérborral) 15 percig forraljuk. Amikor a hús teljesen megpuhult, a tejfölt a liszttel elkeverjük, ezt is ráöntjük a húsra, és így forraljuk az egészet még pár percig.

 Rizsköretet, csőtésztát vagy galuskát adunk hozzá.

 

bakonyi_sertesborda.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokajak.blog.hu/api/trackback/id/tr4214728053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása