retrokajak.blog.hu

magyar retro kajak

magyar retro kajak

Hagymaleves

2019. április 23. - Házi praktikák

A hagymaleves egyidős a hagyma elterjedésével. Közép-ázsiai eredetű növényt ősidők óta ismerik. A régi rómaiak is termelték, és sok ételt készítettek belőle. A növényről első hazai írott emléke a 13. századból maradt ránk. A hagyma népszerűsége az óta sem csökkent. Hazánk már a 17. században nagy sikereket ért el a hagymatermelésben. Külföldön is jó híre volt. A hazai hagymafélék nagy előnye, hogy az év minden szakában elérhető, és bármikor jó ételek készülhetnek belőle.

Recept (eredeti)

Igazi hagymaleves csak hús vagy csont lével készíthető!

A vöröshagymát karikákra vágjuk, majd beletesszük a forró zsírba, és aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, borssal, köménnyel fűszerezzük. Ha színt szeretnénk elérni, pirospaprikát is keverhetünk bele.

Meghintjük liszttel, rövid ideig azzal is pirítjuk, feleresztjük húslevessel (csontlevessel), felforraljuk, és addig főzzük, amíg enyhén besűrűsödik.

Sajtos pirítós kenyérrel tálaljuk. De megpirított cipóban is asztalra tehetjük a levest. (Tausz) Könyv: 06 20 410 19 70

 

Habgaluska

Ételkülönlegességek

A madártej fontos alkotó eleme. A madártej francia találmány a 18. századból. Nálunk is hamar megjelent a cukrászdákban és éttermekben. 

A habgaluskát leginkább a madártejhez készítjük. De más édességhez is felhasználhatjuk.

Tojásfehérjéből kemény habot verünk egy kis cukorral, kanalanként a fövő tejbe szaggatjuk, 1-2 perc múlva megfordítjuk, és a másik felét is főzzük. A galuskákat szűrőlapáttal kivesszük, szitára tesszük, alá helyezünk egy tálat, hogy abba csöpögjön le a tej. Főzés közben a tej ne forrjon, csak forrásponthoz közeli legyen. Ha forr a tej, a hab összeesik. Ha pedig nem forró, a galuskák eláznak!

Egyszerre kevés galuskát szaggassunk, hogy a hab növekedésére legyen hely, és törés nélkül tudjuk megfordítani! Úgy is készülhet, hogy a megcukrozott tojásfehérjét keményre felverjük, szitára öntjük, és gőz fölött átfőzzük. A megdermedt habból galuskákat szaggatunk.

Habcsók

Európában ugyan már a középkorban is ismerték a felvert tojáshabot, de akkor még nem sütötték meg. Igazából a 17. század találmánya. Franciaországban széles körben szerepelt az édességek között. Hozzánk a franciáktól került át a 18. század elején.

Recept  (1910)

A tojásfehérjét habverővel felverjük, amikor már félkemény, folyamatos verés közepette cukrot adagolunk hozzá, és citromlevet is csöpögtetünk rá. A cukros habot nyomózsákból papírra nyomva karikákat vagy más formákat alakítunk ki. Kristálycukorral is megszórhatjuk. Gőzmentes, nem túl meleg (120 °C körüli) sütőben szárítsuk.

Készíthetünk úgy is habcsókot, hogy a tojásfehérjét keményre felverjük, hozzáadjuk a szükséges cukormennyiséget, utána az edényt a felvert habbal forró vízbe állítjuk, és addig keverjük, amíg sűrű massza nem lesz. Ezután a habnyomóval különböző formákat készítünk, majd betesszük száradni az előmelegített langyos sütőbe. Fél óra alatt keményedik meg. Ha a sütő nem túlforró, a hab fehér marad!

Ha a masszába keverés közben néhány csepp ecetet is teszünk, a habcsók kemény és ropogós lesz.

A megszárított habcsókokat enyhén nedves ruhára szedjük ki, nem fognak töredezni.  (Tausz) Könyv: 06 20 410 19 70

Habgaluska

 A madártej fontos alkotó eleme. A madártej francia találmány a 18. századból. Mivel rendkívül egyszerű, gyorsan elterjedt az egész világon. Nálunk is hamar meg-jelent a cukrászdákban és éttermekben. A háziasszonyok körében is népszerű lett.

Recept (1910)

A habgaluskát leginkább a madártejhez készítjük. De más édességhez is felhasználhatjuk.

Tojásfehérjéből kemény habot verünk egy kis cukorral, kanalanként a fövő tejbe szaggatjuk, 1-2 perc múlva megfordítjuk, és a másik felét is főzzük. A galuskákat szűrőlapáttal kivesszük, szitára tesszük, alá helyezünk egy tálat, hogy abba csöpögjön le a tej.

Főzés közben a tej ne forrjon, csak forrásponthoz közeli legyen. Ha forr a tej, a hab összeesik. Ha pedig nem forró, a galuskák eláznak!

 Egyszerre kevés galuskát szaggassunk, hogy a hab növekedésére legyen hely, és törés nélkül tudjuk megfordítani!

 Úgy is készülhet, hogy a megcukrozott tojásfehérjét keményre felverjük, szitára öntjük, és gőz fölött átfőzzük. A megdermedt habból galuskákat szaggatunk. (Tausz) Könyv: 06 20 410 19 70

Habarás

Ételkülönlegességek

Magyarországon a habarás sok száz éve ismert konyhatechnikai eljárás.  A habarás főleg az erdélyi konyha sűrítési módja. Nálunk csak azokat ételeket habarjuk, melyeknél a rántás íze nem kívánatos, elsősorban gyümölcsleveseket, mártásokat, egyes főzelékeket.

A hagyományos habarás úgy készül, hogy a folyadékot (tej, tejszín, tejfel, víz) egy tálban a megfelelő mennyiségű (az étel jellegétől függően) liszthez adagoljuk, simára keverjük, hogy könnyű galuskaszerű, csomómentes anyagot kapjunk, majd hozzáadunk annyi folyadékot, hogy tejszín sűrűségű legyen.

A sima pépet vékony sugárban, szűrve, állandó keveréssel hozzáöntjük a puhára főzött ételhez és addig forraljuk, amíg a liszt nyers íze eltűnik.

A forralás azonban csak rövid ideig (5-6 perc) tartson, mert különben az étel besűrűsödik. A habarást legjobb a főzés végére hagyni. Az eredeti zamatok így jobban érvényesülnek

Néhány különleges levest, mártást finom habarással is készíthetünk. Keverjük el a tojássárgáját tejföllel vagy tejszínnel, majd állandó keverés mellett adjuk az ételhez, de ne forrjon vele, mert a tojás sárgája kicsapódik. 

 

Gyümölcsleves x

A hagyományos magyar levesek (húsleves, halászlé, palócleves ) közül előkelő helyet foglalnak el a gyümölcslevesek A parasztok, földművesek, napszámosok szívesen fogyasztották a meleg nyári napokon. A városokba csak a 19. században került a falvakból beköltöző lakosság segítségével.

Recept (1930)

Gyümölcslevest bármilyen friss gyümölcsből készíthetünk, de befőttet is felhasználhatunk levesnek.

 Az alaposan megmosott és megtisztított (kimagozott, fel-szeletelt, hámozott) gyümölcsöt kellő mennyiségű cukros vízben megfőzzük, majd behabarjuk. Ha a cukrot utólag adjuk a leveshez, a gyümölcs savanyú marad. A gyümölcsöt ne főzzük túl puhára, mert szétesik!

 A főzetet ízesíthetjük fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal. A levesbe mindig tegyünk egy csipetnyi sót is! Jobb ízű lesz!

 A habarást tejjel vagy tejszínnel végezzük. A gyümölcslevest csak forrón habarjuk be, vigyázzunk, hogy ne csomósodjon össze.

Sűríthetjük a levest tejszínnel elkevert tojássárgájával is. Ilyenkor lisztre nincs szükség. A gyümölcs egy részét áttörjük, tojás sárgájával és tejszínnel elkeverjük, majd a gyümölcsléhez öntjük.

Ha citromlével ízesítünk, csak tálalás előtt öntsük a leveshez nehogy összefusson!

A gyümölcslevest - főleg nyáron - hidegen, jól lehűtve tálaljuk. (Tausz) Könyv: 06 20 410 19 70

 

Gyömbér

Már a középkorban is jelentős szerepet játszott a fűszer kereskedelemben. Ma elsősorban Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrika tropikus tájain termesztik. Nálunk is megterem.

Recept (1910)

A növény gyökere adja az utánozhatatlan ízt, aromát. Mivel igen jellegzetes fűszer, mással nem helyettesíthető. Pikáns, enyhén csípős ételeket készíthetünk vele. Néhány leves, szósz, húsétel különösen jó ízű lesz tőle. Használhatjuk édességekhez, tésztákhoz, savanyúságokhoz is.

 Az ételek ízesítésére a gyömbért legjobb frissen használni, így a legaromásabb. A friss, lédús gyömbérgyökeret vékonyan hámozzuk meg, szeleteljük fel, majd vágjuk kis darabokra, de lereszelhetjük finom reszelőn is. Az így elkészített fűszert keverjük az ételbe.

Intenzív aromája miatt óvatosan adagoljuk. Mivel a friss fűszer a szárítottnál jóval erősebb hatású, az ételbe kevesebbet tegyünk belőle. Túl sokáig ne főzzük, ne forraljuk, mert elveszti aromáját. Helyes, ha a főzés utolsó szakaszában adagoljuk a készülő ételhez.

A friss gyömbérgyökér sokáig eltartható, ha meghámozzuk és fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe tesszük. Felhasználáskor az elszíneződött vágásfelületet vékonyan nyessük le.(Tausz)  Könyv: 06 20 410 19 70

Grillezés

Ételkülönlegességek

Az étel nyílt lángon sütése az emberiséggel egyidős.  A magyar grillezés ősi eszköze a vasból készült rostély, mely lábakon álló négyszögletes vasrács.

Grillezésre csak jó minőségű húsok alkalmasak. Mócsingos, inas hússal ne próbálkozzunk, mert rágós lesz. Legjobb a fiatal állat húsa.

A felszeletelt húst fűszerezzük meg, olajozzuk be. Zsírt ne használjunk! A zsírtól a hús könnyen megéghet, és a sült rossz szagú lesz. Sütés előtt ne sózzuk meg, mert a húsból kioldja a nedveket.

A grillsütőt előre forrósítsuk meg, és csak ezután tegyük a hússzeleteket a rostra, illetve a nyársat a forgatószerkezet-re. A hőmérséklet legyen magas, de ne legyen a kívántnál forróbb, mert akkor csak a hús külseje sül meg, a belseje viszont nyers marad.

A hús mindkét oldalát süssük meg. Ha az egyik oldala megpirult, húslapáttal fordítsuk meg. Villával ne forgassuk, mert értékes leve kifolyik. Sütés közben fűszeres mártással kenegessük, így zamatosabb lesz.

Ha nincs grillsütőnk, grillezést forró sütőben is végezhetünk. Ilyenkor a húst sütés közben nem kell megforgatnunk, hisz mindkét oldala egyszerre sül.

Gulyásleves xx

Ételkülönlegességek (1200 recept)

50 dkg marhahús, 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 30 dkg krumpli, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, bors, só, köménymag, petrezselyem, 2 dl vörösbor.

Egy kevés zsírban megpárolunk egy-két fej apróra vágott vöröshagymát, meghintjük egy kanál pirospaprikával, elkeverjük, és felöntjük egy kevés vízzel.

Rátesszük a jól megmosott, és kockára vágott marha- vagy sertéshúst, hozzáadunk egy gerezd zúzott fokhagymát, sózzuk, fedő alatt pároljuk. A gulyáshúst lassan pároljuk! Időnként egy-egy kanál bort öntsünk alá.

Amikor a hús puhulni kezd, zsírjára pirítjuk, beleteszünk néhány kockára vágott krumplit, egy megtisztított zöld-paprikát és egy hámozott paradicsomot. Fűszerezzük borssal, köménymaggal, zöldpetrezselyemmel.

Majd annyi forró vizet öntünk rá, amennyi levest szeretnénk készíteni. Addig forraljuk, amíg a hús és a krumpli meg nem puhult.Tálalás előtt csipetkét főzünk a levesbe. 

gulyasleves2.jpg

Gombóc

A szilvás gombóc a hagyományos magyar konyha jellegzetes étele. A tészta az osztrák gasztronómiából származik. Hazánk egyik legnépszerűbb tésztás étele. Vidéken, városban egyaránt készítik. Alig találkozni olyan emberrel, aki ne szeretné.

Recept (1910)

A főtt burgonyát és a lisztet olyan arányban gyúrjuk össze, hogy rugalmas és jól formálható tésztát kapjunk. Akkor jó, ha már nem tapad a kezünkre. Könnyebb lesz a massza, ha egy evőkanál búzadarát is belegyúrunk. Formázás előtt pihentessük.

Sodorjuk ki, vágjunk négyszögeket, majd töltsük meg. A csücsköket jól zárjuk le, és gömbölyítsük. Tölthetjük szilvával, sárgabarackkal és lekvárral. Az igazi, magyaros gombóc a szilvás.

Ha ellenőrizni szeretnénk a tésztát, előzetesen főzzünk ki egy próbagombócot. Ha szétfő, liszttel, zsemlemorzsával tömörítsük, ha kemény, vízzel vagy tejjel lágyítsuk.

A gombócokat lobogó, enyhén sós vízben főzzük. Az edényt ne takarjuk le! Akkor készül el, ha feljön a víz tetejére, de még egy kicsit hagyjuk forrni. Egyszerre ne főzzünk sok gombócot, mert lehűtik a vizet, lassabban főnek,  és ragacsosak lesznek.

A kifőtt és leszűrt tésztát ne öblítsük le, hanem azonnal tegyük zsiradékon pirított zsemlemorzsába, és jól forgassuk meg. Ne keverjük, hanem az edénnyel együtt rázogassuk. Csak frissen jó, 5-10 perc alatt elveszti omlósságát, könnyűségét. (Tausz) Könyv: 06 20 410 19 70

süti beállítások módosítása