retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Kelbimbó saláta

Tgy recept

2023. július 20. - Házi praktikák

Marhahúsleves

Tgy recept

70 dkg lábszár,  50 dkg csonthús, 30 dkg vegyes zöldség (zeller, sárgarépa, fehérrépa, karalábé, petrezselyem), 1 fej vöröshagyma,  2 gerezd fokhagyma, 1 db zöldpaprika,  1 db paradicsom, 2 dl vörös bor, babérlevél, só, bors, liszt, petrezselyemzöld, 2 db krumpli, zöldhagyma.

 A húst és a csontot megmossuk, fazékba tesszük, vizet öntünk rá, megsózzuk és feltesszük főni.  Ha felforrt, habját leszedjük, megszórjuk borssal és lazán lefedve lassan forraljuk. Egy  órai főzés után a megtisztított és egyenlő darabra vágott zöldségeket, valamint a hagymát, fokhagymát, paprikát és paradicsomot is beletesszük. Ha ismét felforrt takarékra állítjuk a tűzhelyt. Lefedjük és lassan addig főzzük, amíg a hús is megpuhul. Az elkészült levest legalább 10 percig pihentessük, így leülepszik, megtisztul. Azután a levest leszűrjük, feldaraboljuk a marhahúst és törtkrumplival tálaljuk.

 marhahus.jpg

Rántott velő xx

3 db sertésvelő,kevés ecet, liszt, zsemlemorzsa, 1 db tojás, só, bors, olaj.

A velőt langyos vízbe tesszük, leöblítjük, lehártyázzuk. A szép nagyobb darabokat néhány percig gyengén sós, ecetes vízben főzzük. Főzőlevében hagyjuk kihűlni, majd lecsurgatjuk, leszárítjuk.

A leszárított darabokat keresztbe kettévágjuk, megsózzuk, borsózzuk, azután liaztbe,tojásba és morzsába bundázzuk. Forró olajban aranybarnára sütjük mindkét oldalát. Papírtörlőre szedjük.

Orosz gombaleves

Tgy recept

20 dkg erdei gombam, 2 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 2 dl tejfel, vaj, liszt, só, bors. 

A megtisztított gombát,a fehér és a sárgarépát egészben, sós vízben puhára főzzük, majd kivesszük belőle a zöldséget és a gombát. A levet világos, vajas rántással besűrítjűk, tejföllel gazdagítjuk és enyhén borsozzuk. A gombát és a zöldséget nagyon apróra vágva visszarakjuk a levesbe, és galuskával tálaljuk. Az orosz konyha leginkább az erdei gombákat használja.

 

gombaleves_maskep.jpg

Angol sörös pecsenye x

A világ legjobb ételei

       8 szelet marhafelsál, 2 dl sör, 1 db sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, só, bors.

Az olajban üvegesre pároljuk az apró hagymát, hozzáad­juk a fokhagymagerezdet, a megtisztított, karikára vágott zöldsé­get, és rátesszük a kivert, megsózott, fűszerezett hússzeleteket. Az egészet egy kissé megpirítjuk, majd fölenged­jük a sörrel.  Kis lángon puhára pároljuk.Amikor egészen megpuhult, fedő nélkül hagyjuk lesülni, megforgatva pirosra sütjük.Tálaláskor a húst kivesszük, a mártást tésztaszűrőn átnyomjuk, és a pecsenyére öntjük.Köretkként friss salátát adunk mellé. A hús íze jobb lesz, ha sütés előtt egy-két órát sörben áztatjuk.

angol_soros_pecsenye101.jpg

 

Amerikai csípős karaj x

A világ legjobb ételei

      3 fej vöröshagyma, fűszerpaprika, római kömény, 60 dkg sertéskaraj, só, bors, 1 dl paradicsomszósz, csípős paprikakrém.

A zsíron puhára pároljuk az aprított hagymát. Megszórjuk csípős fűszerpaprikával és a római köménnyel. Jól megkeverjük, majd néhány másodpercig  tovább pároljuk.

Hozzáadjuk a sózott, fűszerezett hússzeleteket, egyenletesen befedjük a fűszeres hagymával. Ráöntjük a paradicsomszószt és hozzátesszük a csípős paprikakrémet.

Lefedve addig főzzük, amíg a hús teljesen omlósra puhul, a végén fedő nélkül, erős lángon lefőzzük róla a folyadékot, hogy sűrű, pörkölt szaftot kapjunk. A tálalás előtt a hússzeleteket  a szószba helyezzük.

amerikai_csioos_karaj.jpg

 

Birkapörkölt (bográcsban) (175)

Ételkülönlegességek

          75 dkg birkahús, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 dl vörös bor, 1 kg burgonya 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, só, köménymag, pirospaprika, olaj

A bográcsba kevés olajat teszünk, rádobjuk a kockára vágott húst és a szeletekre vágott vöröshagymát. Fűszerezzük sóval, egy kevés köménnyel és a nyílt tűzön, időnként rázogatva pirítjuk addig, amíg a saját leve el nem fő. Ekkor vörös borral pótoljuk a hiányzó lémennyiséget, majd kissé puhára főzzük, és ismét zsírjára pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a pirospaprikát, a kockára vágott krumplit, a zöldpaprikát, a felkarikázott paradicsomot, a 2 gerezd fokhagymát apróra vágva, és felöntjük annyi vízzel, hogy a burgonyát és a húst ne lepje el. Az egészet készre főzve, azonmód tálaljuk.  Friss kenyeret adunk hozzá.

birkaporkolt_bogracsban.jpg

Gombával töltött padlizsán xx

Ételkülönlegességek

         

           2 db közepes padlizsán, 25 dkg gomba, 3 db tojás, 3 db paradicsom, 5 dkg sajt, só, bors, kakukkfű, vaj, citromlé, petrezselyem. 

A padlizsánokat megmossuk, és hámozás nélkül hosszában félbe vágjuk, kikaparjuk, apróra vágjuk, és a felszeletelt gombával együtt sóval, borssal vajon addig pároljuk, amíg a saját leve el nem főtt. Majd hozzáöntjük a simára kevert tojásoka, .Ezután sűrűre keverjük, megszórjuk kakukkfűvel, és beletesszük a cikkekre vágott paradicsomot. 

Az elkészült tölteléket a kivájt padlizsánokba töltjük, sajtot reszelünk rá, betoljuk a sütőbe, megsütjük. 

gombas_padlizsan.jpg

Csicseritál x

Ételkülönlegességek

35 dkg csicseriborsó, 15 dkg fehér bab,  40 dkg paradicsom, 6 fej apró szemű hagyma, 6 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 2 babérlevél, bors, 2 friss rozmaringág, só.

A csicseriborsót és a szárazbabot egy éjszakán át 2 liter hideg vízben áztatjuk. Másnap az áztatóvízben feltesszük főni, a keletkező habot leszedjük. 2 órán át főzzük, mielőtt teljesen megpuhulna, megsózzuk.

A megtisztított hagy­mát felnegyedeljük, a fokhagymát felszeleteljük. Megforrósított ola­jon üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a rozmaringágat és a babért. Bele­tesszük a felnegyedelt paradicso­mot, sózzuk, borssal meghintjük és 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a bab-borsó keverék­hez és fél óra alatt összefőzzük. A kész étel pörköltsűrűségű­ legyen.

csicseriborsokep.jpg

Sült keszeg x

Ételkülönlegességek

       

 4 db keszeg, 2 dl majonéz, só, bors, pirospaprika, liszt, bazsalikom, olaj. 

Első lépés a hal megtisztítása. a pikkelyek, belek eltávolítás, majd az alapos mosása. 

Azután az egyben hagyott hal irdalása. Végig a fejétől a farkáig mindkét oldalán ferdén bevagdossuk. Majd a keszegeket bedörzsöljük sóval, borssal, finomra vágott bazsalikommal, és fél órát állni hagyjuk. Közben elkészítjük a paprikás lisztet.  Egy tálban a kellő mennyiségű lisztet és pirospaprikát összekeverjük, és a halakat megforgatjuk benne, majd a forró olajban pirosra sütjük őket. 

Tálaláskor burgonyakrokettet, salátát és majonézes mártást kínálunk hozzá. 

sult_keszeg2.jpg

süti beállítások módosítása