retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Pincepörkölt bográcsban x

2019. május 10. - Házi praktikák

Sokan úgy tudják, hogy a pincepörkölt a paprikás krumpli és a pörkölt keveréke, meglocsolva vörösborral. Magyarország ősidők óta rendkívül népszerű étele. Ma is sokan főzik, főleg pincészetek környékén. A városokban leginkább a vendéglőkben érhetjük el ezt a finom ételt. Eredetileg marhahúsból vagy vegyes húsból készült. Ma már inkább sertéshúst használnak hozzá.

Recept (1910)

Először a füstölt szalonnát (3 szelet) lassú tűzön megpirítjuk a bográcsban, előtte azonban a bőrig bevagdossuk. A keletkezett zsíron üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát (egy fej). Hozzáadjuk a kockákra vágott marhahúst (egy kiló), és fehérre pirítjuk, majd kevés vízzel vagy csontlével felöntjük, és tovább pároljuk.

Felszeleteljük a zöldpaprikát (2 db) és a paradicsomot (3 db). Zúzott fokhagymával (3 gerezd), borssal, köménnyel és sóval ízesítjük.

Harminc perces főzés után beletesszük a kis kockákra vágott sertéshúst (30 deka), és az egészet gyakori keveréssel lassan tovább pároljuk. Ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott vizet.

A majdnem puhára főtt húsra rászórjuk a pirospaprikát, és ráöntünk legalább fél liter vörösbort.  

Ha hús megpuhult, beletesszük a kockára vágott burgonyát, majd készre főzzük az ételt.

Tálaláskor a tetejére a megpirított szalonnadarabokat. (Tausz) Könyv: 06 20 410 19 70

pinceporkolt_1998.jpg

 

 

Tormakrémleves

Az elmúlt századokban az egyszerű konyhákban eléggé népszerű leves volt. Ma már csak néhány vidéken készítik és fogyasztják.

Recept (1912)

A felolvasztott vajban (5 deka) átkeverjük a lereszelt tormát (25 deka), megszórjuk liszttel (2 evőkanál), és pár percig pirítjuk. Csomómentesen elkeverjük csontlevessel vagy húslevessel (egy liter). Sűrűbb lesz a leves, ha hozzákeverünk még 2 dl tejfölt is. Ízlés szerint sózzuk, megszórhatjuk még őrölt borssal, forraljuk fel, és tálaljuk. Ha sűrűre sikerült, húslevessel hígíthatjuk.

Tálaláskor a tetejére tehetünk pirított szalonnát, sonkát. Rászórhatunk zöldpetrezselymet vagy snidlinget is. (Tausz) Könyv: 06 20 410 19 70

tormakremleves_1.jpg

Tárkonyos raguleves x

Recept (1915)

Apróra vágott vöröshagymát (1 fej) és karikára vágott sárgarépát zsíron megpároljuk. Hozzáadjuk a feldarabolt csirkét, vagy felkockázott pulykamell filét, jól megpároljuk. Aláöntünk egy pohár fehér bort, fűszerezzük (egy csomó) vagdalt tárkonnyal, sóval és törött borssal, tehetünk bele zöldborsót, zöldbabot is, majd az egészet fedő alatt puhára pároljuk.

Közben a tejfölt (2 dl) külön edényben elkeverjük liszttel és a levesből ráöntünk kb. 2 deci levet, jól felforraljuk. Ha hangsúlyozni szeretnénk a tárkony ízét, hozzáönthetünk még 2-3 evőkanál tárkonyecet is.

Tálaláskor felvágott citromszeletekkel, tejföllel díszíthetjük. (Tausz) Könyv: 06 20 410 19 70

tarkonyos_ragu_1.jpg

Szalontüdő x

A belsőségek közül talán a szalontüdő a legelterjedtebb étel. Egyszerű, könnyű ételkülönlegességnek számít. A legízletesebben ősidők óta a kocsmákban, vendéglőkben készítették. A fűszeres, savanykás menü csábította a vendégeket. Az elmúlt századokban az osztrák, cseh vendéglők fő ételei közé tartozott a szalontüdő. A magyar csárdákból, konyhákból sem hiányzott. Sőt elkészítési módja szerint magyarnak is tekinthető. Eredetileg csak borjútüdőből készítették, később álltak át a sertésre.

 

Először tisztítsuk meg a tüdőt (egy kiló), majd egy fej megtisztított vöröshagymával, egy babérlevéllel, sóval, borssal tegyük fel főni annyi vízben, hogy ellepje. Lefedve főzzük puhára. Ha megfőtt és kihűlt, vágjuk vékony metéltre és tegyük át egy másik lábasba.

Zsírban cukorral (evőkanál) pirított barna rántást készítünk. Ezután hozzátesszük az apróra vágott vöröshagymát (egy fej), az összezúzott fokhagymát (3 gerezd), a leszeletelt uborkát (egy nyers), a kapribogyót és a reszelt citromhéjat. Jól átkeverjük, megszórjuk pirospaprikával és felengedjük azzal a lével, amelyikben a tüdő főtt. Felforraljuk. Sóval, citromlével, mustárral, ecettel ízesítjük, rászűrjük a metéltre vágott tüdőre. Tejfölt is tehetünk rá.

A fűszeres, savanykás tüdőt zsemlegombóccal tálaljuk. (Tausz) Könyv: 06 20 410 19 70

szalontudo.jpg

Gyuvecs (194)

Ételkülönlegességek

     Míg a szerbek hússal és rizzsel készítik a lecsójukat, addig a magyarok elsősorban paprikával és paradicsommal és leginkább kolbásszal oldják meg főzésüket. De az étel sűrítése sem azonos.

Recept        

 50 dkg sertéshús zsír, 2 fej vöröshagyma, pirospaprika, só, bors, leves zöldség, 15 dkg krumpli, 3 db zöldpaprika, 3 db paradicsom, 1 db uborka, 15 dkg rizs, 1 db padlizsán, 2 dl tejföl. 

sertéshúst  kockára vágjuk, forró zsírban megpirítjuk a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát,  megszórjuk pirospaprikával, hozzákeverjük a húst, megsózzuk, borssal meghintjük, lefedve rövid lében  25 percig pároljuk. Közben beletesszük a megtisztított és karikákra vágott zöldségeket. 

Amikor már a hús és a zöldségfélék is jól megpuhultak, akkor hozzáadjuk a vastag karikákra vágott krumplit, a leszeletelt zöldpaprikákat, a negyedelt paradicsomokat , végül a vékonyra vágott hámozatlan uborkát, valamint az előfőzött rizst. Ízlés szerint meghámozott, karikákra vágott padlizsánt  is tehetünk az ételbe. Az egészet addig főzzük, amíg a krumpli és a rizs is megpuhul. Ezután lefedjük, és a sütőben készre pároljuk. 

Tálalásnál a tetejét megöntözhetjük tejföllel, díszíthetjük zöldpaprikával, nyers paradicsommal. 

 

gyuvecs_1.jpg

 

süti beállítások módosítása