retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Bajor káposzta

Tgy recept

2019. augusztus 20. - Házi praktikák

          1 kg fehér káposzta, 4 szál kis kolbász, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, petrezselyem, őrölt köménymag, só, bors, ecet, 5 dl húsleves, 2 dl fehérbor.

A füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk, pirosra sütjük, megpirítjuk a karikákra vágott hagymát, és beletesszük a laskára vágott nyers káposztát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménymaggal. Babérlevelet is tehetünk hozzá. Fél liter húslevest öntünk a káposztára, lefedjük, lassan pároljuk. Fehérborral ízesítjük. Amikor a káposzta már majdnem megpuhult, tetejére tesszük a kolbászokat. Az egészet betoljuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg a káposzta leve, majdnem elfő, a kolbászok pedig pirosra sültek. Kolbász nélkül sertéssültekhez, grillezett húsokhoz is adhatjuk.

bajor_kaposzta_kolbasz.jpg

 

 

 

 

Dán saláta

 A poré hagymát megtisztítjuk, 2 centis darabokra vágjuk. Ha túl vastag, akkor hosszában is elvágjuk és lobogó, enyhén sós vízben pár percig főzzük, majd leszűrjük.

Közben elkészítjük a mártást. Négy kemény tojást megfőzünk, villával összenyomkodjuk, hozzáadjuk a nyers tojás sárgáját, ráöntünk 3 evőkanál fehérbort, belekeverünk egy evőkanál csípős mustárt, hozzáadjuk még a sót, a borsot és végül felöntjük 10 dl étolajjal. Olajat először cseppenként majd vékony sugárban, kevergetve beleöntjük.

Tál közepére halmozzuk, ráöntjük a mártást, apróra vágott tojásfehérjével és metélőhagymával szórjuk meg. Cikkekre vágott paradicsommal rakjuk körbe.Kedvelt európai kaják c. könyvből

dan_salata.jpg

Szlovén vörös káposzta x

A káposztát vékonyra szeleteljük, megsózzuk, és egy órát állni hagyjuk.

 A zsírt egy nagy serpenyőben megforrósítjuk, az apróra vágott hagymát (egy fej) beletesszük és üvegesre pároljuk.

Megszórjuk liszttel (2 evőkanál), és zsemleszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a káposztát, beleteszünk egy kevés cukrot, a darált köménymagot, sózzuk, borsozzuk. Aláöntjük a vörösbort (2 dl).

Kis lángon, lefedve pároljuk. Közben rálocsoljuk a vörösborecetet  (2 evőkanál) is.  Időnként megkeverjük, ha  szükséges, meglocsolhatjuk még egy kis borral. Almával, tojással gazdagíthatjuk.

Forrón vagy melegen tálaljuk. Sült húsok mellé kiváló. Kedvelt európai kaják c. könyvből

voroskaposzta.jpg

süti beállítások módosítása